Budi dio naše mreže

ZRNCA MUDROSTI Razgovarati s Bogom

"Kao što za međuljudski razgovor - kad se odmakne u dobi - riječi više nisu nužne, ili barem nisu toliko bitne, tako više nisu nužne ni za molitvu. Za razgovor s Bogom", ističe Stjepan Lice.

/ mp

Ciklus emisija “Zrnca mudrosti” svakog prvog dana u mjesecu donosi jedno od jedanaest poticajnih promišljanja namijenjenih starijim osobama, ali i svima koji će to postati. Autor je Stjepan Lice i tekstove čita sa suprugom Ružicom, a emisije su plod suradnje Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, Radio Marije i Hrvatskoga katoličkog radija.

Kao što za međuljudski razgovor – kad se odmakne u dobi – riječi više nisu nužne, ili barem nisu toliko bitne, tako više nisu nužne ni za molitvu. Za razgovor s Bogom.

Dogodi se tijekom godina da se zbog vlastitih riječi, zbog njihova nizanja i gomilanja, prečuje Božja riječ. Prečuje se Božji govor. Dogodi se da mu ne dopuštamo da dođe do riječi u našem životu.

U poodmaklim godinama čovjek je u prilici opušteno, bez imalo užurbanosti, razgovarati s njim. Govoriti mu o onome što je bilo, o svemu što nam je na srcu. Govoriti pogotovo o onima koji su nam na srcu. O onima za kojima naša srca koračaju kojim god putovima pošli.

Kao da Bogu želimo skrenuti pozornost na sve ono što smo mi propustili učiniti – ili barem mislimo da smo propustili učiniti. Kao da ga želimo potaknuti da on dopuni naše nedostatnosti, ispravi ono što smo pogriješili.

I dok mu o svemu tome govorimo, otkrivamo da on sve to itekako dobro zna i da mu je stalo da naše srce bude mirno, a da su mu poznati putovi kojima naši voljeni idu – i da on hiti njima ususret kako bi u svemu živjeli zajedno.

Postupno molitva, razgovor s Bogom, postaje slušanje. I bude dovoljno čuti Božju riječ, čuti i samo Božju tišinu. Pomalo otkrivamo da nas je Bog kroz sve dane hranio svojom riječi, osposobljavao nas za svoju tišinu. Tako se sve naše misli, sve riječi, svi razgovori i tišine ulijevaju u razgovor s Bogom. U razgovor koji je – sve više otkrivamo – oduvijek bio nalik najpouzdanijem zagrljaju.

“Zrnca mudrosti” pripadaju bogatom sadržaju koje Vijeće nudi u sklopu trogodišnjeg ciklusa obiteljskog pastorala od 2019. do 2021. posvećenog starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Emisija se nadovezuje na čestitku mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, za Međunarodni dan starijih osoba 2019.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja