Budi dio naše mreže

Novo izdanje pisama i spisa svetog Leopolda Bogdana Mandića pod nazivom „Iz dubine svoga siromašnog srca“ predstavljeno je u izdanju Kršćanske sadašnjosti. Pomoćnica urednika KS-a Maja Petranović istaknula je da epistolarij pokriva vrijeme od šezdeset godina, gotovo cijeli Leopoldov život izuzev djetinjstva koje je proveo u Herceg Novom. "U pismima otac Leopold odgovara na pitanja, rješava sumnje, ohrabruje, potiče. Teme o kojima piše u pismima raznovrsne su situacije i problemi iz svakodnevnog života, teme životnih odluka i izbora, duhovni savjeti. Uvijek iznova iznenađuje koliko Sveti Leopold ima osjećaj za realnost ljudskih života i raznih životnih problema", naglasila je Petranović.

/ dt

Hrvatska katolička mreža donosi vam ulomak/Pismo udovici iz knjige Iz dubine svoga siromašnog srca – Pisma i drugi spisi svetog Leopolda Bogdana Mandića.

Cijenjena gospođo,

čim sam čuo i doznao za tešku bolest Vašega supruga, odmah sam počeo moliti za njegovo ozdravljenje. Ali volja našega Gospodina bila je drukčija, On ga je htio imati kod sebe. Gospođo, poklonimo se pred Božjim odlukama; Gospodin Bog dobro zna što je dobro za nas. Zahvaljujem Božjoj providnosti koja Vam je dala svu snagu duha da izdržite u teškoj kušnji.

Dopustite mi da Vam govorim sa srcem na dlanu, to jest da Vam otvorim svoju dušu.

Zadesila Vas je teška nesreća. Ali On koji nam šalje kušnje ljudskog života dobro zna što čini, i ako nas s jedne strane kažnjava zbog naših grijeha, s druge nam strane sprema svoje milosrđe. Zato sada, kao udovica s brojnom obitelji u ogromnim poteškoćama o kojima ste mi Više puta govorili, ne smijete misliti da Gospodin Bog pušta stvari da idu kako hoće, nego nas vodi kroz tisuću teškoća. Poziva nas da molimo, obećavajući nam da će nas uslišati. Dakle, u svim svojim teškim, dapače vrlo teškim zabrinutostima, molite se Božjem milosrđu, a samilost našega Boga Oca sve će to uzeti u obzir. Dapače, u isti čas dok pišem Vama, koji još niste otrli suze zbog smrti svoga dragog muža, moram Vas podsjetiti na Božje riječi koje je izrekao nas Gospodin Isus Krist na zajedničku utjehu cijeloga ljudskog roda. Evo te božanske riječi: Svi vi ožalošćeni i opterećeni zlom, koji tugujete i plačete, dođite k meni i ja ću vas odmoriti (usp, Mt 11,28, Iv 16, 26).  To su riječi našega Gospodina koji zna sve i koji se udostojao ići i smrti u susret iz ljubavi prema nama. Dakle, gospođo, oživite svoju vjeru i uzdajte se u Onoga koji nas je pozvao da idemo k njemu kao k središtu svake utjehe, i iskusit ćete istinitost riječi koje je izrekao naš Gospodin. Evo, počeo sam Vam držati propovijed, ali neka Vam moja riječ ne bude neugodna.

Možete naći i drugu utjehu u svojem trpljenju. Gospodin župnik iz Stellatea, taj pobožan svećenik, koji ima srce apostola, bit će Vaša utjeha i vodič. Povjerite se svome gospodinu župniku. Ponavljam: taj pobožan svećenik bit će Vaš vodič i utjeha. Ja Vam sada izručujem svoje pozdrave i molim Vas da pozdravite svoju djecu. Recite im da ću se svim srcem moliti za voljenog tatu. Želim Vam svako dobro. Nastojte, gospođo, tražiti utjehu u molitvi i vjeri.

Sa svim poštovanjem,

fra Leopold, OFMCap
Padova, 25. lipnja 1937.

Gornji tekst je izvadak iz knjige koju su priredili Remigio Battel i Giovanni Lazzara Iz dubine svoga siromašnog srca – Pisma i drugi spisi svetog Leopolda Bogdana Mandića. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige vrijedi isključivo za portal hkm.hr. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja