Budi dio naše mreže

Proslava 50. obljetnice osnivanja i djelovanja Hrvatske katoličke misije u Darmstadtu

Velika proslava 50. obljetnice osnivanja i djelovanja Hrvatske katoličke misije u Darmstadtu obilježena je „Godinom hrvatske kulture u Darmstadtu“ pod pokroviteljstvom Grada znanosti Darmstadta, Veleposlanstva RH u Njemačkoj, Središnjeg državnog ureda RH za Hrvate izvan Hrvatske, Hrvatske matice iseljenika i uz partnerstvo Biskupije Mainz.

/ mp

Vrhunac cjelogodišnjeg programa zbio se prošli vikend u okviru svečane svete mise koju je predvodio biskup iz Mainza dr. Peter Kohlgraf u koncelebraciji s fra Nediljkom Brečićem, voditeljem HKZ Darmstadt, dr. fra Markom Mršom, provincijalom Provincije Presvetog Otkupitelja, delegatom vlč. Ivicom Komadinom, njemačkim župnikom Johannesom Gansom i voditeljima talijanske katoličke misije.

Misnom slavlju u crkvi sv. Fidelisa prisustvovali su i Ivana Karanušić iz Veleposlanstva RH u Njemačkoj, generalni konzul RH u Frankfurtu Vedran Konjevod, zamjenik voditelja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić, Lara Herceg iz istog ureda, gradonačelnik Darmstadta Jochen Partsch i mnogi drugi uglednici. 

Čestitka biskupa dr. Pere Sudara

Hrvatskoj katoličkoj misiji u Darmstadtu čestitku povodom 50 godina djelovanja uputio je pomoćni vrhbosanski biskup dr. Pero Sudar.

“Valja čestitati i zahvaliti, i to od srca činim, svima koji su, vidjevši što se s narodom događa, shvatili da valja osnivati hrvatske katoličke župe, misije i zajednice. I osnovano ih je na stotine diljem svijeta, pa tako prije 50 godina i jubilarka u Darmstadtu. A temeljna svrha je bila i ostala pomoći Hrvatima katolicima da se ne izgube u svakome smislu, kako jednom prilikom reče jedan naš čovjek, bremenit godinama provedenim u tuđini i skupljenim životnim iskustvom a, očito, i mudrošću.

Hrvatska katolička misija u Darmstadtu, kao i sve diljem svijeta, je čuvala i njegovala katoličku vjeru svojih na hrvatski način. Uz to je, samim svojim postojanjem, pomagala ostati povezanima međusobno i s Domovinom (biskup dr. Pero Sudar)

Možda i ne pomišljamo koliki je gubitak i izgubljenost otrgnuti se od svojih narodnih i vjerničkih korijena! Hrvatska katolička misija u Darmstadtu, kao i sve diljem svijeta, je čuvala i njegovala katoličku vjeru svojih na hrvatski način. Uz to je, samim svojim postojanjem, pomagala ostati povezanima međusobno i s Domovinom. A to nipošto nije beznačajno, Naprotiv, to su vrijednosti koje život znače!

Zato, u ime Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu, čestitam i zahvaljujem svim svećenicima koji su vodili ovu Misiju, časnim sestrama, pastoralnim suradnicama i suradnicima, ministrantima, članovima vijeća, zborova, folklornih i svih drugih grupa i svim vjernicima! Neka Bog koji zna i ne zaboravlja nijedno dobro djelo što ga ljudi ljudima u njegovo ime čine, nagradi, kako to samo on zna i može, i svojim blagoslovom obdari živote svih koji su činili i koji danas čine ovu Misiju. Neka ova Misija sve do Božje volje živi i djeluje Bogu na čast, Crkvi na ponos a Hrvatima katolicima toga dijela svijeta na duhovnu i svako drugu korist!”, poručio je biskup Sudar. 

Proslava 50. obljetnice osnivanja i djelovanja Hrvatske katoličke misije u Darmstadtu

Biskup dr. Kohlgraf na misi u nedjelju uputio je prigodne čestitke Hrvatskoj katoličkoj zajednici Darmstadt povodom njezina velikog jubileja. Istaknuo je da u biskupiji Mainz 25% vjernika čine vjernici drugih materinskih jezika. Biskup se nadovezao na misno čitanje iz Izaije proroka u kojem je riječ o Gori Doma Jahvina kojoj će se stjecati svi narodi.

Bitno je prenositi vjeru budućim generacijama i stoga vas kao Hrvatsku katoličku zajednicu u Darmstadtu molim da svoja iskustva unosite u pastoralne puteve naše biskupije (biskup dr. Peter Kohlgraf)

„Upravo u raznolikosti naroda i mi u biskupiji Mainz vidimo obogaćenje, pa tako i u budućnosti. Želimo vam i dalje pružati mogućnost da živite svoju vjeru na svom materinskom jeziku i na način na koji ste to navikli. Istina, brojne su promjene u našoj biskupiji, kako strukturne, tako i sadržajne. No, bitno je prenositi vjeru budućim generacijama i stoga vas kao Hrvatsku katoličku zajednicu u Darmstadtu molim da svoja iskustva unosite u pastoralne puteve naše biskupije. Želimo živu raznolikost u jakom zajedništvu i prijateljstvu. Ne trebamo druge župske zajednice smatrati konkurentima nego prijateljima. I papa Franjo je jednom rekao da trebamo sanjati zajedno, a ne jedni protiv drugih. Crkveno zajedništvo može zapravo biti nalik planinarenju. Ponekad nam je potrebno utočište da se skrijemo od nevremena i vjetra. Međutim, to utočište nije dovoljno. Plamen vjere treba davati dalje i širiti. Pozivam stoga vašu zajednicu: neka vaša vjera zrači i prema vani, prema svim ostalim vjernicima u župi i biskupiji. Od srca vam čestitam na velikoj obljetnici i želim obilje Božjeg blagoslova za budućnost“, između ostalog je rekao biskup dr. Peter Kohlgraf.

Proslava 50 godina HKZ Darmstadt

Pontifikalnu misu svojim pjevanjem i sviranjem obogatili su misijski zbor, VIS Anđeli, solistica Anđela Zelić i naročito klapa „Sveti Juraj Hrvatske“ ratne mornarice.

Provincijal dr. fra Marko Mrše također je uputio čestitke HKZ Darmstadt, zahvalio fra Nediljku na dugogodišnjem djelovanju i poželio dobrodošlicu fra Ivanu Čikari koji će svoju dužnost i službeno preuzeti 8. prosinca. Provincijal je posebno pozvao na molitvu za nova znanja jer će samo uz nova zvanja i Hrvatska katolička zajednica u Darmstadtu, ali i sve ostale takve zajednice u Njemačkoj i inozemstvu, moći dalje živjeti i biti na usluzi svojim vjernicima.

U ime župnkog vijeća HKZ Darmstadt Patricija Tufeković prigodnim se riječima oprostila od fra Nediljka Brečića i poželjela mu sve najbolje. Darove su u ime zajednice predali Laura Martinović i Filip Filipović.

U svom oproštajnom govoru fra Nediljko Brečić se nadovezao na tekst pjesme „Oči u oči“ u dirljivoj izvedbi klape „Sveti Juraj“ HRM-a.

„Pitao sam se što ću reći, kad se budemo gledali mi, oči u oči. Kakav će to susret biti? Kad se budemo gledali – ja i vi“, započeo je fra Nediljko i odmah izmamio emocije i suze kod velikog broja vjernika.

„Vaša me molitva digla kada mi je bilo najteže. Ovdje u Darmstadtu ostaju duboki korijeni. Doživjeli smo mnogo sretnih trenutaka, zajedno smo putovali, molili, radovali se, tugovali. Ne može to jedan rastanak tek tako izbrisati. Zahvaljujem svakome od vas i molim za oprost ako sam bilo koga nehotice povrijedio“, kazao je fra Nediljko Brečić i na kraju pozvao cijelu zajednicu na domjenak u župnku dvoranu.

Dugogodišnji župnik u Darmstadtu fra Nediljko nije mogao zamisliti bolje okruženje za oproštaj i svome nasljedniku fra Ivanu Čikaru ostavlja živu i aktivnu zajednicu s velikim brojem mladih uključenih u misijske aktivnosti i novo izabrano župsko vijeće. 

Fra Nediljko Brečić

Povijest Hrvatske katoličke zajednice Darmstadt

Hrvatska katolička zajednica Darmstadt osnovana je 1969. godine i pripada biskupiji Mainz. Misijski centar nalazi se u Feldbergstrasse 23. Vrijedni članovi zajednice ove su prostorije kroz godine postepeno proširili i obnovili, a danas je na navedenoj adresi smješten župni ured, postoji mala kapela, dvorane i prostorije u kojima se održavaju vježbe zbora i folklora te vjeronauk.

Sveta misa na hrvatskom jeziku u Darmstadtu održava se nedjeljom i blagdanima u 12.15 sati u crkvi St. Fidelis.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja