Budi dio naše mreže

Petu godinu za redom održava se Festival kršćanskoga kazališta u dvorani sv. Franje samostana Sv. Duha u Zagrebu, od 23. do 26. svibnja. Bogat program petoga festivala kršćanskoga kazališta nudi niz umjetničkih izvedbi posvećenih svecima i Majci Mariji – mjuzikl, oratorij, dramska večer, predstave za djecu i mlade, međunarodno gostovanje i radionica za vjeroučitelje i odgojitelje u vjeri. 

/ mp

Festival kršćanskog kazališta pokrenut je 2015. godine iz potrebe za vidljivošću predstava nastalih ne samo iz kršćanskog svjetonazora nego i iz duhovne inspiracije. Naime, i taj svjetonazor i ta inspiracija izbačeni su iz glavne struje europskog i hrvatskog kazališta, ali postoje na rubovima zbog potrebe samih kazališnih stvaratelja i publike. Kada se na prvi natječaj javilo preko dvadeset grupa s nekoliko odličnih predstava, bilo je očito da festival može biti kazališno relevantan i organiziran prema pravilima struke, što je drugi festival 2016. do kraja potvrdio.

Selektorica Sanja Nikčević odabrala je za prvi festival sedam, a za drugi deset vrlo kvalitetnih predstava. Na trećem festivalu izvedeno je čak devetnaest predstava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba, i uvden je porpatni program koji je uključivao četiri radionice i dva razgovora s autorima. Na četvrtom izdanju izvedeno je devet predstava, dvije radionice dramske pedagogije i jedna obiteljska.

Do sada je na festivalu sudjelovalo gotovo 500 izvođača iz cijele Hrvatske i inozemstva (BiH). Uz dramski teatar viđeni su i različiti kazališni žanorvi (lutkarske predstave, plesne, performans, mjuzikli). Festival je imao snažan medijski odjek i zapažen broj publike kroz sve četiri godine. Organizator festivala bila je Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, vodio ga je fra Ivan Marija Lotar, a seletkorica je bila dr. sc. Sanja Nikčević. Festival se dovijao u Zagrebu tijekom prve polovine lipnja.

Za peti je festival Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca i stručno vijeće festivala uvelo neke organizacijske promjene s ciljem kvalitetnijeg funkcioniranja. Veritas je organizator festivala, a novi ravnatelj je glavni urednik Veritasa, fra Vladimir Vidović. Također, festival se preoblikovao iz selekcijskog u pozivni.

Festival će prvoga dana, u četvrtak, 23. svibnja, svečano otvoriti mjuzikl “Svetac svega svijeta” Nina Škrabea i Branka Barduna, u izvedbi Ansambla Kolbe i režiji Roberta Boškovića. Mjuzikl je praizveden 29. lipnja 2018. godine i već je oduševio publiku diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine te hrvatske iseljenike u Njemačkoj. U petak, 24. svibnja, održat će se “Kazališna večer u čast Rajmunda Kuparea”, a program će voditi prof. dr. sc. Sanja Nikčević.

Tijekom subotnjega jutra održat će se radionica “Dramske igre, vježbe i tehnike u nastavi katoličkoga vjeronauka”, namijenjena vjeroučiteljima i odgojiteljima u vjeri, a voditeljica je Nataša Roginek, vjeroučiteljica i dramska pedagoginja. Toga dana u 19 sati bit će izvedena predstava za djecu i mlade “Rita”, a u 20 sati u programu je najavljen oratorij “Marija Pomoćnica”.

U nedjelju, posljednjega dana festivala, s početkom u 10.30 sati održat će se predstava za djecu “Sveci zdravoljupci” te je u 11 sati također na rasporedu predstava za djecu “Zemlja čudesa”. Zatvaranje Festivala kršćanskog kazališta bit će u 20 sati kada će biti održana “Kazališna večer na spomen Vikija Glovackog” te će biti izvedena drama “Dvije majke”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja