Budi dio naše mreže

Treći je dan devetnice bl. Alojziju Stepincu. S vama i za vas klečali smo na jednom posebnom mjestu u krašićkoj župnoj crkvi Presvetoga Trojstva. Lijevo uz oltar i svetohranište nalazi se ovaj kardinalu Alojziju Stepincu najdraži kutak Krašića – klecalo pred Presvetim. No, dok je ovdje klečao zagledan u Presveto i molio za vrijeme boravka u Krašiću gotovo devet godina, nije ni slutio da će mu na tom istom mjestu 10. veljače 1960. vjernici pripremiti i grob, jer je do samog trenutka bilo neizvjesno gdje će biti pokopano njegovo tijelo. Tako danas krašićka župna crkva na istom mjestu čuva i otiske koljena i grobni okvir za kardinala ovdje rođenog za nebo.

/ Tanja Maleš

Nadbiskup na koljenima – živa kateheza

Slika Alojzija Stepinca kako kleči na ovom mjestu uzeta je i kao vizualni identitet plakata za ovogodišnju devetnicu u Krašiću, tumači nam naš krašićki domaćin župnik vlč. Ivan Vučak. „Ovdje je bl. Alojzije Stepinac provodio većinu svojeg radnog dana u Krašiću. Ovo je sveto klecalo, relikvija, na kojem je bio kad god je mogao i kamo bi, kada mu je zdravlje dopuštalo, dolazio na molitvu. Župnik Vraneković je to često spominjao jer je tome svjedočio. Stepinac je, naime, u crkvu ulazio kroz sakristiju u kojoj je župnik imao poduku djeci, te bi dolazio ovdje, kleknuo i molio se dragom Bogu. Zamislite ovaj prizor za djecu koja su slušala katehezu i gledala zagrebačkog nadbiskupa kako kleči! Imali su živu katehezu pred sobom i vidjeli što znači biti vjernik, posvetiti svoj dan Bogu, otići u crkvu, kleknuti i provesti jedno vrijeme u molitvi.”

Stepinčevo klecalo / Foto: Hana Kilijan

Ovaj motiv Stepinca koji kleči i moli stavili su na plakat najave devetnice i proslave Stepinčeva jer, kako kaže vlč. Vučak, „u ovo vrijeme pandemije i potresa molitva nam je itekako potrebna, da se čovjek malo povuče u osamu, Bogu zahvali na svemu dobrome i preporuči mu se da providi kako bi sve bilo dobro.”

Stepinčevo klecalo / Foto: Hana Kilijan

Ovo klecalo ima i simboličko značenje koje je župnik Vraneković također spomenuo u svojim bilješkama: „Došlo je doba televizijskih prijemnika. Župnik je pitao Alojzija Stepinca (zvao ga je Eminencija) hoće li kupiti televizor kako bi mogao pogledati vijesti ili neku dokumentarnu emisiju? Dobio je Nadbiskupov odgovor: ‘Župniče, hvala vam lijepa, ali ja svoj televizor već imam. Moj televizor je ovo Svetohranište. Dođem u crkvu i gledam Isusa koji je u svetohraništu gdje Mu se molim.’ To klecalo je i danas na istom mjestu na kojem je bilo u Stepinčevo doba.”

Okvir iskopane grobne jame na istom mjestu

Klecalo se nalazi na mjestu gdje je 10. veljače 1960. godine iskopana grobna jama za preminulog Nadbiskupa. „Alojzije Stepinac je umro toga dana u 14:15. Već poslije podne u 18 sati toga dana komunističke su vlasti došle po njegovo tijelo i u kratkom vremenu je odlučeno da njegov grob može biti bilo gdje unutar granica župe Krašić. Najsvečanije mjesto za to bilo je u crkvi i domaći Krašićanci su se okupili i počeli kopati jamu u crkvi.

Klecalo i okvir za grob / Foto: Hana Kilijan

No, kasnije je došao nadbiskup Šeper i drugi svećenici, te je bilo rečeno – to su sami komunisti zaključili – da ako ovdje ostane njegovo tijelo, od Krašića će se stvoriti svetište, novu Mariju Bistricu, jer gdje je tijelo mučenika i sveca, tu će masovno dolaziti i hodočasnici.” I tako je nadbiskup Stepinac pokopan u zagrebačkoj katedrali, što je dostojno i pravedno. Ali, iako nema njegovog tijela u Krašiću, hodočasnici ovdje ipak dolaze, svake godine sve više. „I želja nam je od Krašića napraviti Hrvatsko nacionalno svetište sv. Alojzija Stepinca”, s vjerom ističe vlč. Vučak.

Župnik Vučak pokazuje ploču koja potvrđuje molitveno mjesto nadbiskupa Stepinca / Foto: Hana Kilijan

Stepinac i dalje prati svoj narod

Jednom prilikom, svjestan svega što se oko njega događa, nizozemskom je novinaru poručio: „Uostalom, ako i umrem, sa mnom ne umire Katolička Crkva! Ona će i dalje živjeti i procvasti!” („Dnevnik”, str. 22.)

Ploča kraj Stepinčevog klecala / Foto: Hana Kilijan

Na ovom svetom klecalu Alojzija Stepinca u Krašiću osjećamo zahvalnost za ohrabrenje koje smo toliko puta jedni drugima slali u porukama ili osobnim susretima, pozivajući se na Blaženikove riječi: Kada vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači.” I Stepinac je sam tako činio. Ustajao bi i prije svitanja, te satima molio prije jutarnje mise. A kao izvrstan učitelj molitve, i danas nas poučava: Rad i molitva dva su vesla kojima se životna lađa svakoga čovjeka i svake obitelji približava svome cilju.”

Na ovom svetom klecalu u Krašiću primjereno je moliti i Molitvu za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca:

Gospodine Bože, izvore svetosti i milosti,
blaženoga Alojzija, pastira i mučenika,
pozvao si da ti služi
kao navjestitelj i branitelj istine
i kao hrabri svjedok vjernosti Crkvi.

Poslušan tvojoj Riječi
i vođen Duhom tvoje ljubavi,
zauzimao se za siromašne i obespravljene;
ostavio nam je divno svjetlo čiste savjesti,
pouzdanja u tebe i ustrajnosti u trpljenju.

Ponizno te molimo
da nas obdariš svojom radošću
te blaženoga Alojzija ubrojiš
među svece sveopće Crkve,
da bismo ga mogli još predanije slijediti
i uteći se njegovu moćnom zagovoru
u svojim životnim potrebama.

Po njegovim molitvama jačaj proročki glas Crkve,
koji širi nadu u dolazak tvojega kraljevstva,
praćen blizinom i utjehom Blažene Djevice Marije,
Majke i Kraljice vjernoga ti naroda.
Po Kristu Gospodinu našemu. Amen!

U četvrtom nastavku naše devetnice iz Stepinčevog Krašića, zastat ćemo na Stepinčevom oltaru u Krašiću, a saznat ćete i koje se cvijeće naziva Stepinčevim.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja