Budi dio naše mreže

Prilikom svakog povratka s afričkog kontinenta misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu. Nakon što se u samostanu skupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke, jedinstvene u cijeloj Bosni i Hercegovini.

/ dp

Arheološki muzej Zadar poziva zainteresirane na otvorenje izložbe “Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad” u petak, 2. lipnja 2023. u 19 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Afrička zbirka Franjevačkog muzeja Tomislavgrad nastajala je u drugoj polovini 20. st. Većina predmeta koji se danas nalaze u zbirci darovi su franjevačkih misionara, rodom iz Tomislavgrada, koji su zadnjih pedeset godina dio svog svećeničkog života proveli u DR Kongo kod naroda Luba. Od domorodačkog stanovništva misionari su dobivali različite predmete tradicionalne afričke kulture, javlja Zadarski tjednik.

Prilikom svakog povratka s afričkog kontinenta, misionari su dio darovanih predmeta donosili u europske države, prodavali ih, davali donatorima, a dio ostavljali u Franjevačkom samostanu u Tomislavgradu. Nakon što se u samostanu skupila velika količina predmeta koji pripadaju različitim etničkim skupinama iz DR Konga, Ruande, Kenije i Benina, rodila se ideja o formiranju samostanske zbirke, jedinstvene u cijeloj Bosni i Hercegovini.

U većoj mjeri, u zbirci se nalaze predmeti tradicijske domorodačke kulture naroda Luba iz DR Konga.

Foto: Arheološki muzej Zadar

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja