Budi dio naše mreže

HKM LONDON Brojem mala, ali dinamična zajednica koja čuva hrvatski identitet i kulturu

"Budite i ostanite vjerni Isusu Kristu, njegovoj Crkvi u kojoj ste urasli svetim krštenjem. Ne zaboravljajte vjerske i narodne korijene i budite ponosni na svoje katoličko i hrvatsko ime", rekao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u homiliji povodom obilježavanja 50. obljetnice utemeljenja i djelovanja Hrvatske katoličke misije u Londonu.

/ hk/IKA

50. obljetnica utemeljenja i djelovanja Hrvatske katoličke misije u Londonu obilježena je zahvalnim misnim slavljem koje je u Londonu u crkvi Presvetoga Srca, u nedjelju 8. prosinca, predvodio zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije dr. Želimir Puljić u zajedništvu s pomoćnim westminsterskim biskupom mons. Paulom McAleenanom.

Misu su suslavili provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita dr. fra Marko Mrše, nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu preč. dr. Tomislav Markić, biskupski vikar za etničke zajednice nadbiskupije Southwark vlč. Shaju Varkey i voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu fra Ljubomir Šimunović. Posluživao je trajni đakon John Dal Din iz londonske župe sv. Vinka Paulskoga. Uime westminsterske katedrale riječi dobrodošlice izrekao je vlč. John Scott.

Ne zaboravljajte vjerske i narodne korijene i budite ponosni na svoje katoličko i hrvatsko ime.

U svome pozdravu okupljenima fra Ljubomir je istaknuo kako “osnažena velikim jubilejom, obilježavanjem 50. godine djelovanja, Hrvatska katolička misija u Londonu poput svjetionika nastavlja širiti Božju Riječ, pastoralno skrbiti za Hrvate u Ujedinjenoj Kraljevini, pružati blizinu onim najpotrebitijima, ali i promicati i čuvati hrvatski identitet i kulturu u ovom dijelu svijeta. Ovaj je jubilej prigoda za slavljenje Božje providnosti koja je omogućila pet desetljeća djelovanja misije i rast male zajednice, te se onda dobro integrirala u britansko društvo. Još važnije, ovo je trenutak za obnovu vjere, podsjetnik na sav uloženi rad, ali i pouzdan pogled na budućnost”.

Foto: HKM London

Čestitavši fra Ljubomiru na poduzetnom pastoralnom radu u ovoj misiji, kao i na uspješnom povezivanju vjernika koji su naseljeni diljem Ujedinjene Kraljevine, nadbiskup Puljić je posebice zahvalio vjernicima koji se trude okupljati i povezivati u duhu zajedništva njegujući vjeru i tradiciju.

“Budite i ostanite vjerni Isusu Kristu, njegovoj Crkvi u kojoj ste urasli svetim krštenjem. Ne zaboravljajte vjerske i narodne korijene i budite ponosni na svoje katoličko i hrvatsko ime”, pozvao je okupljene nadbiskup Puljić.

Nadbiskup Puljić je istaknuo kako se pokazalo “toliko puta kako svijet mogu mijenjati i obični mali ljudi kad su vjerni Bogu, poput svete Majke Terezije, o. Ante Gabrića, Maksimilijana Kolbea, Alberta Schweitzera. Tim poznatim i zvučnim imenima valja pridružiti brojne nepoznate i anonimne roditelje koji riječju i primjerom izgrađuju ljudsku i vjerničku osobnost u sebi i u svojoj djeci. Ili pak oni prosvjetni radnici koji strpljivo djeci i mladima nastoje usaditi prave vrjednote; kao uostalom i one medicinske sestre koje s osobitom ljubavlju njeguju bolesnike”.

Foto: HKM London

Nazočne je nadbiskup pozvao na utjecanje Mariji koja “kao sjajna zvijezda mora rasvjetljuje brodolomcima put u luku spasenja. Zbog toga je ona uz Isusa u središtu Crkve. Nju se štuje i doživljava kao mati, koja nas njeguje, pazi, štiti. Stoga s apostolom Pavlom danas zahvalno kličemo neka je ‘blagoslovljen Bog koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima’. On nas po Mariji ‘u Kristu sebi izabra prije postanka svijeta da budemo sveti i neporočni pred njim’ (Ef 1, 11)”.

Na kraju mise prisutnima se obratio biskup McAlenan. Čestitavši zlatni jubilej, biskup McAlenan je istaknuo kako engleski biskupi s poštovanjem gledaju na činjenicu da već pet desetljeća hrvatski biskupi i redovnički poglavari osiguravaju pastoralne djelatnike za pastoralnu brigu o hrvatskim katolicima. Spomenuo je kako je u Engleskoj Hrvatska poznata kao poželjno odredište za odmor, ali i po dobrom nogometu. U svjetlu nadolazećeg Brexita biskup je naglasio kako će Katolička Crkva u Engleskoj i Walesu činiti sve što može kako bi ostala dom svima, osobito mladima koji su našli svoje mjesto u ovom dijelu svijeta.

Foto: HKM London

Provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja iz Splita dr. fra Marko Mrše istaknuo je kako su ponos i zahvalnost dvije riječi koje sažimaju značajni jubilej Hrvatske katoličke misije u Londonu.

“Pedeset godina vjernosti Bogu i hrvatskom narodu ohrabrenje je na putu vjere”. Uputio je riječ ohrabrenja subratu fra Ljubomiru da nastavi okupljati članove Misije oko stola Gospodnjega kao pravi sin serafskoga oca Franje.

Pedeset godina vjernosti Bogu i hrvatskom narodu ohrabrenje je na putu vjere.

Nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić izrazio je čestitke, pohvalu i priznanje ovoj brojem maloj, ali dinamičnoj zajednici koja može biti primjerom u pastoralnom pristupu svakoj pojedinoj osobi, obiteljskom ozračju i angažmanu na liturgijskim slavljima, korištenju društvenih mreža u pastoralu te po timskom radu pod vodstvom voditelja Misije fra Ljubomira Šimunovića. Okupljene vjernike ohrabrio je u čuvanju hrvatskoga katoličkog identiteta koji se na najizvrsniji način očituje u liku bl. Alojzija Stepinca, čiju sliku je povodom Jubileja darovao voditelju Misije.

Foto: HKM London

“Neprekidni rad HKM London do danas dokazuje da je ta institucija bila potrebna i da i danas ispunjava važnu ulogu okupljanja Hrvata u Ujedinjenoj Kraljevini”, naglasio je u prigodnoj riječi veleposlanik Igor Pokaz.

“Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini, od svoga osnutka do danas, aktivno i blisko surađuje s Hrvatskom katoličkom misijom i može posvjedočiti o značaju koji Misija ima za hrvatsku zajednicu u Londonu ali i u drugim krajevima Velike Britanije”, istaknuo je.

Misijski zbor mladih pod vodstvom Miriam Hichri pridonio je ljepoti slavlja, a nakon mise slijedio je prigodni meditativni koncert tenora Stijepa Gleđa Markosa kao i domjenak i gozba zajedništva u dvorani westminsterske katedrale.

 

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja