Budi dio naše mreže

Blagdan sv. Hildegarde slavimo 17. rujna. Ona je bila njemačka časna sestra, katolička mističarka, književnica i skladateljica. Papa Benedikt XVI. proglasio je Hildergardu crkvenom naučiteljicom 7. listopada 2012. Sv. Hildegrada poznata je kao jedan od najvećih umova svojega doba, a u svojim spisima među ostalim pruža i mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice, a njezina su otkrića i danas, 800 godina kasnije, vrlo aktualna.

/ dt

Knjiga „Sveta Hildegarda i hrana kao lijek” autora Wigharda Strehlowa, jednog od najvećih poznavatelja Hildegardine medicine koji već 25 godina primjenjuje Hildegardine savjete u medicini i prehrani donosi i recepte iz Hildegardine kuhinje. Donosimo recepte za bijeli pirov kruh i kruh od cjelovitoga pirova brašna.

Kruh i pecivo

U pirovu se zrnu nalazi gotovo sve što čovjeku treba za život: visokovrijedne bjelančevine, ugljikohidrati koji daju snagu, mala količina dobrih masnoća, brojni životno važni vitamini i svi minerali i elementi u tragovima za izgradnju jakih i zdravih kostiju. Zahvaljujući ovomu obilju minerala pir je najlužnatija žitarica koja je u stanju neprestano neutralizirati kiseli metabolizam uzrokovan stresom. Topiva i netopiva vlakna sadržana u piru najbolja su hrana za jaku i zdravu crijevnu floru koja održava naše zdravlje i jača imunološki sustav.

Ovdje donosim neke dragocjene pekarske tajne iz mlina obitelji Binzi Hildegardina lječilišta – s jamstvom uspjeha! Ako sami meljete i pečete pir, možete još više u njemu uživati jer znate što je unutra.

Za uspjeh i zdravlje važne su prave stare sorte pira „bez pšenice“ te pir koji je uzgojen ekološki, odnosno bez korištenja kemijskih sredstava. Dobra svojstva kod pečenja ima samo onaj pir koji je uzgajan isključivo s biljnim sredstvima ili se koristilo samo malo stajskoga gnoja i gnojnice.

Bijeli pirov kruh

1 kg pirova brašna, tip 630
20 g svježega kvasca
20 g kamene soli
oko 600 ml vode

(svi sastojci trebaju imati sobnu temperaturu)

Brašno prosijati u zdjelu i u sredini napraviti udubinu. Kvasac rastopiti u malo mlake vode i polako uliti u udubinu.
Pomiješati s malo brašna, dok ne nastane tekuće tijesto.
U prvo tijesto nikada ne smijemo staviti soli ili masnoće.
Zdjelu s prvim tijestom ostaviti stajati oko 20 minuta na toplu mjestu. Zatim postupno dodavati vodu i sol i umijesiti u glatko tijesto, sve dok se posve ne odvaja od ruku.
Tijesto još jednom ostaviti poklopljeno da se diže 30 minuta na toplu mjestu (ne u pećnici!), sve dok se ne udvostruči.
Potom tijesto još jednom izmijesiti i ostaviti da se diže 20 minuta.
Tijesto eventualno podijelimo na komade i oblikujemo prema želji (stavimo ga u namašćeni kalup koji smo posuli brašnom), a zatim stavimo na lim za pečenje. Ostavimo pokriveno još jednom oko 15 minuta.
Pećnicu zagrijemo na 250°C.
Kruh staviti u zagrijanu pećnicu (tijesto u kalupu zarezati). Eventualno u pećnicu staviti vatrostalnu posudu s vodom. Nakon 10 minuta smanjiti temperaturu na 200°C i kruh ispeći do kraja.
Za dva kruha ove veličine vrijeme pečenja iznosi oko 45 minuta.

Kruh od cjelovitoga pirova brašna

1 kg sitnih pirovih pahuljica
20 g svježega kvasca
20 g kamene soli
oko 800 ml vode

(svi sastojci trebaju imati sobnu temperaturu)

Pahuljice staviti u zdjelu i po njima staviti usitnjeni kvasac. Dodati oko 700 ml vode i umijesiti u glatko tijesto.
Dodati sol, postupno dodavati vodu, sve dok se tijesto ne počne odvajati od ruku.
Tijesto ostaviti da se diže poklopljeno na toplu mjestu (ne u pećnici!) najmanje 30 minuta. Zatim tijesto opet izmijesiti i ostaviti da odstoji još 20 minuta.
Tijesto eventualno podijelimo na manje komade i oblikujemo kruščiće prema želji, a zatim stavimo na lim za pečenje.
Ostavimo pokriveno još jednom oko 15 minuta. Pećnicu zagrijemo na 250°C.
Kruščiće staviti u zagrijanu pećnicu (tijesto u kalupu zarezati).
Eventualno u pećnicu staviti vatrostalnu posudu s vodom. Nakon 10 minuta smanjiti temperaturu na 200°C i kruh ispeći do kraja.
Za dva kruha ove veličine vrijeme pečenja iznosi oko 50 minuta.
Kruh će se lijepo sjajiti ako ga nakon vađenja iz pećnice premažemo vodom.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Wigharda Strehlowa Sveta Hildegarda i hrana kao lijek. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige vrijedi isključivo za portal hkm.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja