Budi dio naše mreže

Pred Bogom, svaka, pa i najmanja i najbeznačajnija žrtva i molitva za svećenike, ima neizrecivu vrijednost. To potvrđuje iskustvo Božjeg poziva jednog njemačkog biskupa iz 19. stoljeća, Wilhelma Kettlera.

/ im

Zanimljivo svjedočanstvo kao poticaj na molitvu za druge prenosimo s portala Božje milosrđe.

Karijera

Pred mladim i sposobnim Wilhelmom bila je sjajna pravnička karijera. Uspjeh, prestiž i mnogo novca – sve nadohvat ruke. Kovao je ambiciozne planove za budućnost, i snovi su postajali stvarnost. Jedne večeri, imao je viđenje koje je u potpunosti promijenilo njegov život: “Krist je stajao ispred mene na svijetlom oblaku i pokazivao na svoje Presveto Srce. Pred njim je klečala sestra redovnica koja je ruke uznosila Bogu žarko moleći. Iz Isusovih usta čuo sam sljedeće riječi: ‘Ona bez prestanka moli za tebe!’ Štogod to bilo – san ili java – za mene je bilo nadnaravno. Duša mi je bila dirnuta. Tog sam trenutka odlučio posvetiti život Bogu, potpuno mu se dati u svećeničkoj službi.”…

Tajna

Dvadeset godina nakon tog događaja, već kao biskup Crkve, Wilhelm je posjetio prijatelja, također biskupa. U ranu zoru slavio je svetu misu u kapelici časnih sestara u obližnjem mjestu. Dijeleći svetu pričest, u jednoj od sestara prepoznao je redovnicu iz svog viđenja. Po završetku liturgije, biskup Kettler zamolio je časnu majku da mu predstavi svoje susestre. Među onima kojima je udijelio svoj blagoslov ipak nije bilo one koju je očekivao. Upitao je, stoga, časnu majku jesu li to sve sestre. I zaista, jedna je nedostajala, ona koja je radila u svinjcu. Kad su je pozvali, biskup Wilhelm je zamolio za privatan razgovor. Ostali su nasamo. Upitao ju je, moli li za njega.

Sve svoje unutarnje borbe, sve što radi, s pouzdanjem prikazuje Isusu za neku dušu koju Isus sam izabere. Na nakanu za tu dušu svakodnevno prikazuje i sat klanjanja pred Presvetim.

Sestra redovnica mu je u svoj svojoj jednostavnosti odgovorila da ne, jer da ga nije ni poznavala. U daljnjem razgovoru sestra je ispričala kako s velikom ljubavlju štuje Presveto Srce Isusovo i da sve svoje poslove, a osobito one koji su joj odvratni i neprivlačni, obavlja s velikom radošću, iz velike ljubavi prema Isusu. Sve svoje unutarnje borbe, sve što radi, s pouzdanjem prikazuje Isusu za neku dušu koju Isus sam izabere. Na nakanu za tu dušu svakodnevno prikazuje i sat klanjanja pred Presvetim. Tako je činila od najranijeg djetinjstva. Sestri je sada bilo trideset i tri godine. Kada je rekla datum svog rođenja, biskup je shvatio da je to bio dan njegova obraćenja… Ona nije znala za koga moli, nije htjela ni znati jesu li joj molitve i prikazanja bile uslišani. Bilo joj je dovoljno da Bog to zna. Biskup Kettler je s velikim naporom uspio sakriti svoje veliko uzbuđenje. Sestra je tada kleknula i u velikoj poniznosti zamolila za blagoslov.

Milosrđe

Kada se biskup Wilhelm vratio svom domaćinu, rekao mu je: “Pronašao sam onu kojoj zahvaljujem svoje zvanje. Najpriprostije stvorenje u cijelom onom samostanu. Nikada neću moći uzvratiti Bogu za toliku milost koju mi je udijelio po toj sestri koja već dvadeset godina moli za mene. Bog je uslišao njezine molitve, i prije nego je počela moliti. Dan njezina rođenja bio je dan mog obraćenja. Kasnije je Bog prihvatio i molitve i žrtve te sestre. Koje li škole za mene! Koje li opomene!

Nikada neću moći uzvratiti Bogu za toliku milost koju mi je udijelio po toj sestri koja već dvadeset godina moli za mene.

Kad dođem u napast hvaliti se svojim uspjesima i djelima, moram pamtiti da je sve što sam postigao zasluga molitve i žrtve siromašne sestre koja radi u samostanskom svinjcu. A ako mi se ikada posao tog tipa i činio beznačajnim, sada znam da to što ta sestra u poniznoj poslušnosti prema Bogu i u samoodricanju prinosi kao žrtvu, ima takvu vrijednost u Božjim očima, da zahvaljujući njezinim djelima Crkva ima biskupa!”

Molitva

Bog želi da svojom molitvom, žrtvom, trpljenjem i odricanjem podupiremo druge. Ima li išta snažnije i moćnije? Ako ne, zašto se neprestano opiremo i zašto se ne žrtvujemo? Hrabro samo!

Kako moliti za svećenike?

Individualna molitva: svakog dana moli za odabranog svećenika određenu molitvu i Krunicu Božjeg milosrđa. Nakon svećenikove smrti potrebno je nastaviti s molitvom za njega. Ako želiš, uz svakodnevnu molitvu prikazuj svoje poteškoće, postove i trpljenja. Možeš, također, jednom u tjednu Isusu prikazati i sat klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu i što češće, svetu Pričest na nakanu tog svećenika.

Cvijet

Imaš li takvu mogućnost, možeš zamoliti svoje prijatelje da zajedno s tobom “posvoje” nekog svećenika. Bilo bi najbolje kad bi se okupila grupica od sedam ljudi. Svaka bi osoba na nakanu za tog svećenika molila točno određenog dana u tjednu. Na taj bi način bio zaštićen stalnom, svakodnevnom molitvom. Svaka od tih osoba tu obvezu bi preuzela za čitav život, i jednom tjedno molila molitvu za svećenike zajedno s Krunicom Božjem milosrđu, prikazivala svoja trpljenja, poteškoće i svoja djela, a u skladu s molbom Apostolske Stolice, prikazivala sat klanjanja pred Presvetim u tjednu.

Bilo bi najbolje da tako nastala zajednica svoje obećanje da će moliti za nekog svećenika dane nakon svete mise i svete pričesti po sljedećoj molitvi: “Trojedini Sveti Bože i Marijo, Kraljice Mira, obvezujem se doživotno moliti za svećenika  …. (reći svećenikovo ime i prezime). Svoje obećanje predajem u Presveto Srce Isusovo i Bezgrešno Srce Marijino. Amen.”

Ako je moguće, na obred davanja prisege bilo bi lijepo pozvati i svećenika za kojeg će se moliti. Nakon dane prisege, svećeniku se za uspomenu može podariti, cvijet ili vlastoručno izrađen vijenac s imenima molitelja. U središtu cvijeta upisuje se ime i prezime svećenika, a na sedam listova imena i prezimena sedam osoba ili obitelji koji daju obećanje da će doživotno moliti za tog svećenika.

Budimo hrabri

Budimo hrabri u činjenju dobra! Širimo apostolat molitve za svećenike u svojim obiteljima, među svojim bližnjima, prijateljima, poznanicima. Možemo biti sigurni da će nam ta molitva donijeti blagoslov, kako nama osobno tako i našim obiteljima. Jer, kao što je govorila sveta Majka Terezija iz Kalkute, ondje gdje su sveti svećenici, bit će svete obitelji, bit će svet svijet!

Molitva za svećenika

Gospodine, daj nam svetih svećenika! Podupri ih u svetosti.
O, Božanski i Najveći Svećeniče, neka snaga Tvog milosrđa uvijek prati (………….. ime i prezime svećenika),
i neka ga brani od zasjeda đavolskih, kojima Zli neprestano prijeti njegovoj duši.
Neka snaga Tvog milosrđa, o Gospodine, uništi i odagna sve što bi moglo umanjiti svetost tog svećenika,
jer Ti sve možeš. Amen.
(Nakon molitve izmoliti još i Krunicu Božjeg milosrđa)

Małgorzata Radomska
Ljubite jedni druge, 2010., str. 20-21 prema: Miłujcie się, 2009.

prijevod s poljskog jezika: Jelena Vuković

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja