Budi dio naše mreže

Kardinal Puljić: "Euharistija hrani obiteljsko zajedništvo, nema ljepšeg zajedništva od zajedništva oko oltara"

"Slaveći Dan obitelji želimo postati branitelji svetosti braka i obitelji braneći ih molitvom, vjerom, misom, Svetim pismom, krunicom... Branimo to svetište! Naš hrvatski narod će opstati ako bude imao zdravih obitelji. Dan obitelji treba u nama obnoviti hrabrost da volimo ono što je Božje. Ako budemo voljeli ono što je Božje, bit će blagoslova za svaki dan", rekao je kardinal Vinko Puljić u propovijedi tijekom misnoga slavlja povodom drugog Obiteljskog dana u Bosni i Hercegovini.

/ hk/IKA

Drugi Obiteljski dan u Bosni i Hercegovini, u organizaciji Vijeća za obitelj Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te suorganizaciji župe Svete Obitelji u Kupresu i Udruge Kupreški kosci, svečano je proslavljen u nedjelju, 28. srpnja u prepunoj župnoj crkvi Svete Obitelji u Kupresu. Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Biskupske konferencije BiH kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski. Misnim slavljem obilježena je i obljetnica posvete župne crkve Svete Obitelji koju je istoga dana 2013. posvetio kardinal Puljić i u oltar ugradio relikvije bl. kardinala Alojzija Stepinca. Sudjelovale su brojne obitelji iz Bosne i Hercegovine te Republike Hrvatske, ali i mnogi drugi koji su došli u Kupres za ovu prigodu.

Riječi dobrodošlice kardinalu Puljiću, biskupima, svećenicima, brojnim obiteljima i svim vjernicima uputio je kupreški župnik vlč. Tomislav Mlakić zahvalivši se svima što su uveličali slavlje. U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je istaknuo kako u crkvi posvećenoj u čast Svete Obitelji želimo doživjeti posvetu naših obitelji.

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

“U Evanđelju smo čuli da je za postizanje unutarnjeg mira potrebno, poput sv. Petra, ispovjediti Krista: ‘Ti si Krist, Sin Boga živoga!’ U tom smislu, da bi čovjek doživio mir i sreću obitelji, uz priznavanje Isusa Krista, smatram važnim iznijeti vam nekoliko načela za praktični život. Neću teoretizirati. Bog mi je kroz brojne godine svećeništva dao da, radeći s ljudima, doživim iskustvo i spoznaju, koje je poticaje važno dati ljudima kao načela da sačuvaju vjernost i izgrade sreću u obitelji”, rekao je kardinal Puljić.

Ne može se ljubiti s računicom, ljubi se bez računice. Kompletnu se osobu voli u onom što jest. Život s računicom ubija ljude, a predrasuda udaljuje jedne od drugih.

“Znate, brak je božanska ustanova! ‘Muško i žensko stvori ih’ i dade im zapovijed da s Bogom surađuju u rađanju i odgajanju djece. Za tu zapovijed često kažemo da je to naravni zakon. Jasno, naravno zakon je Božji zakon. Narodna poslovica kaže: ‘Tko prirodu remeti, priroda mu se osveti!’ Tko Božji zakon remeti, nema sreće. Tko naravni zakon urušava, unosi nered, a nered nikad ne može voditi k sreći. Zato želim na prvom mjestu prisvijestiti nam: brak nije izmišljotina politike, ni gospodarstva niti umnih ljudi. Brak je tvorevina Božja: Bog stvori muško i žensko i dade im poslanje surađivati s Bogom! Zato želim probuditi svijest o svetosti hrama obiteljskog zajedništva“, rekao je kardinal Puljić ističući potrebu da se uklone predrasude i prihvati drugu osobu kakva jest.

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

“Želim na poseban način poručiti mladima koji se spremaju za brak, da shvate: nije dovoljna tjelesna ili osjećajna privlačnost nego ljubav koja je spremna na žrtvu. Ta ljubav prihvaća drugu osobu kakva jest. Drugo načelo je: bračna zajednica utemeljena je na ljubavi. U tom duhu govore prigodom vjenčanja: ‘Ljubit ću te i poštivati u sve dane života svojega’. A u ljubavi je bitno služiti jedno drugome… Važno je shvatiti: temelj zajedništva je ljubav. Danas živimo u društvo u kojem je često ljubav pretvorena u računicu. Ne može se ljubiti s računicom, ljubi se bez računice. Kompletnu se osobu voli u onom što jest. Život s računicom ubija ljude, a predrasuda udaljuje jedne od drugih. Zato je prevažno da ljubav uvijek uključuje poštivanje. Poštivanje treba biti obostrano. Mi trebamo jedni druge. Bog nas je stvorio kao socijalna bića. Zato je potrebno shvatiti: bračni drugovi trebaju jedno drugo, u društvu trebamo jedni druge. Društvo je zdravo ako postoji poštivanje počevši od bračne zajednice u kojoj jedno drugo poštuje“, kazao je kardinal Puljić te istaknuo da se ništa se ne smije staviti ispred bračne veze: ni roditelje, ni djecu, ni prijatelje niti posao.

Nikad ne završite dan u ljutnji! Ne idi u krevet ljut! Učite se praštati! Čuli ste kako je Isus učio učenike da praštaju. Praštanje je oslobođenje nutrine srca.

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

“Svi mi smo krhki ljudi. Zato je važno ne dati ljutnji da zamagli ljubav jer ljutnja je prostor u kojem se događaju uvrede, a uvrede ostavljaju rane. Narod kaže: ‘Kad u srcu gori, u glavi se dimi!’ Ako je dim u glavi, onda se svašta rekne, a ‘jezik bez kosti bode do kosti’. Nikad ne vičite jedno na drugo jer je i sama vika vrijeđanje! Pogotovo nemojte to činiti pred djecom jer djeca vole oba roditelja. Njih jako smeta kada vide da jedno na drugo viču. Važno je znati sačuvati kontrolu svoje ljutnje i svojih osjećaja odnosno čuvati zajedništvo. Potrebno je vježbati se u samodisciplini i samosvladavanju te kontrolirati svoj jezik, svoje geste i svoju narav… Ako upućujete kritiku jedno drugome, učinite to s ljubavlju, a ne napadajući jedno drugo… Nikad ne završite dan u ljutnji! Ne idi u krevet ljut! Učite se praštati! Čuli ste kako je Isus učio učenike da praštaju. Praštanje je oslobođenje nutrine srca“, istaknuo je kardinal Puljić.

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

“Na kraju, da bi sačuvali sreću u obitelji, molite jedno s drugim i molite jedno za drugo. Sudjelujte na misi zajedno nedjeljom kad god to možete jer nema ljepšeg zajedništva od zajedništva oko oltara! To je izvor zajedništva Crkve, a tako i obiteljskog zajedništva: i hram, i pričest i slušanje Svetog Pisma. To hrani obiteljsko zajedništvo. Ako želimo obitelj spasiti, sačuvati je i u nju unijeti radost i mir, prevažno je dozvoliti Isusu da dođe u nju kao što je došao na svadbu u Kani Galilejskoj, kao što je ulazio u kuću Lazara, Marte i Marije… A naše obitelji imaju tako lijep običaj moliti se Majci nebeskoj koja je Svetu Obitelj majčinski svijala. Neka i naše obitelji svija u radosti vjere, u zajedništvu i slozi. Danas, slaveći Dan obitelji, želimo postati branitelji svetosti braka i obitelji braneći ih molitvom, vjerom, Misom, Svetim pismom, krunicom… Branimo to svetište! Naš hrvatski narod će opstati ako bude imao zdravih obitelji. Dan obitelji treba u nama obnoviti hrabrost da volimo ono što je Božje. Ako budemo voljeli ono što je Božje, bit će blagoslova za svaki dan“, zaključio je kardinal Puljić.

Ako želimo obitelj spasiti, sačuvati je i u nju unijeti radost i mir, prevažno je dozvoliti Isusu da dođe u nju kao što je došao na svadbu u Kani Galilejskoj, kao što je ulazio u kuću Lazara, Marte i Marije.

Prije Svete mise moljena je misijska krunica u duhu Misijske godine u BiH. Predmolio ju je Kuprešak Elvir Tabaković, regularni kanonik u Njemačkoj, student na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog u Rimu. Tijekom mise liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti crkveni zbor „Sv. Nikola Tavelić“ iz Tomislavgrada pod ravnanjem mladog voditelja Pere Tokića. U popodnevnim satima proslava je nastavljena prigodnim koncertom u Kupresu.

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Drugi Obiteljski dan u BiH / Foto: KTA

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja