Budi dio naše mreže

Premijera pjesme "Sveti Križ" na HKR-u: Saznajte kako je pjesma podrške đakovačkim sestrama postala mjuzikl!

"Kod mene i Maje je u početku postojao strah. Nismo znale kako će to zvučati jer nikada nismo radile tamburašku pjesmu. Ono što nas je ohrabrilo je poruka koja govori o davanju i požrtvovnosti sestara. Ono najbolje što smo mogle je dati se u tu pjesmu i dati podršku sestrama", rekla je Ružica Nedić iz grupe RiM u emisiji "Sacro ritam" HKR-a u povodu premijere pjesme "Sveti Križ" posvećene sestrama Družbe Milosrdnih sestara Sv. Križa iz Đakova.

/ hk

U emisiji “Sacro ritam” Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak 30. srpnja premijerno je predstavljena pjesma “Sveti Križ” u izvedbi grupe RiM u suradnji s Rockoko orchestrom. Pjesma je to posvećena sestrama Družbe Milosrdnih sestara Sv. Križa iz Đakova, ali i svima onima koji su kroz rad i susret s njima osjetili toplu i nesebičnu ljubav darivanja. Autori skladbe su poznata pjesnikinja s više antologijskih pjesama Iva Čuvalo te Porinom nagrađeni skladatelj, glazbeni urednik HKR-a Slavko Nedić.

“Kad sam čuo da je korona ušla u samostan Svetog Križa u Đakovu, prva asocijacija mi je bila: ‘Sestre koje se cijeli život darivaju za sve nas sada trebaju našu pomoć’. Odmah sam pozvao naše slušatelje na molitvu za sestre”, rekao je urednik i voditelj Nedić te nadodao kako je to bilo najmanje, ali i najviše što se u tome trenutku moglo učiniti za njih.

Mi sestre često ne primjećujemo kada nam svakodnevno služe!

Poziv na molitvu urodio je plodom. Molitve su stigle do Đakova pa su sestre imale potrebu javno zahvaliti na toj nenadanoj pomoći. No, ističe Nedić, to nije bilo dovoljno te je došao na ideju da se snimi pjesma podrške.

“Nazvao sam Ivu Čuvalo, pjesnikinju sa srcem, s kojom sam već napravio nekoliko krasnih pjesama i rekao joj da moramo napraviti pjesmu za sestre Svetog Križa iz Đakova. One sada trebaju našu podršku i snagu, a mi to pjesmom možemo reći. Uostalom, ako su ljudi odlično reagirali na našu pjesmu o tri slavonske druge kojima je dosta korone, reagirati će i na 150 Božjih druga u samostanu”, istaknuo je Nedić.

Pjesnikinja Iva Čuvalo istaknula je da je zanimljivo kako nas Bog vodi svojim putevima te da često zađemo upravo tamo gdje smo mislili da nikada nećemo.

“Kad sam čula vijest da su sestre oboljele, to me jako pogodilo. Smatram da korona nije laka bolest. Bilo mi ih je ljudski žao i pogodila me medijska hajka na sestre. Kao da su one namjerno željele donijeti zlo. Mi njih često ne primjećujemo kada nam svakodnevno služe”, rekla je te istaknula da je s radošću i zahvalnošću prionula na posao.

Čuvalo ističe da se, proučavajući djelovanje sestara, posramila svoga neznanja. Htjela je da pjesma bude i malo više od zahvale đakovačkim sestrama.

“Htjela sam da pjesma bude zahvala svim sestrama. Iako su Sveti Križ i Presveto Srce usko vezani uz đakovački samostan, to je naš Gospodin. Svi mi koji ga volimo i koji mu se utječemo, a posebno naše drage sestre bez obzira kojem redu pripadaju, zaslužuju da im kažemo hvala od srca”, istaknula je Čuvalo.

Iza riječi pjesme Ive Čuvalo i glazbe Slavka Nedića krije se Rockoko Orchestra – neumorni trio: svirači Krunoslav Dražić i Damir Butković Budo te snimatelj i producent Tihomir Ivanetić, sva trojica višestruko nagrađivani na području tamburaške glazbe.

“Pjesma mi se na prvu jako svidjela. Odmah sam je poslao s. Svjetlani i dobio potvrdan odgovor da joj se pjesma sviđa. Ušli smo u studio i počeli snimati tambure. Predložio sam Slavku da tu pjesmu otpjeva grupe RiM, njegove kćerke. To je simbioza koja je s tamburama dobila 3D dimenziju”, istaknuo je Tihomir Ivanetić.

Časna majka je bila oduševljena tekstom!

Izvedba pjesme vješta je kombinacija modernog popa u vokalnom smislu te neobičnih tamburaških rješenja. Svojim su vokalima pjesmu obogatile članice grupe RiM – sestre Ružica i Maja Nedić.

“Prvi put smo čule pjesmu kada nam je tata dao tekst i otpjevao je. Pjesma nam se svidjela čak i u njegovoj izvedbi. No, kod mene i Maje je u početku postojao strah. Nismo znale kako će to zvučati jer nikada nismo radile tamburašku pjesmu. Ono što nas je ohrabrilo je poruka koja govori o davanju i požrtvovnosti sestara. Ono najbolje što smo mogle je dati se u tu pjesmu i dati podršku sestrama”, rekla je Ružica Nedić te naglasila kako ih je glazba toliko ponijela da im nije bilo teško prepustiti se.

S. Svjetlana Paljušević iz đakovačkog samostana imala je priliku čuti pjesmu prije same premijere i ističe kako ju je tekst odmah osvojio.

“Tekst mi je puno govorio i odmah sam ga pokazala časnoj majci koja je bila oduševljena njime. Ta prekrasna pjesma me oduševila i mislim da je to pjesma nadahnuta Božjim nadahnućem”, istaknula je s. Svjetlana.

Pjesma je nositeljica četvrtog čina mjuzikla pod radnim naslovom Slavonska rapsodija!

Prije koji tjedan svoju su podršku sestrama iskazali mnogi Đakovčani, okupivši se ispred samostana uz pjesmu. S. Svjetlana je istaknula kako je to sestrama puno značilo.

“Okupili su se ispred našeg samostana i pjevali svete pjesme. Sestre su bile na prozoru i njima je to jako puno značilo. Zahvalile su im i uzvratile s pjesmom zahvale”, istaknula je s. Svjetlana.

No, cijela priča nije tu stala. Pjesma “Sveti Križ” potaknula je autorski tim pjesme da započne pisanje tamburaškog mjuzikla pod radnim naslovom “Slavonska rapsodija” čija se radnja odvija u Đakovu od jeseni 1883. do jeseni 1884. Vrijeme je to kada je Đakovo zadesio veliki potres i poharala tuberkuloza.

Zbog tih i raznih političkih razloga slavonski seljaci u bescjenje prodaju vlastita imanja i sele se u Ameriku. Svaka sličnost s današnjim događanjima je nažalost istinita. Inače, ljubavni zaplet glavnih likova Jelene i Roberta događa se upravo u bolnici sestra Svetog Križa, a pjesma “Sveti Križ” nositeljica je četvrtog čina mjuzikla.

Preslušajte cijelu emisiju i pjesmu “Sveti Križ”.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja