Budi dio naše mreže

"Pjevala sam u mnogim manjim i većim crkvama te u inozemstvu. To me jako veseli i radim to, kako bi se reklo, sa svim guštima. To me podsjeti na godine rata kada sam održala veliki broj koncerata u crkvama, po manjim mjestima, otocima. Tamo gdje su boravile izbjeglice – pritom mislim na majke s djecom, stare nonice – koje bi se okupile u crkvama. To sam radila bez naknade i s puno emocija. Kada govorim o duhovnoj glazbi, uvijek se toga sjetim", rekla je, između ostaloga, Radojka Šverko u emisiji "Sacro ritam" HKR-a.

/ hk

U emisiji “Sacro ritam” Hrvatskoga katoličkog radija u četvrtak, 23. srpnja, održana je radijska premijera nove pjesme Radojke Šverko “To je moj život”. Pjesma je to koju je snimila u suradnji s Hrvatskim glazbenim društvom “Zvijezda Danica” iz Kraljevice originalnog naziva “Blessed Assurance”.

“Radi se o duhovnoj skladbi koja je napisana davnih godina, čak 1873., iz pera Phoebe Palmer Knapp. Ona je u svome opusu skladanja napisala čak osam tisuća skladbi koje su se, kako se kaže, uvukle narodu pod kožu”, istaknula je Šverko.

Bavljenje sakralnom glazbom jako me veseli!

Autorica stihova je Fanny Crosby, dok je autor hrvatskoga prijevoda Sead Muhamedagić.

“Pjesma ‘To je moj život’ s prijevodom na hrvatski jezik datira s početka 20. stoljeća. Stavila sam je na repertoar davnih godina, družeći se sa zborom Hrvatskog glazbenog društva ‘Zvijezda Danica’ iz Kraljevice. Posebno me raduje činjenica da se radi o amaterskom zboru koji postoji u kontinuitetu 125 godina, a od toga s njima surađujem 25 godina”, pojasnila je Šverko.

Radojka Šverko i voditelj emisije “Sacro ritam” Slavko Nedić / Foto: HKM

Autor aranžmana i voditelj zbora je Frane Frleta, koji je na tome mjestu zamijenio svoga pokojnog oca.

“Ove se godine obilježava 125 godina njihovog postojanja. Nažalost, ove je godine preminuo dirigent s kojim sam dugo surađivala, gospodin Ivica Frleta iz Kraljevice. Najnoviju priču je preuzeo njegov sin Frane Frleta i jako smo zadovoljni što se taj kontinuitet postojanja jednog amaterskoga zbora nastavlja”, istaknula je.

Pjesma je jednostavne glazbene forme!

Šverko ističe kako je pjesma vrlo pjevna i zbog toga ju voli izvoditi u sakralnim prostorima.

“Objeručke sam prihvatila ideju da snimimo pjesmu za koju sam ja godinama mislila da je pjesma gospodina Frlete, no onda sam saznala da se zapravo radi o američkom originalu. Pjesma je vrlo pjevna, a i jednostavne je glazbene forme. Zato smo ju redovito izvodili tijekom nastupa u brojnim crkvama”, pojasnila je Šverko.

Sakralna glazba za nju je, kako kaže, jedan zasebni svijet u kojem zbilja uživa.

“Mogu reći da se sakralnom glazbom bavim već dugi niz godina, otprilike 36 ili 37 godina. Pjevala sam u mnogim manjim i većim crkvama te u inozemstvu. To me jako veseli i radim to, kako bi se reklo, sa svim guštima. To me podsjeti na godine rata kada sam održala veliki broj koncerata u crkvama, po manjim mjestima, otocima. Tamo gdje su boravile izbjeglice – pritom mislim na majke s djecom, stare nonice – koje bi se okupile u crkvama. To sam radila bez naknade i s puno emocija. Kada govorim o duhovnoj glazbi, uvijek se toga sjetim”, rekla je, između ostaloga, Radojka Šverko.

Preslušajte snimku cijele emisije!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja