Budi dio naše mreže

Ova boja ima više duhovnih značenja, a svako od njih otkriva jedan od atributa Blažene Djevice Marije.

/ Tihana Semijalac

U kršćanskoj umjetnosti posljednjih tisuću godina, pa i više, jedna je boja gotovo uvijek povezana s Blaženom Djevicom Marijom – plava.

Koje je njezino značenje? Odgovor donosi Aleteia

Plava boja prvenstveno ima duboke biblijske korijene u Starom zavjetu. Prema dr. R. Jaredu Staudtu, profesoru na Augustinovu institutu u Denveru, posebno se spominje kao boja izraelskog naroda u Knjizi brojeva:

Govori Izraelcima i reci im: ‘Neka od naraštaja do naraštaja prave rese na skutovima svojih haljina, a za resu svakoga skuta neka privezuju ljubičastu vrpcu. Imat ćete rese zato da vas pogled na njih sjeća svih Jahvinih zapovijedi. Vršite ih, a ne zanosite se svojim srcem i svojim očima, što vas tako lako zavode na bludnost.’ (Br 15, 38-39)

Za izraelski narod plava podsjeća na nasljedovanje Božjih zapovijedi nasuprot sebičnoj volji pojedinca.

To je svojim primjerom savršeno pokazala Blažena Djevica kada je rekla: ‘Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi tvojoj.’ (Lk 1,18) Bila je vjerna “kći Siona” te je ispunila poziv na poslušnost na koji je Bog pozvao Izraelce.

Knjiga brojeva također naznačuje Jahvine riječi o Kovčegu zavjeta: ‘Neka onda na nj stave pokrivalo od fine kože, a po njemu neka razastru platno, potpuno i ljubičasto’ (Br 4, 6-7).

Tradicionalno, Mariju nazivaju novim Kovčegom saveza, s obzirom na to da je u sebi imala prisutnost Božju.

Bizatska/pravoslavna tradicija odijevanja Marije u plavo ima drugačije značenje.

U ikonografiji plava boja predstavlja transcendentnost, misterij i božansku prirodu. To je boja neba i zato se smatra uzvišenom.

Crvena se, s druge strane, doživljava kao zemaljska boja, boja krvi.

Na ikonama je Isus obično prikazan ogrnut plavom odjećom ispod koje je crvena odjeća, što simbolizira kako božanska priroda obgrljuje njegovu ljudskost.

Marija je međutim predstavljena crvenom vanjskom haljinom i plavom unutarnjom, što predstavlja činjenicu da je u svoju ljudskost unijela božansko tj. Isusa.

Kad se Marija ukazala sv. Juanu Diegu u Meksiku, bila je odjevena u plavo-zeleni plašt. Prema američkoj katoličkoj bratskoj udruzi Kolumbovi vitezovi, „plavo-zeleni plašt posut zvijezdama simbolizira nebo. Boja plašta također ukazuje na njezino kraljevsko dostojanstvo, jer su samo urođenički vladari mogli nositi ogrtače te boje.”

Plava je, dakle, boja od velike važnosti u umjetničkim tradicijama kršćanstva i ima duboko duhovno značenje koje otkriva različite atribute Blažene Djevice. To je sveta boja koja nas podsjeća na vjernost Mariji i njezinu povlaštenu ulogu u povijesti spasenja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja