Budi dio naše mreže

Tko me se to dotaknu? Četvrti dan e-duhovnih vježbi

Ljetne e-duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz šest koraka: pripremu, uvodnu molitvu, čitanje, razmatranje, molitvu i uzimanje riječi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz ljetnih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprema

Danas pred tobom stoji još jedan susret s Isusom. Nisu i ne mogu biti svi susreti uvijek jednako sabrani, dugi i dobro isplanirani. Ti se ipak pripremi, daj sve od sebe.

Molitva

Duše Sveti, povjeravam ti ovo vrijeme i ovaj trenutak susreta. Učini me sposobnim prepoznati Gospodina koji kraj mene prolazi. Prikazujem ti svu svoju rastresenost, svaku brigu i sva moja očekivanja.

Čitanje

Mk 5,25-34

A neka je žena dvanaest godina bolovala od krvarenja, mnogo pretrpjela od pustih liječnika, razdala sve svoje i ništa nije koristilo; štoviše, bivalo joj je sve gore. Čuvši za Isusa, priđe mu među mnoštvom odostraga i dotaknu se njegove haljine. Mislila je: »Dotaknem li se samo njegovih haljina, bit ću spašena.« I odmah prestane njezino krvarenje te osjeti u tijelu da je ozdravila od zla.
Isus odmah u sebi osjeti da je iz njega izišla sila pa se okrenu usred mnoštva i reče: »Tko se to dotaknu mojih haljina?« A učenici mu rekoše: »Ta vidiš kako te mnoštvo odasvud pritišće i još pitaš: ‘Tko me se to dotaknu?’« A on zaokruži pogledom da vidi onu koja to učini.

Žena, sva u strahu i trepetu, svjesna onoga što joj se dogodilo, pristupi i baci se preda nj pa mu kaza sve po istini. On joj reče: »Kćeri, vjera te tvoja spasila! Pođi u miru i budi zdrava od svojega zla!«

Razmatranje

Hrabro zakorači u gužvu koja se tiska oko Isusa, budi uporan i potrudi se da ne ostaneš bez svog susreta. Ta gužva može biti tvojih tisuću nametljivih misli, planova, briga s kojima se boriš. Kakve susrete ti za sebe očekuješ od Isusa? Mora li to biti poseban trenutak, duga i duboka molitva puna lijepih riječi i pomno odabranih molitava, susret bez rastresenosti? Ili se susret može dogoditi u jednom uzdahu i trenutku zatišja na tvom radnom mjestu? Može li i takav trenutak biti dovoljan Gospodinu, ali i tebi da se riješi neko životno pitanje, neko višegodišnje krvarenje nepraštanja, bolesti ili bilo koje druge muke? Gospodinu sigurno može! Isus od tebe očekuje i jedno i drugo, dugu i sabranu molitvu, vrijeme nesebično darovano njemu, ali i sposobnost da ga prepoznaš u prolazu, u buci dana, u metežu grada…

Zahvaljuj danas Isusu za njegovu prisutnost u svom životu. U tom duhu prijeđi iz razmatranja u molitvu. Posvijesti si više puta kroz dan da je Gospodin prisutan, osjetio ti to ili ne. Uvijek je tako – gdje si ti, tu je i On.

Molitva

Hvala ti, Gospodine, na tvojoj prisutnosti. Hvala ti i onda kada te ne osjećam blizu, svjestan da uzrok tome nije u tebi nego u meni. Daj da te mogu dotaknuti u svojoj svakodnevnici, u svojim rastresenostima, životnim brigama i iščekivanjima.

Uzmi riječ

Prođi još jednom evanđeoski tekst i pronađi riječ koja dopire do tebe na osobit način. Možda će to biti razmišljanje bolesne žene: Dotaknem li se samo njegovih haljina… Ili Isusovo pitanje: Tko se to dotaknu mojih haljina? Ili pak Isusov zaključak: Vjera te tvoja spasila! Možda će to biti neka druga riječ. Izdvoji je i prepiši te postavi na vidljivo mjesto svoga radnog stola, dovratak svoje sobe ili tamo gdje tvoj pogled često svrati.

Ključne riječi:
ljetne e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja