Budi dio naše mreže

Mješoviti pjevački zbor „Condura Croatica” održat će koncert u četvrtak, 31. ožujka u crkvi sv. Krševana u Zadru. Zbor će izvesti korizmeni program pjesama nadahnutih glagoljaškom baštinom s početkom u 20 sati.

/ mb

Mješoviti pjevački zbor „Condura Croatica” izvodi specifične glazbene forme nastale u Zadru koje su se razvijale od 12. do 14. stoljeća pod nazivom crkvena skazanja, odnosno pasionski oratoriji. Autor tih djela je umjetnički voditelj Zbora i dirigent Ivo Nižić.

Uz to “Condura Croatica” izvest će ulomke iz ‘Kalvarije’ Ljube Stipišića, ‘Seh duš dan’ Igora Kuljerića na stihove Vladimira Nazora kao i glagoljaške napjeve s Paga, iz Preka i Pridrage. Kao solisti nastupit će Jasna Košta, Siniša Marinić, Mateo Marnika, Bogdan Mogilevskij, Jelena Rušev Mogilevskij, Nevija Pavić, Milena Petani i Zdenko Stipčević.

Zbor “Condura Croatica” osvojio je niz nagrada. Godine 2013. na Danima duhovne glazbe ‘Cro Patria’ u Splitu u kategoriji novih zborskih skladbi s pjesmom ‘Samo srcem’ autora Ive Nižića osvojio je Zlatnu katedralu, prvo mjesto prema glasovanju publike. S istom skladbom 2014. na Međunarodnom natjecanju zborova u Zadru osvojio je nagradu za najbolju izvedbu zborskih skladbi hrvatskih skladatelja. Godine 2015. Zbor je osvojio i zlato na međunarodnom natjecanju zborova ‘Aurora Cantat’ u Karlovcu i broncu na međunarodnom natjecanju ‘Cro Patria’ u Splitu, a 2016. srebro na međunarodnom natjecanju zborova ‘Adria Cantat’ u Šibeniku.

Voditelj Zbora i dirigent Ivo Nižić

Voditelj zbora Ivo Nižić nakon završene gimnazije i Teološkog fakulteta u Zagrebu stječe glazbene diplome na Odsjeku za glazbu Pedagoške akademije i na Institutu za crkvenu glazbu u Zagrebu. Na Sveučilištu u Zadru nositelj je kolegija Glazbena kultura i Metodika nastave glazbene kulture na Odjelu za razrednu nastavu i predškolski odgoj. Za svoj rad dobio je mnoge nagrade, priznanja i pohvale, među kojima treba spomenuti Nagradu Ljubo Stipišić Delmata koja mu je dodijeljena na 25. Pasionskoj baštini u Zagrebu za oratorij „Zadnja postaja”. Dobitnik je i Nagrade Hrvatske udruge zborovođa Zagreb za životno djelo i Nagrade grada Zadra za uzorne uspjehe i rezultate postignute na području glazbene kulture i umjetnosti. Godine 2017. nadbiskup Želimir Puljić na svečanoj Večernjoj sv. Stošije uručio mu je nagradu i priznanje za promicanje liturgijske glazbe. Ivo Nižić osnovao je Akademski zbor Sveučilišta u Zadru i Mješoviti pjevački zbor “Condura Croatica” Zadar. Već je 34 godine orguljaš i zborovođa u crkvi sv. Mihovila u Zadru.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja