Budi dio naše mreže

Korizma je milosno vrijeme, a franjevci i suradnici e-Duhovnih vježbi pozivaju vas na istinski susret s Ocem u skrovitosti kroz svakodnevno razmatranje nedjeljnog evanđelja. Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz četiri koraka: pripremu, čitanje, razmatranje i molitvu. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz e-Duhovnih vježbi za korizmu 2021. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Počinje prvi korizmeni tjedan. Pred tobom je doslovce pet kratkih rečenica evanđeoskog teksta koji će nam biti uporište za razmatranje kroz cijeli tjedan. Može se činiti monotonim, ali može biti i izazovno. Apostol pavao veli: »O dubino bogatstva, i mudrosti, i spoznanja Božjega! Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi njegovi! Doista, tko spozna misao Gospodnju, tko li mu bi savjetnikom?« (Rim 11,33-34) Otvorena srca dopusti da ti Gospodin u malo riječi očituje neizmjerno puno. Duhom i tijelom zauzmi stav osluškivanja. Pustinja je prostor u kojem se malo govori, puno čeka, strpljivo promatra i s malo vode i kruha neizmjerno ljubi. Ovo je tjedan pustinje, a možda i kušnje. Ne boj se jer u toj pustinji nisi sam. Naoružaj se znakom križa i zakorači u prvo razmatranje.

Čitanje

Iz evanđelja po Marku (Mk 1, 12-15)

U ono vrijeme: Duh nagna Isusa u pustinju. I bijaše u pustinji četrdeset dana, gdje ga je iskušavao Sotona; bijaše sa zvijerima, a anđeli mu služahu.

A pošto Ivan bijaše predan, otiđe Isus u Galileju. Propovijedao je evanđelje Božje: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!«

Ostani i dalje u šutnji i pokušaj promatrati ono što se događa oko Isusa, budi prisutan tu negdje kraj njega, najprije u pustinji, samoći i kušnji, a onda u gradu i buci dok poziva na obraćenje. 

Razmatranje

Drugi nam evanđelisti daju puno više informacija o ovom događaju. No ove liturgijske godine razmatramo izvještaj iz Markova evanđelja. Kratki i sažeti izvještaj nosi svoju dubinu i bit će dovoljan za cijeli tjedan, iako, ako smatraš potrebnim, smiješ zaviriti i u opširnije izvještaje kod Mateja (Mt 4,1-11) ili Luke (Lk 4,1-13).

U ovom odlomku jasno vidimo dva važna trenutka u Isusovu životu. To su povlačenje u pustinju gdje ga Duh vodi i đavao kuša, te odlazak u Galileju i početak trogodišnjeg djelovanja. Dva prostora naočigled sasvim oprečna. Prvi je pustinja kao mjesto tišine, osame, molitve, ali i kušnje i napasti. Mjesto koje te izaziva da u osobnom susretu s Bogom spoznaš sebe onakvim kakav jesi, što bi moglo biti bolno, ali i prihvatiš Boga kao svoj jedini oslonac, što je svakako iscjeljujuće. S druge pak strane stoji prostor vreve gradova i naselja, poganska Galileja i mnoštvo ljudi kojima Isus nosi poruku spasenja. Znamo da su ga jedni vukli za rukav i tražili pomoć, željno iščekivali svaku njegovu riječ, dok su ga drugi silom htjeli ušutkati u strahu od svake promjene. Je li borba koju Isus prolazi u pustinji snažnija od one koju prolazi među ljudima? Koji je od ova dva prostora važniji za Isusa, ali i za tebe? I gdje ga ti više želiš susresti ili ga već susrećeš?

Molitva

Ostani u tišini i svojoj nutrini, kakva god ona bila. Zamoli Isusa da ostane s tobom. On je prisutan i nakon duge borbe i kušnje u pustinji napokon progovara: »Ispunilo se vrijeme, približilo se kraljevstvo Božje! Obratite se i vjerujte evanđelju!« Budi među onima koji čuju i potrudi se odazvati.

Pripremio: fra Marinko Klaić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja