Budi dio naše mreže

Zar te nitko ne osudi? Sedmi dan e-duhovnih vježbi

Ljetne e-duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz šest koraka: pripremu, uvodnu molitvu, čitanje, razmatranje, molitvu i uzimanje riječi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz ljetnih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprema

Treba priznati da nisu svi susreti s Gospodinom plod naše dobre volje, naše želje da ga slijedimo, naš radostan odaziv njegovu pozivu. Zapravo, rijetki su takvi. U životu nas najčešće neke druge stvari potaknu da ga tražimo. To može biti bolest, nemili događaj, gubitak voljenih ili, najčešće, grijeh. Gospodinu najčešće ostavljamo taj prostor da dopre do nas, tek tada shvaćamo da nam je potreban.

Uvodna molitva

Duše Sveti, povjeravam ti ovaj susret, ovaj trenutak tišine i osame. Vodi me i pomozi mi da dobro osluškujem, pažljivo promatram i ponizno prihvaćam Isusov sud o sebi.

Čitanje

Iv 8,1-11

U ono vrijeme: Isus se uputi na Maslinsku goru. U zoru eto ga opet u Hramu. Sav je narod hrlio k njemu. On sjede i stade poučavati. Uto mu pismoznanci i farizeji dovedu neku ženu zatečenu u preljubu. Postave je u sredinu i kažu mu: »Učitelju! Ova je žena zatečena u samom preljubu. U Zakonu nam je Mojsije naredio takve kamenovati. Što ti na to kažeš?« To govorahu samo da ga iskušaju pa da ga mogu optužiti.

Isus se sagne pa stane prstom pisati po tlu. A kako su oni dalje navaljivali, on se uspravi i reče im: »Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen.« I ponovno se sagnuvši, nastavi pisati po zemlji. A kad oni to čuše, stadoše odlaziti jedan za drugim, počevši od starijih. Osta Isus sam – i žena koja stajaše u sredini. Isus se uspravi i reče joj: »Ženo, gdje su oni? Zar te nitko ne osudi?« Ona reče: »Nitko, Gospodine.« Reče joj Isus: »Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.«

Razmatranje

Počevši od starijih pa prema mlađima, farizeji i pismoznanci odlaze jedan za drugim i odnose svoj grijeh ne oslobodivši ga se. Ostao im je u ruci poput kamena kojim je trebalo kamenovati grešnicu. Na koncu žena ostaje sama pred Isusom. U cijeloj je raspravi poslužila samo za pokus, ostala je zapravo nezapažena i sama, bezimeni predmet lukave rasprave. Grijeh je čin koji te udaljuje od Boga, lomi intimni odnos između tebe i tvog Stvoritelja. To znaš i sam. Nakon grijeha najteže je moliti, ali i najpotrebnije. Napokon je sama pred Učiteljem i ono što je narušeno sada se u intimi susreta obnavlja. Za razliku od grijeha onih koji su likovali nad njom i Isusom, njen grijeh ostaje u prašini pod Isusovom rukom. Ona je jedina ostala oslobođena.

Zaustavi se u tom zatišju pred Isusom. Dopusti da sve što bi te moglo osuditi odstupi. Iskoristi svoje vrijeme, svoj osobni susret s Gospodinom. Zar te nitko ne osudi, zar te itko može osuditi prije mene, pita te Isus? Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti.

Molitva

Hvala ti Isuse! Hvala ti za strpljivost i svaku novu priliku. Hvala ti za tvoje povjerenje i tvoju spasonosnu riječ. Nitko, Gospodine, nitko o meni ne sudi kao ti. (Nastavi molitvu svojim riječima.)
Amen!

Uzmi riječ

Prođi još jednom evanđeoski tekst i pronađi riječ koja dopire do tebe na osobit način. Možda će to biti Isusova presuda: Tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen. Ili Isusovo pitanje: Zar te nitko ne osudi? Ili pak odgovor preljubnice: Nitko, Gospodine. Možda će to biti neka druga riječ. Izdvoji je i prepiši te postavi na vidljivo mjesto, na ogledalo ili kuhinjski ormarić, tamo gdje tvoj pogled često svrati.

Ključne riječi:
ljetne e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja