Budi dio naše mreže

Među mnogim nazivima svetog Ivana Krstitelja, "Zaručnikov prijatelj" je jedan koji dolazi izravno iz evanđelja i sažima njegovu ulogu. Doznajte u nastavku.

/ mdj

Biblija se često naziva ljubavnim pismom čovječanstvu, a na njezinim su stranicama utkane razne bračne slike koje opisuju Božji narod kao zaručnicu, a Isusa kao zaručnika, donosi Aleteia.

Sveti Ivan Pavao II pisao je o ovoj slici supružnika u svom Pismu obiteljima, pomažući da se malo rasvijetli ovaj biblijski jezik:

“Jednog dana u razgovoru s Ivanovim učenicima, Isus govori o pozivu na vjenčanje i prisutnosti zaručnika među gostima: “Zaručnik je s njima” (Mt 9,15). Na taj je način naznačio ispunjenje u svojoj osobi slike Boga Zaručnika, koja je bila korištena već u Starom zavjetu, kako bi se potpuno otkrilo otajstvo Boga kao otajstvo ljubavi.
Opisujući sebe kao ‘Zaručnika’, Isus otkriva Božju bit i potvrđuje svoju neizmjernu ljubav prema čovječanstvu.”

Povijest spasenja je priča o ljubavi, priča u kojoj nas Bog prati i kuca na naša vrata, nadajući se da će ga pustiti unutra. Sveti Ivan Krstitelj Isusa izričito naziva Zaručnikom i identificira se kao njegov prijatelj:

Ivan je rekao: “Nitko ne može primiti ništa osim onoga što mu je dano s neba. Vi ste mi sami svjedoci da rekoh: Ja nisam Krist, nego sam poslan pred njim. Tko ima zaručnicu, zaručnik je.
A prijatelj zaručnikov koji stoji uza nj i sluša ga, klikće od radosti na glas zaručnikov.”

Nadalje, čak i Isus koristi ovu sliku kada ga pitaju o učenicima sv. Ivana Krstitelja:

A oni mu rekoše: “Ivanovi učenici poste često i mole se, a tako i farizejski učenici, ali tvoji jedu i piju.” A Isus im reče: “Možete li natjerati svatove da poste dok je mladoženja sa njima? Doći će dani kada će im se uzeti zaručnik, i tada će postiti u te dane.”

Jedna zanimljivost naziva “Zaručnikov prijatelj” je i ta da podsjeća na Zaručnika, što je upravo ono što bi sveti Ivan Krstitelj želio da se dogodi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja