Budi dio naše mreže

"Stvarnosti u kojima živimo važnije su od nekih ideja. Važno je naglasiti da se ovdje ne radi o promjeni crkvenog nauka. I dalje se rastavljeni i ponovno vjenčani ne mogu pričešćivati, oni se i dalje nalaze u području smrtnog grijeha, ali papa daje priliku da u određenim uvjetima, koji su valjano propisani, dopusti pristup sakramentima", rekao je autor knjige "Amoris Laetitia: vjernost ili lom?" Hrvoje Vargić na predstavljanju djela u ponedjeljak na Jarunu u Zagrebu.

/ fe

“Amoris Laetitia: vjernost ili lom?” novi je naslov nakladničke kuće Salesiana predstavljen u ponedjeljak u prostorijama crkve Sveta Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu. Knjigu su predstavili studentski kapelan don Damir Stojić, nakladnik don Mihovil Kurkut, profesor s Katoličkog bogoslovnog fakulteta vlč. Mislav Kutleša i autor djela Hrvoje Vargić.

Papina pobudnica Amoris Laetitia objavljena 2016. godine izazvala je brojne polemike i rasprave u svijetu. Problematični dijelovi koji se spominju su tzv. “pet dubia” koje su istaknuli četvorica kardinala u odnosu na fusnotu u osmom poglavlju u kojoj papa spominje mogućnost pričešćivanja rastavljenima i ponovno vjenčanima.

Don Damir Stojić pročitao je kontroverzni dio Pobudnice, približivši prisutnima stavove raznih crkvenih službenika:

“Ja sam uvijek nekako povezan s kontroverzama”, počeo je don Damir i rekao da će igrati ulogu “đavoljeg odvjetnika”, kojeg se uvijek odabere i pri proglašenju osobe svetom, kako bi se kritički i objektivno preispitala Pobudnica. Stavovi unutar Crkve se dosta razlikuju, ali mnogi zamjeraju papi što nije odgovorio na “dubie” i konkretno se oglasio u vezi s problematičnim pitanja. Nije toliki problem sama fusnota, ona ne predstavlja herezu, već je problem što papa nije reagirao na širenje svih tih pitanja i nedoumica koje su se pojavile kod ljudi”, kazao je don Damir.

Autor Hrvoje Vargić prisutnima je rekao da su ga na pisanje knjige potaknule rasprave koje je sam čitao i filozofija Karola Woytile koja uvijek kreće od konkretnog čovjeka, a ne apstraktnih i moralnih normi.

“Stvarnosti u kojima živimo važnije su od nekih ideja. Važno je naglasiti da se ovdje ne radi o promjeni crkvenog nauka. I dalje se rastavljeni i ponovno vjenčani ne mogu pričešćivati, oni se i dalje nalaze u području smrtnog grijeha, ali papa daje priliku da u određenim uvjetima, koji su valjano propisani, dopusti pristup sakramentima. Legitimno je preispitivati pastoralni pristup, ali treba izbjegavati izraze kao što su hereza ili lom s tradicijom jer tu nema govora o tome. Po toj logici, mnogo je veći lom napravio Woytila koji je takve parove ponovno uključio u život Crkve jer su se prije smatrali ekskomuniciranima.

Don Mihovil Kurkut izrazio je zadovoljstvo izdavanjem ove knjige, približivši njenu vrijednost i značaj za Crkvu:

“Sretni smo što smo dobili priliku surađivati s Hrvojem na ovoj knjizi. Mi volimo dati priliku mladim ljudima da iskažu svoje znanje i potencijal, a kad sam vidio strast s kojom je Hrvoje pristupio ovoj tematici, jednostavno sam znao da ovo moramo napraviti. Salezijanska družba uvijek je bila veoma privržena papi, zato nam je drago što je izdana knjiga koja pobliže objašnjava Pobudnicu, osobito te kontroverzne dijelove koji su u javnosti izazvali svakakve reakcije”, rekao je don Mihovil.

Vlč. Kutleša rekao je da svi ljudi traže sreću i ona je ostvariva unutar zajednice, a svaka bračna zajednica istovremeno je i proročka zajednica koja naviješta ljubav. “S druge strane, svećenici su pozvani biti ljubazna majka, a ne ‘lupati’ Pobudnicom, ne osuđivati”, poručio je.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja