Budi dio naše mreže

Vokalno instrumentalni sastav (VIS) „Veritas aeterna“ je nastao 2015. godine sa svrhom animiranja misa za mlade u studentskoj kapelici u domu dr. Franje Tuđman u Splitu i djeluje pri Uredu za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

/ im

U kratkom periodu sastav se od nekoliko vokala proširio i obogatio s više pjevača i svirača i teži napretku u duhovnoj i liturgijskoj glazbi. Danas djeluje više kao zbor te broji 26 aktivnih članova.

Od važnijih nastupa mogu izdvojiti: Uskrs fest 2018. i 2019. – KD Vatroslav Lisinski, Sudamja fest 2016., 2017., 2018. – Peristil Split, Progledaj srcem 2018. – SC Cibona, SHKM Vukovar 2017., nastup u splitskom HNK povodom 30. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade Pauci 2021., Koncert moderne duhovne glazbe Ploče 2021., te ostalo. Također su aktivni u matičnoj Nadbiskupiji gdje redovite svojim pjevanjem prate razna događanja: susrete mladih s Hrvatskim nadzemljem, Mise mladih u Gospe od zdravlja, razne duhovne obnove i događaji…

Sastav je do sada izdao svojim desetak autorskih pjesama, većinom uglazbljenih psalama koji se redovito izvode po župama širom Lijepe naše i šire. Zbor je specifičan jer nije vezan za župu, te su članovi studenti i radnička mladež, uglavnom, iz drugih gradova (što je blagoslov, ali i nekad stvara poteškoće jer ljudi često odu svojim domovima).

Njihov novi spot s pjesmom „Veličam te“ naslanja se na metaforu o slijepcu koji, dotaknut Božanskom milošću, prati zvuk nebeskog zbora koji ga vodi do njegovog izbavljenja.

Glazbu je osmislio (tekst: Psalam 30) Antonio Grkeš, a aranžman Hrvoje Domazet, dok su za montažu, kameru i režiju spota zaslužni Ivan Trpimir Lozić i Marin Gabelica. Na setu snimanja pomagao je i Stjepan Žeravica.

U spotu su još sudjelovali:
Glavna uloga: Davor Pavić
Bubanj: Marin Katić
Bas: Stjepan Domazet
Gitare: Josip Grgantov i Hrvoje Domazet
Klavijature: Antun Milinković i Ivan Trpimir Lozić
Violine: Marija Žanetić i Ana Kačić Barišić
Cello: Ira Popović
Solisti: Matea Kalajžić i Marta Šalinović

Zbor: Ana Mihaljević, Antonio Grkeš, Doruntina Qivlaku, Petra Rapić, Ana Dobrijević, Ante Mlikota, Barbara Čarapina, Gabrijela Mateljak, Iva Rudinica, Izabela Malkoč, Duje Gale, Josip Pehar, Karla Kunac, Monika Matić, Natalija Papić, Petar Ključarić, Sara Norac Kljajo, Sara Mustapić, Stjepan Musulin, Stipe Pehar, Tea Sarić, Tomislava Silov, Antun Milinković. Lokacije snimanja bile su Turjaci i Split, a produkciju potpisuje don Mihael Prović, predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije i Ivan Trpimir Lozić.

„Zahvaljujemo Županijskoj udruzi slijepih Split na štapu za slijepe“, poručili su iz VIS-a Veritas aeterna.

Cijelu spot pogledajte ovdje!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja