Budi dio naše mreže

Ustrajnost je više od pukog strpljenja; radi se o vjeri. Da, moramo ustrajati u našim naporima, ali i dalje imati na umu Božje vrijeme.

/ mk

Život se često čini poslovično dugim i zavojitim putem — pogotovo kada nam se ciljevi čine daleki, a napori uzaludni. Bez obzira na to što pokušavamo postići (bilo to postizanje forme, štednja ili pokretanje projekta), putovanje će uvijek biti izazovno i puno neuspjeha. Zato je ključno držati se ustrajnosti i lekcija kojima nas ona uči, donosi Aleteia.

Biblija stalno pokazuje snagu postojanosti.

Biblija stalno pokazuje snagu postojanosti. Razmislite samo o Mojsijevom putovanju iz Egipta. Prema biblijskoj pripovijesti, proveo je 40 godina lutajući pustinjom, potpomognut Božjim obećanjem o zemlji kojom teče med i mlijeko. Poput Mojsijevih, naši se ciljevi mogu činiti dalekima — ali naša vjera i ustrajnost su ti koji će nas voditi kroz pustinju naših sumnji i poteškoća.

Vjera raste u teškim vremenima

Sveti Ivan od Križa, veliki iberijski mistik i crkveni naučitelj, opširno je pisao o tamnoj noći duše – razdoblju oštre duhovne pustoši. Iako njegovi tekstovi govore o ovoj noći u temeljno mističnim terminima, oni također govore o našim svakodnevnim borbama. Svi mi doživljavamo trenutke kada se naši napori čine uzaludnim, a naše molitve ostaju neuslišane. Ali naša vjera jača u ovim mračnim vremenima. Učimo letjeti naslijepo, vjerujući instrumentima koji su nam pri ruci: vjeri, nadi, milosti.

Naše borbe nisu uzaludne.

U svojoj Poslanici Rimljanima, Pavao govori o ustrajnosti i izdržljivosti: “Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, 4 postojanost prokušanošću, prokušanost nadom.” (Rim 5,3-4). Naše borbe nisu uzaludne. Pomažu nam da rastemo, gradimo svoj karakter i daju nam još veću nadu. Plodove rada nitko ne vidi odmah. Kao poljoprivrednici, mi sadimo sjeme, zalijevamo ga i onda strpljivo čekamo žetvu.

Ukratko, moramo vjerovati procesu, posebno kada ne možemo vidjeti trenutne rezultate.

Ustrajnost je više od pukog strpljenja; radi se o vjeri.

Ustrajnost je više od pukog strpljenja; radi se o vjeri. Naravno, moramo se pobrinuti da ustrajemo u svojim naporima – ali imajući na umu Božji “tajming”. Bez obzira na to koliko je dug put pred vama ili koliko je mračna noć, sunce će uvijek izaći. Kad se osvrnemo na sve to, vidjet ćemo da je svaki korak koji smo poduzeli bio neophodan — i vrijedan toga.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja