Budi dio naše mreže

Povodom blagdana Gospe Karmelske, virtualno vas vodimo u prekrasan Duhovni centar “Karmel sv. Ilije” na Buškom jezeru u Bosni i Hercegovini. Naime, Hrvatska karmelska provincija svetoga oca Josipa sa sjedištem u Zagrebu, izgradila je na Buškom jezeru, župa Grabovica, općina Tomislavgrad, Samostan-duhovni centar “Karmel sv. Ilije” i crkvu sv. Ilije Proroka, zaštitnika Bosne i Hercegovine. Posveta oltara, blagoslov crkve, samostana i duhovnog centra dogodili su se na blagdan sv. Ilije, 20. srpnja 2006. godine.

/ mp

Ovo je jedina zajednica karmelićana u Bosni i Hercegovini i najmlađa je zajednica Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa koja je dio Reda Bosonoge braće Blažene Djevice Marije. Inače, uz ovaj samostan na Buškom jezeru hrvatski karmelićani imaju zajednice u Somboru (Vojvodina, Srbija), u Remetama, Splitu i Krku (Hrvatska), Sofiji (Bugarska) i Grazu (Austrija).

Samostan-duhovni centar „Karmel sv. Ilije“ ima dva primarna cilja: evangelizacijsko duhovni i kulturni. Prvi i osnovni cilj rada u „Karmelu sv. Ilije“ je apostolat duhovnosti koji se odvija kroz duhovne vježbe, duhovne obnove ili neke druge oblike duhovnih sadržaja, poput seminara. Događanja u „Karmelu sv. Ilije“ odvijaju se tako da ih organizira zajednica ili skupine dolaze sa svojim voditeljima i koriste prostor duhovnog centra za svoje programe.

Samostan-duhovni centar „Karmel sv. Ilije“ / Foto: karmelsvetogilije.net

Duhovni centar “Karmel sv. Ilije” građen je po uzoru na druge slične centre u Europi i svijetu.

Stoga uz samostanski dio i crkvu, ondje se nalaze velika dvorana s kabinama za simultano prevođenje, male dvorane za rad po skupinama, .interkonfesionalna meditativna dvorana, budući športski tereni, park sa šetnicom – sve prilagođeno i za osobe s posevnim potrebama. Centar raspolaže s 42 kreveta. Gotovo sve sobe su jednokrevetne. Pri svemu se vodilo računa da se što manje narušava prirodni ambijent ljepote Buškoblatskog kraja, da se istaknu komparativne vlastitosti kraja i naroda, uz poštivanje suvremenih europskih standarda kvalitete propisanih za takvu vrstu objekta.

Samostan-duhovni centar „Karmel sv. Ilije“ / Foto: karmelsvetogilije.net

Duhovni centar ili Oaza mira kako neki nazivaju ovo mjesto mira i tišine, remeti pjev ptica pjevica i žuborenje vode iz najvećeg umjetnog jezera u Europi Buškog jezera.  Oko zgrade nalaze se njegovani travnjaci ispresijecani stazama za šetnju, asfaltiranim prilazima i parkiralištima.

Samostan-duhovni centar „Karmel sv. Ilije“ / Foto: karmelsvetogilije.net

Sve detaljnije informacije pronađite OVDJE.

Samostan-duhovni centar „Karmel sv. Ilije“ / Foto: karmelsvetogilije.net

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja