Budi dio naše mreže

Šestoga dana naše devetnice uoči Stepinčeva, nastavljamo s vama i za vas hodočastiti Stepinčevim Krašićem. Naše današnje odredište je Spomen-dom u neposrednoj blizini župne crkve, kuća u kojoj je za nebo rođen Alojzije Stepinac – 10. veljače 1960. godine. U trenutku našega hodočašća kuća se obnavlja. Naš domaćin vlč. Ivan Vučak, župni upravitelj župe Presvetog Trojstva u Krašiću kaže da obnova ide uspješno te i ovom prigodom zahvaljuje svakom dobročinitelju koji na bilo koji način pomaže u obnovi ove kuće: znanjem, molitvom ili novčanim prilogom na žiro-račun župe Krašić (Uplate za obnovu Spomen-doma bl. Alojzija Stepinca, Krašić, Zagrebačka banka, IBAN: HR6923600001101616973).

/ Tanja Maleš

Detalji obnove i planovi za budućnost

Obnova je počela 2019. godine, te je nastavljena prošle godine, nakon Stepinčeve 60. obljetnice smrti. Do sada je potpuno uređen i obnovljen tavanski prostor, a sada se dovršavaju najsvetije sobe na prvom katu – one koje je koristio Alojzije Stepinac: soba u kojoj je imao ured za administrativne poslove i njegova spavaća soba u kojoj je preminuo. Uz nju je i soba župnika Vranekovića u kojoj je nastao njegov ‘Dnevnik’. Novo što ćemo otvoriti za hodočasnike bit će sobe časnih sestara koje su služile u dvoru, Služavke Maloga Isusa.

Obnavlja se soba redovnica koje su služile Stepincu / Foto: Hana Kilijan

One su od Stepinca dobile kuću u Krašiću na kućnom broju 100, ali su im komunisti taj prostor oduzeli. Tako su i one živjele u starom župnom dvoru. Te njihove dvije sobice uredit ćemo prema fotografijama kako bi se vidjelo da su tu djelovale. U prizemlju ćemo imati lijepu, veliku suvenirnicu u kojoj će hodočasnici moći nabaviti knjige o Alojziju Stepincu ili kupiti neki suvenir kao uspomenu iz Krašića”, objasnio nam je plan obnove vlč. Vučak.

Obnovljeno potkrovlje – budući izložbeni prostor / Foto: Hana Kilijan

Predmeti koji su bili u ovim prostorijama, oni kojima se služio Alojzije Stepinac, sada su sklonjeni, zaštićeni i spremljeni u dvoranu župnoga pastoralnog centra. Prije toga su fotografirani i popisani kako bi se nakon obnove doma mogli vratiti u prvobitno stanje. Naime, u posjedu su fotografija koje vjerodostojno pokazuju stanje kuće 1951. godine.

Krevet na kojem je umro br. Stepinac – soba prije obnove / Foto: HKR, 2019.

Stari župni dvor u Krašiću, sada Spomen-dom bl. Alojzija Stepinca, zaista je vapio za obnovom, jer se radi o kući sagrađenoj prije tristo godina. Svake je godine kroz kuću prolazilo sve više hodočasnika, pa je i zbog njihove sigurnosti bilo potrebno ući u projekt obnove. Dnevno bi kroz kuću znalo proći i tisuću ljudi, a u jednom trenutku tu bi bilo i pedesetero ljudi. „Cijela kuća je jedna velika relikvija bl. Alojzija Stepinca”, kaže vlč. Vučak i nastavlja kako je obnova započela u dogovoru sa Zagrebačkom nadbiskupijom. Želja je kuću osloboditi svega što nije vezano uz bl. Alojzija Stepinca.

Detalj iz Stepinčeve radne sobe prije obnove / Foto: HKR, 2019.

Dok se sve ne završi, u dijelu prostora Spomen-doma trenutno se nalaze kuhinja i blagovaonica koju koriste sadašnji župni upravitelj i sestre na službi u župi Krašić, koje trenutno nemaju drugi prostor. Njegov je ured u zasebnoj kući, a sestre su vratile, tj. kupile onu kuću koju su im oduzeli komunisti. No, u svakodnevnim redovitim prilikama još uvijek zajednički stol dijele u Spomen-domu, starom župnom dvoru. Vlč. Vučak predviđa da je Krašiću potreban novi župni dvor u kojem će moći stanovati više svećenika koji će služiti u okolnim župama, jer zbog smanjenja broja vjernika više neće biti moguće da svaki župnik živi sam u svojoj župi, pa će biti lakše ako ih se više udruži.

Pogled na Dolinu kardinala

Prolazeći tako prostorom koji se obnavlja i zastajući u osvježenom i preuređenom tavanskom dijelu, s prozora uživamo u pogledu – s jedne strane na Stepinčev križni put, a s druge na Dolinu kardinala.

Pogled na Stepinčev križni put / Foto: Hana Kilijan

Pogled na Dolinu kardinala / Foto: Hana Kilijan

„Svi poznaju ovaj kraj kao Dolinu kardinala – zbog Stepinca, kardinala u Krašiću, ili u susjednoj župi u Pribiću zbog kardinala Kuharića za kojega se također vodi postupak. Tako možda u budućnosti ovo postane i Dolina svetaca. Treba spomenuti još dvojicu biskupa koji su sada u mirovini – biskup Josip Mrzljak iz župe Krašić, zatim iz župe Gornje Prekrižje imamo biskupa Jurja Jezerinca, a u župi Oštrc imamo vladiku u miru Nikolu Kekića. Mogu reći da među župljanima imam tri biskupa. Kad o obljetnici Vranekovićeve smrti imamo Svećenički dan, i oni dođu na proslavu.”

Dovršetak obnove Spomen-doma ubrzo?

Spomen-dom, čija obnova polako ide svome kraju, hodočasnicima će se vratiti već ovog ljeta. Iako u Krašiću sve govori o bl. Alojziju Stepincu, ova 2021. godina spomen je 100. obljetnice rođenja župnika Josipa Vranekovića. Dana 16. ožujka slavit će se taj 100. rođendan i to je bio željeni dan dovršetka obnove.

Prostorija u kojoj je Alojzije Stepinac slavio misu / Foto: Hana Kilijan

No, kako su epidemiološke mjere i pandemija koronavirusa utjecali i na dinamiku radova, otvorenje Spomen-doma tada neće biti moguće. Ali zato ostaje nada da će se to dogoditi 25. srpnja, dan uoči obljetnice Vranekovićeve smrti.

Teško čovjeku ako vjere nema!

Kroz Spomen-dom u Krašiću godišnje prođe – dakako, kad nema koronavirusa – oko 50 tisuća vjernika. A kao hodočasničko odredište Krašić je otkriven osobito nakon Stepinčeve beatifikacije 1998. godine. Kažu nam ovdje, ako Bog da, ovo će jednom biti i Stepinčevo svetište! I dok molimo za njegovo proglašenje svetim, iskoristimo darovano vrijeme i ovu devetnicu za bolje poznavanje dragog Blaženika. Evo što je u siječnju 1946. godine govorio o vjeri u čovjekovom životu:

Teško ljudskom društvu, u kojemu ponestane vjere…. Bog je izvor i podloga bezbrojnih dobara, koje bez prestanka po njemu primamo. Pa kao što svaki pojedinac po nagonu naravi iskazuje čast Bogu, od kojega je primio život i s njime istodobno sva dobra, tako je i s narodima i državama. Tko dakle riješi ljudsko društvo svake vjerske obaveze, taj radi ne samo nepravedno nego i ludo.« Uvijek je bilo, a i danas postoje struje koje to pokušavaju ostvariti u našoj sredini. Nije potrebno, da vas napose na to upozoravam, jer vam je to dovoljno jasno.

Kršćanski roditelji! Bdijte budno, da ne oslabi vjera u vašim vlastitim dušama. A onda budno pratite što vaša djeca rade, čitaju, gledaju, slušaju i kuda hodaju. Polazite zajedno sa svojom djecom u crkvu, da čujete riječ Božju. Nastojte da imate u kući uvijek dobru katoličku knjigu, koja će vas podupirati u vašem nastojanju oko očuvanja vašega najvećeg dobra, vaše vjere! Vaše dužnosti u pogledu vjerskoga odgoja djece danas su daleko veće i teže nego ikada prije.

Napose vam pak stavljam na srce, da se svaki dan preporučujete Majci Božjoj, djeliteljici božanskih milosti, da Ona bude čuvar i zaštitnik vaše vjere. Neka vaši prsti prebiru svaki dan zrnca Njezine krunice, a misli i čuvstva srca vašega prate uzvišena otajstva svete vjere, o kojima govori Krunica. Preporučujte Joj sebe i sve svoje potrebe napose, kad budete ove godine posjećivali Njezina svetišta, osobito ono u Mariji Bistrici, koje je toliko priraslo srcu našega naroda.

Radi se, predragi vjernici, o vašim najvećim dobrima. Radi se o konačnom cilju i svrsi vašega života. A znate li, što je rekao Gospodin Isus Krist: »Što koristi čovjeku, ako cijeli svijet dobije, a duši svojoj naudi? Ili kakvu će zamjenu dati čovjek za dušu svoju?« Za dobra ovoga svijeta vodio se i Prvi i Drugi svjetski rat. Pali su milijuni ljudi, potopljene tisuće velikih lađa, srušeni desetci tisuća zrakoplova, razbijeni desetci tisuća bojnih kola. Pa kad bi netko i sam samcat postao vlasnik svih dobara ovoga svijeta, opet riječ Božja ostaje neopoziva: »Što koristi čovjeku, ako cijeli svijet zadobije, a duši svojoj naudi? Ili kakvu će zamjenu dati čovjek za dušu svoju?«

Vlč. Vučak tumači što se trenutno radi / Foto: Hana Kilijan

U novom nastavku upoznajte Križni put bl. Alojzija Stepinca u Krašiću.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja