Budi dio naše mreže

Vlč. Stjepan Lončar nešto je više od godinu dana voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu. Ali i prije njegovoga dolaska u taj grad, spontano se rodila ideja o krunici preko društvenih mreža. Naime, jedan hrvatski nogometaš koji sada igra u FC Kölnu, još prije tri godine rekao mu je da se preko Youtubea svakoga dana uključuje u molitvu krunice Božjega milosrđa.

/ Hrvoje Josip Bišćan

“Predložio sam mu da radije uživo zajedno molimo. Prije otprilike tri godine počeli smo tako zajedno moliti krunicu Božjega milosrđa, svakoga dana u 15 sati. Brzo se to proširilo i u mom i u njegovom krugu. Najprije smo se svi priključili na Messenger, gdje nas je moglo biti do dvadeset. Nešto kasnije to je ograničeno na manje od deset, a nas je već bilo više od dvadeset, pa smo se podijelili u tri termina – u 9, 15 i 21 sat. Tako smo zajednički odlučili jer su momci igrali u različitim zemljama, različitim vremenskim zonama, a imali su i treninge i obaveze u klubovima u različito vrijeme i svatko je mogao pronaći vrijeme koje mu odgovara”, ističe vlč. Lončar u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu.

Foto: WhatsApp

Ta je inicijativa, dakle, krenula od njih dvojice prije tri godine, a danas je uključeno više od sedamdeset hrvatskih športaša, kojima se priključio i jedan nogometaš iz Burkine Faso koji igra u Hrvatskoj. U molitvenoj skupini ima nogometaša, košarkaša, rukometaša, sportskih djelatnika, trenera, fizioterapeuta, čak i nekoliko navijača…

Podijelili smo u tri termina – u 9, 15 i 21 sat. Tako smo zajednički odlučili jer su momci igrali u različitim zemljama, čak i različitim vremenskim zonama.

Putem molitve do prijatelja

“Svaki put uključimo se najprije u molitvu, a onda zajedno raspravljamo o tome kako je bilo proteklih dana, tko je zabio gol, tko se ozlijedio ili pokušamo pomoći ako netko ima neki problem. Dakle, nakon krunice uvijek imamo jedno virtualno sportsko druženje”, ističe vlč. Lončar.

 

Foto: WhatsApp

Mnogi su mu rekli da nije ni svjestan koliko ih je povezao. “Mnogi se nisu ni poznavali, a sada se druže, pa i obiteljski, idu na kave jedni drugima. Naravno, bilo je to prije pojave koronavirusa”, smije se vlč. Lončar i nastavlja: “Mi smo sada postali jedna duhovno-sportska zajednica, a povezao nas je dobri Bog preko krunice i molitve. Veliki dio molitelja iz ove inicijative je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, a neki su trenutno u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, Francuskoj, Portugalu, Islandu, Poljskoj, Češkoj, Rumunjskoj i Mađarskoj. Zastupljeni su i Katar, Indija i Kina, ako nisam nekoga zaboravio (smijeh).”

Mi smo sada postali jedna duhovno-sportska zajednica, a povezao nas je dobri Bog preko krunice i molitve.

Ovaj vid pastorala s dolaskom koronavirusa nije se mijenjao, samo se intenzivirao. “Jedni drugima svjedoče o ljepoti te molitve, pa mi jave o, primjerice, kolegi koji je sam u Bugarskoj i puno bi mu to značilo. Odmah ga i rado uključim. A sada u izolaciji i kada imaju više vremena, ima nas svakoga dana zaista puno”, naglašava vlč. Lončar i nastavlja:

Započele i kateheze

“Uveli smo i jednu novost, pa ćemo ubuduće barem jednom ili dva puta tjedno uključiti i jednoga gosta. Neki dan tako nam se javio fra Ivica Jurić sa splitskog KBF-a, održao poticajno i kratko predavanje, nakon kojega se razvila lijepa diskusija. Poslije su mi momci rekli: ‘Velečasni, samo tako naprijed, svaki nam tjedan dovedite nekoga.’ To je jedna kateheza, vjeronauk za njih koji su vani, najčešće odvojeni i od svojih obitelji, i to im puno znači.”

Foto: WhatsApp

Među poznatijim članovima te zajednice su bivši hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Santini, koji sada igra u Kini a priključio se prvih dana, potom Franko Andrijašević, član Genta na posudbi u Rijeci, Jozo Šimunović je igrač škotskog Celtica, tu je i golman Lokomotive Ivo Grbić. Ivica Radić je košarkaš poljske Zielona Gore, a priključili su im se i igrači Dinama, Cibone i dosta drugih sportaša.

Pridružuju se i ljekarnici

A otkad je počela kriza oko koronavirusa, pridružio im se i Krizni stožer Hrvatske ljekarničke komore. “Oni isto imaju jednu molitvenu skupinu, pa su me molili da molim s njima. Objasnio sam da nemam toliko vremena i predložio da se udružimo sa sportašima, tako da već dvadesetak dana članovi Hrvatske ljekarničke komore navečer sa sportašima sudjeluju u molitvi krunice”, zaključuje duhovni pratitelj ove virtualne zajednice i voditelj Hrvatske katoličke misije u Parizu vlč. Stjepan Lončar.

Svatko tko bi se htio uključiti u ovu inicijativu, može se prijaviti na FB stranici Hrvatske katoličke misije u Parizu i ostaviti poruku, pa će biti uključen u molitvenu skupinu i obaviješten o terminima molitve.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja