Budi dio naše mreže

Lik i djelo hrvatskog blaženika okupio je Hrvate u Kanadi

Spomendan blaženoga Alojzija Stepinca proslavljen je u hrvatskoj katoličkoj župi sv. Franje Asiškoga u Windsoru, Ontariju, Kanadi.

/ mp

Obilježavanje ovoga spomena počelo je svetom misom kojoj je prethodila svečana ulazna procesija, s ministrantima obučenim u narodne nošnje, članovima kolo grupe „Kardinal Alojzije Stepinac“, od najmlađih do najstarijih obučenih u lijepe hrvatske nošnje, kao i gostima iz Toronta, Oakvillea, Mississauge i Detroita i trojicom svećenika.

Misu je u prepunoj crkvi predvodio fra Frano Musić, u sumisništvu župnika fra Ljube Lebe i vlč. Andrija Šipeka. U prigodnoj je propovijedi fra Frano najprije izrazio radost da se ovako svečeno obilježava spomen na bl. Alojzija, što svjedoči o jakoj povezanosti Hrvata na sjevernoameričkome kontinetu, u Kanadi, s domovinom.

“Treba mnogo truda da se njeguje i održi hrvatska tradicija i hrvatska kulturna baština, pa su od iznimne važnosti napori koji članovi kolo grupa diljem Kanade i Amerike ulažu strpljivo vježbajući pjesme i plesove iz različitih dijelova Lijepe Naše, prenoseći svoje znanje na mlađe naraštaje. Doista, možemo biti ponosni, jer u tome prepoznajemo vlastiti identitet, kao i identitet svoga naroda”, poručio je.

“Blaženi Alojzije Stepinac”, rekao između ostaloga fra Frano, “dio je prepoznatljiva identiteta utkan duboko u biće hrvatskoga naroda i Crkve u Hrvata. Simbol je vjernosti Katoličkoj crkvi i idealima za koje se i svoj život daje. Zato ga slavimo i u njemu prepoznajemo uzora.”

Poslije misnoga slavlja obilježavanje ovoga spomendana nastavilo se u župnoj dvorani. Kolo grupa „Kardinal Alojzije Stepinac“ priredila je svečani program s pjesmama i plesovima iz gotovo svih krajeva Hravatske, tako da su se na pozornici izmijenili svi članovi domaće kolo grupe i tanbure, kao i gosti. Slijedila je večera i ples uz izvedbe grupe VIS CROATA iz Toronta.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja