Budi dio naše mreže

Uz svetkovinu Tijelova razgovarali smo s poznatim kantautorom duhovne glazbe Davorom Terzićem o pjesmi koja nas uvodi u ozračje trenutka ustanovljenja Euharistije.

/ Tihana Semijalac

Davor Terzić, poznati pjevač, skladatelj i tekstopisac s velikim opusom duhovne glazbe uz svetkovinu Tijelova otkrio nam je kako je nastala pjesma ‘Posljednja večera’ koja slušatelje uvodi u ozračje trenutka ustanovljenja Euharistije:

“Kao i većina pjesama u to vrijeme prije 15-ak godina kad sam bio u pravom zamahu obraćenja, i ova je nastala u jednom hipu. Sjećam se da sam poslao dvije pjesme na natječaj za Uskrsfest 2005. Obje su prošle i morao sam odlučiti koju ću pjesmu otpjevati. Odluka je pala na ‘Posljednju večeru’. Nakon toga dogodilo se da sam bio gost na bogosloviji u Rijeci i tamo sam upoznao mlade iz bogoslovskog okteta koji je tada pjevao. Zamolio sam tadašnjeg rektora ako bi oni mogli sa mnom pjevati. On je bio oduševljen, ja sretan i tako smo pjesmu zajedno snimili i nastupili na Uskrfestu. Dobili smo čak i dvije nagrade; prvu nagradu izvođača (tada su i izvođači birali pobjednika), a stručni žiri nam je dodijelio drugo mjesto.

Tada sam bio u pravom ushitu stvaralačkog djela i vjerojatno je postojao utjecaj tog cjelokupnog ozračja u kojem sam počeo živjeti. To su ti trenuci, te pjesme koje nastaju kada nisi niti svjestan onoga što nose i mogu reći da danas gdje god nastupamo, ljudi koji nas znaju, a većinom časne sestre i svećenici, najviše vole tu pjesmu. Njima je baš posebno prirasla srcu.

Iz tadašnjeg Okteta bogoslova Riječke nadbiskupije njih petorica ili šestorica postali su svećenici. Za jednoga od njih znam da sigurno pjeva i danas; to je don Stipe Mustapić, danas župnik u Kolanu i Barbatima. On je bio poseban glas koji se čuje u završnom dijelu pjesme “Posljednja večera”; volim reći da mi je bio ukras na kraju cijele pjesme. I don Luka Pranjić je tada bio u bogoslovskom oktetu. Dugo je godina zatim bio župnik u Porečkoj i Pulskoj biskupiji, a sada je u misijama. Tu su još i Domagoj Kalcina, vlč. Božidar Volarić, đakon Nikola Hodak, Mileo Todić, vlč. Josip Blažotić…”

Pjesmu ‘Posljednja večera’ Davor Terzić danas vrlo često izvodi na misnim slavljima, jer baš kao i tad kad je nastala, u zamahu obraćenja kad je svaka misao snažno odzvanjala u srcu, i danas je vrijedna i važna te nas poziva da se svakog dana sjetimo gozbe Božje na kojoj se Krv i Tijelo za nas posvećuju:

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja