Budi dio naše mreže

O 100-toj obljetnici rođenja bl. Miroslava Bulešića, (1920. – 2020.), priređeno je dopunjeno izdanje njegovog Duhovnog dnevnika (prevedeni dijelovi koji su bili na francuskom i talijanskom jeziku). Dnevnik je obogaćen fotografijama, mnoge od njih su objavljene po prvi put. Za čitatelje Hrvatske katoličke mreže donosimo izvadak iz Duhovnog dnevnika.

/ dt

Svećenik– sol zemlje i svjetlo svijeta

Čabrunići, 14. 10. 1942.

Prekinuo sam bio duhovne vježbe, jer sam u nedjelju išao na sprovod blagopokojnog gosp. Dominika Tosolinija u Vodnjan. Njemu neka Bog naplati vječnim mirom ono što je dobro učinio meni i svim dušama s kojima je bio onako zelantno u doticaju.

Vraćam se k Tebi opet mišlju i djelom, o moj Bože, i prosljeđujem djelo koje sam započeo. Velike sam istine čuo iz Tvojih ustiju, moj Bože, riječi koje mi kažu da moram ljubiti Tebe, i sve duše u Tebi; toliko Te moram ljubiti da ni radi progonstva, ni radi mržnje ljudi prema meni, ne smijem Te nikada napustiti. Tvoje su riječi jednostavne, jasne, ali gledajući ih naravnim okom i teške da se izvrše.

Ne dopusti da me išta odvrati niti ohladni od ljubavi do Tebe, ne dopusti da postanem pop – činovnik, već svećenik u pravom smislu

Neću da ih tim okom promatram, već hoću onim vrhunaravnim, te sam tako okrijepljen njima: jer uz njih vidim odmah i pomoć da ih mogu vjerno obaviti. Moj Bože, Oče moj nebeski, usadi mi u srce goruću ljubav do Tebe. Daj da Te ja ljubim ne samo riječju, jer je to veoma lako, a neplodno, već daj da Te volim svim srcem, svom dušom, svom pameti svojom. Ne dopusti da me išta odvrati niti ohladni od ljubavi do Tebe. Daj da ljubim duše svih vjernika, bilo da meni žele dobro ili ne, bilo da me vole ili mrze; daj da ih pravom, gorućom, ljubavi sve posjedujem [usvojim]. Daj mi duh požrtvovnosti do njih. Ne dopusti da ja postanem pop – činovnik, već svećenik u pravom smislu.

Daj, o Bože, Oče moj, da ne gledam svoj materijalni interes, svoje blagostanje, svoj mir, već daj da gledam svoj spiritualni interes i dobrobit duša. Daj da ih svojim primjerom i svojom riječju poučim, potaknem na dobro. Daj da postanem sol zemlje, svjetlo svijeta.

Tvoj sam, Ti sa mnom raspolaži na Tvoju čast i spasenje duša. Daj da ja nikada ne klonem duhom i ne strašim se poteškoća, bilo kakvih

Tim svojim željama i uzdasima darujem Ti se, moj Oče nebeski, sav i postavljam se širokogrudno u Tvoju službu. Tvoj sam, Ti sa mnom raspolaži na Tvoju čast i spasenje duša. Daj da ja nikada ne klonem duhom i ne strašim se poteškoća, bilo kakvih. Daj da ne zaboravim na svoje zvanje („memor esto conditionis tuae“ – budi svjestan svojega položaja).

Pošalji, Oče moj, Duha Svetoga da me rasvijetli, okrijepi i učini ljubežljivim. Isuse moj, Ti mi budi uzor u svemu uvijek.

Jao meni! Kada ću biti sličan Tebi, Isuse moj?! Ta moram postati „alter Christus“ [drugi Krist]. A kada ću to biti? Daj mi svojega Duha, daj mi milost da Te preslikam u svemu i u svemu nasljedujem.

Zahvala za primljene milosti

Mnogim si me milostima nakitio, moj Oče nebeski. Teško bi mi bilo, pače nemoguće, proći svoj tijek života, a osobito ovaj zadnji dio, i pobrojiti dobročinstva, kojima si me Ti obasuo. Pozvao si me i „irrevocabiliter“ [neopozivo] u svoju svetu službu. Hoćeš da budem sasvim i u svemu Tvoj. Hoćeš me imati uvijek uza se. Hoćeš da Ti hvalu pjevam i slavu pribavljam među ljudima i pozivaš me na rad obraćenja duša.

Dao si mi dakle zvanje, uzvišeno, vrhunaravno zvanje. To je najveća milost što si mi Ti, moj Bože, mogao podijeliti. Za nju Ti neizmjerno zahvaljujem i pitam Ti milost da mogu vjerno uvijek odgovarati na tu milost. Daj da ne zaboravim nikad na svoje zvanje. Zvanje mi nameće dužnosti, koje moje sile same bez Tvoje milosti, Oče moj, ne bi mogle obdržati. Krepost čistoće koliko mi je ugrožena, koliko ju je teško sačuvati…

Daj mi krepost, da drage volje i u svemu podložim svoju volju i svoj razum zapovijedima Tvojim, Bože, i Tvojih namjesnika i mojih poglavara

Daj mi jakost kreposti čistoće. Daj da moje srce, koje sam Ti darovao kod subđakonata, i koje Ti sada opet prikazujem, bude sve [cijelo] Tvoje. Daj da ja mogu podložiti razumu svoje zle pohote, i svoj razum Tebi, Bože moj. Daj mi duh mrtvljenja i požrtvovnosti i poniznosti. Iskrenost daj da mi bude vodilicom, i opreznost čuvaricom. Druga dužnost jest – poslušnost! Daj mi krepost, da drage volje i u svemu podložim svoju volju i svoj razum zapovijedima Tvojim, Bože, i Tvojih namjesnika i mojih poglavara.

Evo ukratko milosti koje si mi dao; a to su, da tako kažem, vesele milosti. Daješ mi [i] žalosnih milosti: to jest daješ trpljenja i žalost. Velikim trpljenjem si me iskušao bolešću mojeg oca. Vidiš i sam koliko me muči i koliko se pojidam [izjedam] kada on sam traži sebi bolest u vinu. Moj Bože, daj da bi pustio vino. Daj da ne bi nikada više kleo. Ako je Tvoja volja, daj mu zdravlje barem sada, da mogu slobodno ići u Rim učiti. Jer ako je on ovakav, kako ću se moći udaljiti od doma. Kako ću moći pustiti majku da onoliko trpi i braću svoju. Bože, pomozi, pomozi mi!

Neka se vrši ipak volja Tvoja. Ti znaš kako je bolje, zato puštam sve u Tvoje ruke. I druga trpljenja si mi dao po ljudima: prezir na me, mržnju, ponižavanja. Hvala Ti neizmjerna. Samo daj mi milost da sve mogu vrhunaravno podnositi s Tvojim nebeskim Sinom.

Majko moja, Ti me vodi putem spasenja i svetosti. Čuvaj me čista na duši i tijelu. Daj, sačuvaj moje srce čisto za Boga. Sve neka bude za Boga

Postajem dakle đakon svete Majke Crkve. Đakon ima da se sačuva „perfecte castus“ [savršeno čist] i poslušan i zelantan za propovijedanje evanđelja Kristova, riječju i djelom. Pomozi da još sutra prodrem u te istine.

Sveta Majko, moja ljubazna Majko, zahvali se sa mnom Bogu za sva dobročinstva koja mi je podijelio. Moli se za me Njemu da mi pomogne da dobro vršim dužnosti kojima se obvezujem. Majko moja, Ti me vodi putem spasenja i svetosti. Čuvaj me čista na duši i tijelu. Daj, sačuvaj moje srce čisto za Boga. Sve neka bude za Boga.

Isuse, Tebi živim; Isuse, Tebi umirem; Isuse, Tvoj sam živ i mrtav. Amen. Duše Sveti, nastani se u meni zauvijek.
– Sveti Alojzije, moli se za me.

Zahvaljujući Porečkoj i Pulskoj biskupiji Dnevnik je tiskan u više tisuća primjeraka kako bi bio što dostupniji svima koji ga žele nabaviti kod svojih župnika. Župnici Duhovni dnevnik mogu preuzeti po tiskarskoj cijeni u Biskupiji u Poreču. Također se Dnevnik može nabaviti i u knjižarama Josip Turčinović d.o.o. u Pazinu, Puli i Poreču.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja