Budi dio naše mreže

Zaroni u Božju Mudrost! Srijeda prvog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autor teksta razmatranja prvog tjedna e-Duhovnih vježbi je fra Mate Kolak, pavlin.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za Korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Ako misliš da je ‘smočiti se’ u oceanu vjere nešto veliko, čekaj malo da vidiš što je danas za nas pripremio Duh Sveti. Jer za njega si ti nešto veliko. Čak i ova mala razmatranja koja svakoga dana činiš (ili barem pokušavaš), Njemu je to važno. Ne boj se! Ako već imaš iskustvo s mokrinom, neće ti biti teško i malo zaroniti u ovo otajstvo vjere. Napominjem: zaroniti! Ne znam zašto svi koji se uče plivati misle da će ih more odmah progutati, kao da mu je do toga stalo, dovoljno je malo pogledati ispod površine. Hrabro! Zaroni!

Priprema

Nisi jedini koji voli imati čvrsto tlo pod nogama. Vjeruj mi, ja sam veći bojažljivac od tebe, a ljudi me zovu fratrom. Danas će se trebati malo više pustiti, ili još bolje ˗ prepustiti. Probaj se prisjetiti nekoga trenutka u svojoj duhovnoj povijesti kada si uspio nešto učiniti. Možda je to bilo davno, dok si bio mlađi, dok se nisi bojao, dok si imao slobodu. Da, toga se prisjeti!

Čitanje: Lk 11,29-32

U ono vrijeme: Kad je nagrnulo mnoštvo, poče im Isus govoriti: »Naraštaj ovaj naraštaj je opak. Znak traži, ali mu se znak neće dati doli znak Jonin. Doista, kao što je Jona bio znak Ninivljanima, tako će biti i Sin Čovječji ovomu naraštaju.«
»Kraljica će Juga ustati na Sudu s ljudima ovog naraštaja i osuditi ih jer je s krajeva zemlje došla čuti mudrost Salomonovu, a evo ovdje i više od Salomona! Ninivljani će ustati na Sudu s ovim naraštajem i osuditi ga jer se obratiše na propovijed Joninu, a evo ovdje i više od Jone!«

Razmatranje

Predlažem odmah u lice: vidiš li sebe u tome nagrnulomu mnoštvu?
Ili si ostao malo dalje, na sigurnomu?
Zašto si nagrnuo, zašto si ostao?
Priznaj, sviđaju ti se znakovi u životu?
Ne? Pa kako si onda došao u e-DV, gdje upravo pokušavamo razlučiti znakove koje nam Gospodin daje? (Zahvali Gospodinu na načinu kako te je doveo do ovih razmatranja, čak i ako to nije bilo baš posve glatko.)

Još malo

Znak nema smisla ako ga ne poslušaš i ne učiniš kako ti kaže. Koja je svrha znaka obaveznoga skretanja u desno ili lijevo ako odem ravno (ili obratno)? Gospodin je ipak ponudio dva znaka: Jona i Kraljica s juga. Imaš li hrabrosti toliko zaroniti u vjeru kao prorok Jona, koji je bio upućen da spasi smrtne neprijatelje svoga naroda? (Slično mi bilo da je za vrijeme II. svjetskoga rata Gospodin zamolio nekoga Židova da ide spasiti pripadnike nacističke vlasti da ne umru zbog svojih opačina.) Dobro, možda ti taj znak zvuči teško. Zašto se onda barem ne približiš Gospodnjoj mudrosti kao Kraljica s juga? Učini i ti kao ona: napravi od Gospodnje mudrosti ne samo nekakavu turističku rutu: ‘lijepo to Gospodin govori, misli, naučava’, nego postavi Gospodina polazišnom točkom svoje svakodnevnice.
Što te priječi odlučiti se, krenuti i zaroniti u Božju Mudrost? (Popiši si to i ne idi dalje dok to ne napraviš!)

Molitva

Dragi brate, još draža sestro, istresi sve iz svojega srca! Sve ovo što si napisao ili popisao, sve čega si se prisjetio…

Gospodine, stvoritelju Neba i zemlje, proslavi se i budi blagoslovljen u …. (nabroji sve što si popisao).
Daj mi snage da ne okrenem leđa tvojim izazovima, nego da ih srcem prihvaćam!

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja