Budi dio naše mreže

Razmislimo kakva je naša molitva; ima li tu više traženja ili zahvaljivanja? Molim li da mi se ispuni želja ili da rastem u vjeri i odnosu s Bogom i da Ga životom proslavljam? Pročitajte objavu koju je na svojem Instagram profilu napisao fra Marin Karačić.

/ im

Često čujemo ovo pitanje ili sličan komentar. Od molitve ponekad očekujemo da se nešto dogodi odmah ili upravo onako kako molimo. Mi nacrtamo Bog to oživi. Kao da guramo svoju volju ispred Božje. Ali Bog ne ispunjava naše želje, nego svoja obećanja. Naše poslanje je uskladiti svoju volju s Božjom, a ne kreirati boga po svojim mjerilima. Bog je rekao da ištemo, kucamo i tražimo, ali ponekad Njegov način “izvedbe” naše molitve nije onakav kakav mi očekujemo. Ponekad je naša molitva i sebična i ne može ni biti uslišana. Ali zar je to razlog da odustanemo? Bog ti više od tebe samoga želi dobro. On ti želi dati Sebe, jer je On najveće Dobro.

Bog ti više od tebe samoga želi dobro. On ti želi dati Sebe, jer je On najveće Dobro.

Molitva je razgovor, živi odnos između tebe i Boga. Ona ne počinje i ne završava, mi živimo u Bogu i cijeli naš život može biti molitva. Molitva možda neće promijeniti nikoga i ništa oko nas, ali mijenja nas iznutra i naš pristup svemu; i Bogu i svijetu i ljudima. Samim time ti postaješ druga osoba i ne gledaš više ljude ni stvari kao prije. Tada ti ništa iz Božje ruke neće biti strano ni teško. Ako je od Boga onda je dobro za mene, a na meni je da otkrijem kako.

Molitva možda neće promijeniti nikoga i ništa oko nas, ali mijenja nas iznutra i naš pristup svemu; i Bogu i svijetu i ljudima.

S druge strane, komentiramo i ponašanje onih koji idu često na misu; stalno je u crkvi, a vidi kako se ponaša. Zamislite onda kako bi se tek ponašali da ne idu na misu? Bili bi još gori. Smiješni smo nekada i previše u tuđim životima. I nažalost tim tuđim životima i tuđim grijesima opravdavamo svoju duhovnu lijenost. U Općem Predslovlju IV, u Rimskom misalu piše: “Tebi nije naša hvala potrebna, ali je Tvoj dar što smo Ti zahvalni; po našim hvalospjevima Ti ne bivaš veći, nego mi stječemo milost spasenja.”
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀  ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀
Razmislimo kakva je naša molitva; ima li tu više traženja ili zahvaljivanja? Molim li da mi se ispuni želja ili da rastem u vjeri i odnosu s Bogom i da Ga životom proslavljam?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli fra Marin Karacic (@framarinkaracic)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja