Budi dio naše mreže

Zbor mladih Sv. Frane iz Zadra pobjednik 8. Festivala duhovne glazbe "Svjetlost dolazi"

Iako je suvremena kršćanska glazba trenutno na četvrtom mjestu po prodaji izdanja prema Billboard magazinu, a izdanja suvremene kršćanske glazbe, u svijetu poznate kao CCM (Contemporary Christian Music), se prodaju više od jazz i klasične glazbe zajedno, ta je činjenica malo poznata zadarskoj publici. "Cilj ovog festivala je da se duhovna glazbena scena razvija i u Zadru, s obzirom na to da se u ostalim gradovima Hrvatske ovakvi festivalu održavaju dugi niz godina", poručili su organizatori.

/ hk

U “novom normalnom” sukladno ograničenjima, uz svijest da se život mora nastaviti i dalje, u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar u petak 23. listopada uspješno se održao međunarodni 8. Festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” Zadar 2020. Nastupalo je 10. izvođača, a na festivalu su se izvodile novokomponirane skladbe, što je ujedno i uvjet pri prijavi na javno raspisani natječaj.

Cilj festivala je podržati hrvatske autore i skladatelje suvremene kršćanske glazbe i njihovo glazbeno stvaralaštvo, a posebno poduprijeti i promovirati kantautore. Atmosfera u HNK Zadar je bila odlična i više od očekivanog s obzirom na okolnosti, poručili su organizatori. Izvođači su skladbe visokih kvaliteta, uz pratnju pratećih vokala, zadarskih glazbenika Gloriju i Klaudia Krizmana interpretirali svaki na svoj način.

Želja izvođača bila je da kroz smislene tekstove, u kojima prenose svoja vlastita proživljena iskustva vjere, pruže svim posjetiteljima ohrabrenje i nadu u njihovim svakodnevnicama. Posjetitelji Festivala ove su godine imali prilike poslušati nove mlade izvođače koji su osvježili Festival i izvođače s provjerenim imenima duhovne scene koji iza sebe imaju prepoznatljiv glazbeni put.

“Svjetlost dolazi” 2020. / Foto: Marin Gospić

Pobjednici festivala su zbor mladih crkve “Sv. Frane” Zadar koji su osvojili Nagradu publike za skladbu “Samo pokucaj” i Nagradu za najbolju glazbu autora teksta, glazbe i aranžmana Frane Brajkovića. Nagradu im je uručila Branka Višić Karavida, ravnateljica Glazbene škole “Blagoje Bersa”, a Nagradu publike uručila im je Branka Radman, voditeljica odsjeka za kulturu i tehničku kulturu grada Zadra.

Nagradu za najbolji tekst osvojila je Jelena Skoko iz Širokog brijega (BiH) za skladbu “Hrabost” autora teksta i glazbe Jelene Skoko, a aranžmana Marka Jakovljevića. Nagradu im je uručila Nataša Pirc, skladateljica, voditeljica crkvenih zborova i učiteljica klavira.

Nagradu za najbolji aranžman osvojila je Tamara Perc iz Zagreba za skladbu “Sjaj” autora teksta i glazbe Tamare Perc, a aranžmana Vlade Brzovića i Josipa Rogošića. Nagradu je uručio Davor Petrović, glazbeni pedagog, dugogodišnji prosvjetni djelatnik glazbene kulture i skladatelj.

“Svjetlost dolazi” 2020. / Foto: Marin Gospić

Nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija osvojila je Petra Antolić iz Zagreba za skladbu “Sve si Ti” autora teksta, glazbe i aranžmana Petre Antolić. Nagradu je uručio Saša Miočić, skladatelj, glazbeni producent, multiinstrumentalist, umjetnički ravnatelj festivala “Svjetlost dolazi” Zadar i voditelj festivalskog benda.

Revijalni gost festivala bio je fra Marin Karačić, jedan od najistaknutijih hrvatskih kantautora suvremene kršćanske glazbe iz Bosne i Hercegovine. Voditeljica festivalskog programa bila je Iva Rogić.

“Važno je istaknuti da su, u ovih osam godina održavanja Festivala u Zadru, skladbe prijavljivali renomirani i potvrđeni autori, poput Marka Tomasovića, Nede Zubana, Davora Jašeka, Toni Eterovića , Antonija Tkaleca, Tee Vidaić, Čeda Antolića, Sonje Agate Bišćan i drugi. To su sve imena tekstopisaca i skladatelja s nekim od strukovnih nagrada HDS-a, ili strukovnim nagradama poput nagrade Porin”, poručili su organizatori.

“Svjetlost dolazi” 2020. / Foto: Marin Gospić

Festival duhovne glazbe “Svjetlost dolazi” jedina je godišnja glazbena manifestacija u Zadru te članova HDS-a koji se bave skladanjem suvremene kršćanske glazbe, ali i skladanjem popularne glazbe.

Iako je suvremena kršćanska glazba trenutno na četvrtom mjestu po prodaji izdanja prema Billboard magazinu, a izdanja suvremene kršćanske glazbe, u svijetu poznate kao CCM (Contemporary Christian Music), se prodaju više od jazz i klasične glazbe zajedno, ta je činjenica malo poznata zadarskoj publici. “Cilj ovog festivala je da se duhovna glazbena scena razvija i u Zadru, s obzirom na to da se u ostalim gradovima Hrvatske ovakvi festivalu održavaju dugi niz godina”, poručili su organizatori.

Organizator festivala je Udruga “Stihovi i Note”, Ravnateljica festivala Vesna Benić, a umjetnički ravnatelj festivala je Saša Miočić.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja