Budi dio naše mreže

"Nije misa dosadna, ti si dosadan! Nemaš pojma što se događa. Ali ne okrivljujem te, možda nije tvoja krivica", rekao je otac Louis Merosne pojašnjavajući tajnu svete mise, što se na njoj događa te zašto je nedolazak na nedjeljnu svetu misu smrtni grijeh.

/ bg

Što se događa na misi?

Jeste li bili na Kalvariji kad se Isus predao, uspeo na drvo da vas vidi? Niste.

Isus nije bio zadovoljan s time da se preda samo onima koji su tada bili prisutni na Kalvariji. Želi se dati i tebi.

A kako Isus dolazi do tebe i donosi ti Kalvariju? U euharistiji, u misi.

On se ponovno uprisutnjuje, čini se ponovno ranjivim, znajući da će ga većina nas vjerojatno odbiti.

Najveća ljubav je kada netko život svoj položi za svoje prijatelje (Iv 15). A On tebe naziva prijateljem i položio je svoj život za tebe te se daje ponovno, danas, tebi!

Misa je izvor našega života jer sva milost koju možemo primiti od Boga je zbog Isusove smrti na križu, zbog kalvarijske žrtve. A baš ta žrtva je ono što nam se uprisutnjuje u misi. I to ne samo kao simbol!

Što imamo nakon što svećenik izgovori riječi Pretvorbe?

Imamo Kralje Neba, imamo Boga svemira koji je tu prisutan i svi anđeli dolaze da bi ga slavili pod misom. Anđeli se spuštaju da bi ga slavili s tobom u tvojoj sredini. To je Nebo! To je vrhunac našega života. To je najbolji tulum, najbolje slavlje.

Neki ljudi se pitaju zašto je toliko bitno ako propustiš nedjeljnu misu. Kažu da to nije nikakav poseban dan.

Bitno je jer je to izvor tvog života. Ako se odsječeš od izvora života, tada više nemaš život. Zato je to smrtni grijeh jer ubijaš sebe udaljujući se od života.

Braćo i sestre, ja sam iz Haitija i ondje su stvari ponešto drugačije nego ovdje. Rođen sam u malenom selu. Sjećam se da sam ondje svećenika viđao jednom godišnje. Toliko često smo imali misu-jednom godišnje.

Tako sam dirnut danas kada čujem o siromašnim seljacima koji pješače doslovno satima, uzbrdo, nizbrdo, kroz rijeke… da bi došli do malene kapelice gdje će možda biti slavlje mise. Jer, nešto im govori da je ondje život. Nešto im govori da je to nešto sveto i važno te da mogu biti dio toga. To nije obaveza, već je to privilegija. I oni putuju satima da bi došli do toga.

A neki od nas imaju toliko sreće da nam se Euharistija pruža svaki dan. A nama je teško nedjeljom, jednom tjedno, potruditi se doći na misu.

Ovo ne govorim da bih vas osuđivao. Smisao ovoga je da vam pokažem zadivljujući izbor koji imate jer ste danas ovdje.

Cijelu propovijed pogledajte u videu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja