Budi dio naše mreže

"Kulturni život nadahnut vjerom mogao bi biti poticaj za svakodnevno življenje kršćanske vjere u svim ostalim poljima života kako bismo ne samo govorili o Isus Kristu, nego kako bismo po onom što govorimo i činimo, i po kulturi koju stvaramo i predstavljamo, mogli biti prepoznatljivi kao oni koji su Kristovi i drugima pomoći da otkriju lice Isusa Krista, najljepšeg od svih ljudi", rekao je biskup Mate Uzinić na otvorenju manifestacije "Kršćansko lice kulture 2020." u Dubrovniku.

/ hk/IKA

U katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u ponedjeljak 9. ožujka otvorena je kulturna manifestacija “Kršćansko lice kulture 2020.” u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije. Ova manifestacija prvi se put u ovom obliku održava u Dubrovačkoj biskupiji, a trajat će kroz korizmeno vrijeme sve do 30. ožujka s više od 15 različitih kulturnih događanja.

Na otvorenju manifestacije pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Joško Mikuš uputio je pozdrave okupljenima uime cijeloga Vijeća i ukratko predstavio manifestaciju. Istaknuo je kako su svi vrlo ponosni i zahvalni što su bili 14 godina dio manifestacije Dana kršćanske kulture u organizacije nakladničke kuće Verbum i u dogovoru s njima, no pod vlastitom organizacijom stvorena je ova nova kulturna manifestacija “Kršćansko lice kulture” koja se nadograđuje na sve protekle godine.

Kršćansko lice kulture 2020. / Foto: Angelina Tadić

“Ova manifestacija u svojoj biti ne govori o nekoj slavnoj, pomalo idealiziranoj prošlosti kada je sve bilo bolje, niti govori prvenstveno o bogatstvu koje su namrli naši stari, pa čak ni o tome što mi stvaramo danas, iako, sve to uključuje. Ona prvenstveno govori o nama samima. Trudit ćemo se da sadržaj manifestacije ispunimo lijepim događanjima koja bi nas trebala oplemeniti poticajima i unutarnjima iskustvom, sviješću o ukorijenjenosti naše prošlosti snažno prožete kršćanskom misli i vjerom, ali ako mi kao žitelji ovoga grada, ili čak šire nacionalno ili kozmopolitski, ne bismo bili sposobni niti voljni izgrađivati i njegovati naše kršćansko lice u svakodnevnom životu, onda niti ova manifestacija neće imati smisla. Tek je onda još jedan događaj u nizu kulturnog života grada”, istaknuo je pročelnik Mikuš.

Želimo pogledati lice Isusa Krista koji je prepoznatljiv znak naše kršćanske kulture!

Kao najvažniju poruku publici naglasio je “da nas jedino u ovom izazovnom vremenu, ali i kao uvijek do sada, može spasiti Kristovo lice i jedino ono može biti odgovor na sva naša pitanja i traženja, a to lice prepoznajemo u sebi i jedni u drugima bez obzira na svjetonazore i uvjerenja”.

Kršćansko lice kulture 2020. / Foto: Angelina Tadić

Manifestaciju je otvorio dubrovački biskup Mate Uzinić koji je također istaknuo kako ova manifestacija jest nova, ali ujedno stara jer se nadograđuje i nastavlja na one prethodne godine kada su se održavali Dani kršćanske kulture. Zahvalio je organizatorima Dana kršćanske kulture “što su pomogli da održavanjem te manifestacije izrastemo i napravimo jedan korak naprijed te proširimo ponudu, vremenski i sadržajno”.

“Kada se kultura odredi kao kršćanska kultura, to je određeno sužavanje, a mi želimo, govoreći o kršćanskom licu kulture, apostrofirati nešto drugo, želimo kršćansku kulturu vidjeti i u onim stvarima i izričajima u kojima se ne može nazvati kršćanskom, ali ih je ipak kršćanstvo nadahnulo. Osobito želimo pogledati lice Isusa Krista koji je prepoznatljiv znak naše kršćanske kulture”, rekao je biskup Uzinić.

Kršćansko lice kulture 2020. / Foto: Angelina Tadić

Istaknuo je da je izvor i cilj cijele kršćanske kulture Isus Krist “i u njega se trebamo zagledati želimo li pronaći kršćansko lice kulture i želimo li vidjeti kakvi bismo trebali postati, ako želimo biti oni koji predstavljaju i stvaraju kršćansko lice kulture”.

Kulturni život nadahnut vjerom mogao bi biti poticaj za svakodnevno življenje kršćanske vjere!

“Vrlo je znakovito da manifestaciju započinjemo oratorijem ‘Za križen’ jer je to s jedne strane pogled laika jednog povijesnog trenutka koji su zagledani u lice Isusa Krista, najljepšeg od svih ljudi, u trenucima muke, prepoznali i svoje vlastito lice. Također, prepoznajući u licu Isusa raspetoga, patnika, svoje vlastito lice, imali su potrebu i prenošenjem liturgije u pučko, svoje lice učiniti licem Isusa Krista. Tako je nastala ova procesija ‘Za križen’ koja je postala dio života”, objasnio je biskup. Naglasio je dva termina “laičko” i “pučko” koja obilježavaju ovu procesiju, ali i ovu manifestaciju jer je u organizaciji Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije kojem su članovi uglavnom laici, stoga je i manifestacija bitno laička i takva bi trebala i ostati.

Kršćansko lice kulture 2020. / Foto: Angelina Tadić

“Kulturni život nadahnut vjerom mogao bi biti poticaj za svakodnevno življenje kršćanske vjere u svim ostalim poljima života kako bismo ne samo govorili o Isus Kristu, nego kako bismo po onom što govorimo i činimo, i po kulturi koju stvaramo i predstavljamo, mogli biti prepoznatljivi kao oni koji su Kristovi i drugima pomoći da otkriju lice Isusa Krista, najljepšeg od svih ljudi”, zaključio je biskup Uzinić.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja