Budi dio naše mreže

Potresan, intiman i dirljiv dokumentarac "Pouke o čovječnosti“ govori o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali u šest autobusa i spasili iz neprijateljskog okruženja preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti. Film je uvršten na ovogodišnji 66. Pulski filmski festival u natjecateljski program u kategoriji Kratke Pule.

/ kv

Film je nastao po istoimenoj knjizi autora prof. dr. sc. Veljka Đorđevića, a pokretači ovoga značajnog filmskog projekta su autor filma Branko Ištvančić i producent Antun Ivanković.

Producent A. Ivanković i redatelj Branko Istvančić Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Priča je to o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. godine uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa više od 300 psihijatrijskih bolesnika iz bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti te na taj način stekli status heroja čovječnosti. Danima nije bilo elementarnih uvjeta za život. Bez pitke vode i hrane ostalo je više od 300 teških psihičkih bolesnika i medicinsko osoblje. Pakračka bolnica konstantno je napadana, a posljednji odjel koji je ostao u ratnom zarobljeništvu bio je psihijatrijski. No kad je koncem rujna Banjalučki korpus došao na područje Pakraca počeli su divljački napadi iz svih vrsta naoružanja na bolnicu i nešto se moralo učiniti.

Premijera filma održat će se u Istarskom narodnom kazalištu u subotu 20. srpnja s početkom u 18:40 sati, a ulaz je besplatan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja