Budi dio naše mreže

Dubrovačko-neretvanska županija uručila je glazbenici Meri Cetinić nagradu za životno djelo. Bio je to povod za gostovanje u emisiji Aktualno Hrvatskog katoličkog radija u kojoj je otkrila široj javnosti nepoznate detalje iz svoje karijere.

/ HKM

Vrhunac svih nagrada

Meri Cetinić ističe koliko joj znači nagrada jer je time ocijenjen njezin cjeloviti rad, odnosno životno putovanje, što je podrazumijevalo puno rada. S pjevanjem je započela u djetinjstvu u rodnom Blatu na Korčuli. Odnos s ljudima ju je ispunjavao i činio sretnom. “Dobiti takvo jedno priznanje je velika čast”, ističe zahvalno Meri i naglašava da će joj ono ostati kao vrhunac svih nagrada, čime se može ponositi.

Glazba je poziv koji traje zauvijek

Iako je na sceni 40 godina, Meri Cetinić kaže da joj nije dosta glazbe jer je to poziv koji traje zauvijek: “Glazba je divna jer što ti više njoj daješ, što je više poznaješ, ona ti više i pruža”. Nakon svakog koncerta i susreta s publikom ova je umjetnica, kako svjedoči, bogatija za emociju više.

Pjesma „Dome moj“ hit u Belgiji

Meri Cetinić kao svoj najveći uspjeh ističe pjesmu „Dome moj” kojoj je autorica. Izvela ju je na Splitskom festivalu 1989. nakon čega je pjesma postala pjesma godine u Belgiji. Prije nastanka pjesme, pjevačica je često bila na turneji u Australiji, Kanadi i Americi gdje je pjevala hrvatskim iseljenicima. Promatrala je ljude: “Meni se kroz te naše susrete i druženja urezala ta njihova čežnja prema domu kojega su oni napustili”, svjedoči Meri.

Kad je došla u Hrvatsku nakon turneje u Australiji, sjela je za klavir i ušla u njihovu kožu, njihov svijet i emociju te je, ističe Meri Cetinić, u nekoliko minuta pjesma, koja je već bila u njoj, samo izletjela iz nje.

“Na ljetovanju u Splitu bio je bračni par iz Belgije i oni su pjesmu čuli i odlučili je snimiti tamo i onda je to bio ustvari duet muž i žena, Erik i Sanne Van Neygen. Preveli su je, dali su joj novi naslov Veel te mooi“, prisjeća se naša sugovornica. Iako je pjesma dobila nove stihove i nove interpretatore, njezina bit i snaga su ostali, kaže Meri. To je za nju kao autora bila velika stvar. Pjesma pod nazivom Veel te mooi bila je jedan od najvećih hitova tada u Belgiji i ušla je u 50 najpoznatijih pjesama u Belgiji.

Budući da je to bilo u vremenu Domovinskog rata, Meri Cetinić priznaje da godinama nije ni znala da se ta pjesma snimila u Belgiji te da je bila iznenađena i ponosna. (Pjesma Veel te mooi u raznim verzijama danas ima oko 2,5 milijuna pregleda, op.a.)

Foto: Filip Brala/PIXSELL

Počeci glazbene karijere

Iako pjeva od malena, ozbiljnije korake u svijetu glazbe Meri Cetinić  napravila je u grupi „More”. Prije toga pjevala je u dvjema splitskim grupama „CHE” i „Delfini”. To je bilo u vremenu kad je umjetnica završila Pedagošku akademiju i išla na solo pjevanje. Na akademiji je Meri susrela Slobodana Kovačevića, koji joj je tada pokazao pjesmu “More” pa su se dogovorili osnovati sastav „More”, to je bio njezin diskografski početak i prva pjesma koju je snimila.

Nakon nekoliko mjeseci grupi se priključio Oliver Dragojević, prisjeća se Meri Cetinić. Oliver je s Meri snimao prateće vokale, a samostalno je u grupi snimio pjesmu „Zla djevojka”. No, Oliver je ubrzo otišao, otkriva naša sugovornica, a ona je nastavila pjevati u sastavu. Počela je nastupati na Splitskom festivalu s pjesmama „Ja ću plakat sama”, nakon toga i “Ti si moj san” i druge. Poslije 1978., kada je sazrela kao autorica, Meri Cetinić je započela solo karijeru. Nakon njezinog odlaska iz grupe dolazili su i Doris Dragović, Tedi Spalato, Jasmin Stavros, a grupa se, kako kaže Meri,  mijenjala stilski.

Suradnja s bratom Antom i Zdenkom Runjićem

Kada se Meri osamostalila, započela je uspješnu suradnja s bratom Antom, koji je bio aranžer njezinih pjesama. Cetinić jenajviše surađivala sa Zdenkom Runjićem, a pjesma „Čet’ri stađuna”, koju joj je on napisao dobila je prvu nagradu od stručnog žirija.

Nakon toga Runjić je napisao „Lastavicu” i „U prolazu”. Istovremeno je Meri Cetinić surađivala s Runjićem i snimala albume s bratom. Njezin drugi album „Ja sam žena” postao je prvi dijamantni album u ženskoj pop diskografiji. Paralelno je radila Runjićeve pjesme, a na albumima je radila vlastite skladbe. Svemu tome najveći pečat davao je njezin brat instrumentima i aranžmanima i s njim je neprestano stvarala nove stvari, s ponosom ističe Meri Cetinić.

Duhovni put kroz glazbu

Uz pop glazbu Meri Cetinić je pisala i duhovne pjesme, koje su obogatile njezin opus, a sve ju je to, kako svjedoči, nosilo i davalo nadu: “Ja sam već odavno mislila možda izdati jedan poseban album upravo s mojim duhovnim pjesmama, ali eto nije dosad bilo prilike”.

Dok je bila na turneji u Australiji 80-ih godina, upoznala je fra Šitu Čorića s kojim je već tada počela snimati. Na njegovu albumu pod nazivom Bože moj, što je jutro snimila je pjesmu Nitko sad ne zna te pjesmu Hvala Ti, Bože moj u sklopu albuma Jedna žena – Priča o ljubavi Kraljice Mira.

Meri je surađivala i sa Željkom Marinović, koja ju je tražila da joj napiše pjesmu za njezin album pa su snimile duet s pjesmom Bože moj. Nedugo zatim Željka je dobila Porina za najbolji album. Poslije je čula da je Ivo Šeparović otpjevao tu istu pjesmu. Prošle je godine nastupila na najstarijem festivalu kršćanske glazbe Uskrs festu s pjesmom Moga srca Ti si glas, koju je izvela s bendom VIS Veritas aeterna. Također, poznata je i pjesma Njega si slijedit’ pošla, koju je posvetila blaženoj Mariji Propetog Isusa Petković.

Podsjetimo, Meri Cetinić je hrvatska glazbenica, rodom iz Blata na Korčuli. U svom glazbenom opusu u 40 godina otpjevala je velike hitove poput „Zemlja dide mog“, „Samo simpatija“, „Gdje god da pođeš“, „More“. Ostvarila je i nekoliko uspješnih dueta s poznatim glazbenicima Tedijem Spalatom („Konoba”), Oliverom Dragojevićem („Sunce mog života”), Harijem Rončevićem („Ti si moj san”) te je otpjevala brojne koncerte kako u domovini, tako i izvan samostalno i s brojnim glazbenicima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja