Budi dio naše mreže

Majke su spremne učiti i one svojim voljenim sinovima žele dati najbolje od sebe. Međutim, često posrću kad im trebaju pokazati da ih poštuju jer ne znaju kako se to čini. Majka svome sinu pokazuje da ga poštuje kada prema njemu ima pozitivan stav bez obzira što on činio.

/ dz

Kao roditelji često se susrećemo s raznim izazovima u našim obiteljskim odnosima. Jedan od njih je i poštovanje prema vlastitoj djeci. Pozitivan stav prema svojoj djeci bez obzira što ona činila ponekad se čini teško. Imamo li u takvim situacijama negativan stav i iskazujemo li nepoštovanje, naša djeca će se opirati, odnosno pobuniti protiv onoga što shvaćaju kao izraz prijezira prema sebi.

Jedna mi je mama napisala:

Živim u kući punoj testosterona, čak nam je i pas mužjak. Moj mi dvanaestogodišnji sin stalno zadaje muke i to me izluđuje. Druga dvojia imaju petanest i trinaest godina. Kako da ih bolje shvatim? Što oni zapravo žele? Pokušavam shvatiti što znači poštovati ih, ali to mi se čini vrlo teško. Željela bih im iskazivati poštovanje, ali nisam sigurna kako se to čini. Čak sam u rječniku potražila definiciju riječi” poštovanje”. Počela sam moliti za to.

Majke su spremne učiti. One svojim voljenim sinovima žele dati najbolje od sebe, ali često posrću kad im trebaju pokazati da ih poštuju jer ne znaju kako se to čini. One se poput ove majke iskreno pitaju što treba raditi kada nekome želiš pokazati da ga poštuješ.

Majka svome sinu da ga poštuje kada prema njemu ima pozitivan stav bez obzira što on činio.

Možda ćete reći kako je to moguće, svatko zna da se poštovanje mora zaslužiti. Moj sin mora zaslužiti moje poštovanje, štoviše on treba mene poštovat! Osim toga, kako je moguće zadržati pozitivan stav prema njemu kada sam tako ljuta zbog njegove neposlušnosti? Točno znam o čemu govorite. Želim reći samo da će majka svome sinu pokazati poštovanje i pozitivan stav i onda kada on čini nešto što nije dobro ili će mu svojim negativnim stavom pokazati da ga ne poštuje zbog njegovih krivih odabira. Ne postoji teća mogućnost.

Tajna je u tome da u svome sinu prepoznate svije dimenzije. Sjećate li se što je Isus rekao svojim učenicima kada su pozaspali dok je on molio u Getsemaniju? ” Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo” ( Mt 26,41) Isus je izrazio svoje razočaranje zbog toga što su oni zaspali dok ih je on zamolio da bdiju. On nije kaznio niti nagradio njihov propust. Međutim, on je poštovao njihovu nutarnju želju da učine što je ispravno. Poštovao je da je njihov duh voljan, iako nije odobravao slabost tijela.

To su te dvije dimenzije u  vašem sinu: duh i tijelo. Kada on u svome tijelu padne, trebate ga opomenuti za neprihvatljivo ponašanje, ali neka to nikako ne bude nešto poput:” Osjećam prijezir prema onome što si ti kao ljudsko biće, prema tvome duhu. To mi je odvratno”.

Istina se sastoji u tome da iskazavši poštovanje prema duhu svoga sina, vi ne povlađujete grijehu koji čini njegovo tijelo. Majka može reći :” Ne poštujem tvoje loše odluke. Ljuta sam zbog njih i zbog takvog ćeš ponašanja snositi posljedice”. Ali onda treba dodati: ” Vjerujem da duboko u svome srcu imaš dobre namjere. Poštujem osobu kakvom te Bog stvorio i izdržat ćemo ovu krizu.”

Pazite da ne prijeđete crtu i prezrete njegov duh jer je njegovo slabo tijelo posrnulo. Oponašajte način na koji je Isus uzvratio svojim učenicima. Dok ga opominjete za neprimjereno ponašanje, bez obzira što je učinio, svakako zadržite pozitivan stav prema njegovom duhu.

 

Gornji tekst je izvadak iz knjige dr. Emersona Eggerichsa Majke i sinovi i što poštovanje ima s njima? Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige vrijedi isključivo za portal hkm.hr. Knjigu možete nabaviti ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja