Budi dio naše mreže

Patnja, poteškoće, tragedije su česta pojava u svakome životu. Kako shvatiti smisao patnje? Koji su razlozi zašto Bog dopušta našu patnju? Saznajte u objašnjenu vlč. Borisa Jozića u videu projekta "Pod Smokvom".

/ im

Nikada ovdje na zemlji nećemo dobiti odgovor na ovo pitanje. To nam pokazuje da mi ne živimo za ovdje i da je naša domovina na nebesima. I to je ono za čim naše srce teži i za čim čezne. Nikada nećemo moći ovdje sve saznati jer nas gore Gospodin čeka i gore će biti sve u svima kako nas uči Sveto Pismo, ističe vlč. Boris Jozić.

“Mi neke odgovore želimo odmah što je i razumljivo jer smo ljudi. Prva stvar kada postavimo ovo pitanje: ‘Zašto Bog dopušta patnju?‘  jest da gledamo na to da Bog ne dopušta patnju, nego pati zajedno s nama. Isus supatnik je jedna od najljepših slika za Isusa. Kada gledamo Isusa na križu vidimo da Isus ne zaustavlja križ samo na Golgoti prije 2 tisuće godina, nego njegov križ se nastavlja i danas. Nastavlja se u svakom bolesniku i u svakome koji pati. U svakoj boli Krist nastavlja i dalje patiti zajedno s nama. Zato ostaje zajedno s nama kao Supatnik”, rekao je.

Vlč. Boris Jozić naglasio je da naša patnja dopušta da budemo patnici zajedno s njime i da nadopunjamo ono što nedostaje Isusovim ranama. “Ne zbog toga da bi njegova patnja bila nesavršena ili njegovo otkupljenje nesavršeno nego je želio toliko biti s nama da nam dopušta da ta naša patnja bude nešto što će nam pomoći da mu budemo blizu. Gospodin nam dopušta da  mu po patnji budemo blizu i da mu postanemo što sličniji, a to je ono što i mi želimo kao kršćani. Mi želimo sličiti Kristu, a to smo kada nosimo križ. I zato se križa ne trebamo bojati”, istaknuo je.

“Bog dopušta neke stvari uvijek radi većega dobra ili da bi izvukao jedno veće dobro. Upravo toga moramo biti svjesni i u to čvrsto vjerovati. Najveće dobro je sami Krist koji nam se daruje i koji želi biti s nama. Trebamo prepoznati u svome životu da je Isus naše najveće dobro i da nas ljubi”, rekao je vlč. Jozić.

Vlč. Jozić je naglasio da je patnja pročišćenje. “Vidimo da patnju Gospodin često dopušta kako bi nas pročistio i to ponjaviše od naše sebičnosti i oholosti. To su najčešće oni najteži grijesi koje zaboravljamo.  Upravo nas tu Gospodin želi pročistiti. Često dopusti patnju da se u toj svojoj sebičnosti okrenemo od nas samih prema drugima  i da pogledamo druge”, naglasio je.

“Bog po patnji nekada želi pokazati svoju slavu. Želi pokazati da je iznad svega i da je on taj koji se proslavlja i da bez njega ne možemo ništa. Nemojmo se bojati patnje i križa, nego zagrlimo ih. Dopustimo Gospodinu da nas i po križu čini sličnijima sebi i da nas čisti od naših sebičnosti i oholosti. Dopustimo Gospodinu da izvlači još veće dobro i ono što je najvažnije da se On proslavlja i da On bude taj koji će pokazati da bez njega ne možemo ništa. Također, još više od svega da nam pokaže da je On taj koji nas ljubi”, zaključio je.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja