Budi dio naše mreže

Okupljanje i druženje za studente i mladež upriličeno je u utorak 5. listopada u Župi Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici.

/ md/IKA

Gošća susreta bila je milosrdna sestra svetog Križa s. Franciska Ulrika Sajdl koja je 26. lipnja položila prve redovničke zavjete. Kako je rodom iz Župe Maradik, s velikom je radošću progovorila o redovničkom pozivu u jednoj od župa Srijemske biskupije.

S. Francisku Ulriku Sajdl na samom je početku pozdravio redoviti kateheta vlč. Ivica Zrno. Istaknuo je radost poradi redovitog susreta, ali i poradi rijetke prilike koja im se ukazala.

U svojem obraćanju mladima s. Franciska Ulrika Sajdl posvjedočila je svoje iskustvo poziva, od prvog osjećaja poziva preko životnih premišljanja, pa do konačne odluke. “Uobičajeno je da ljudi, osobito mladi razmišljaju o duhovnom pozivu kao i o svećenicima ili redovnicima iz jednog veoma specifičnog kuta. Uobičajeno je da im je to strana vrsta života koje se pomalo i pribojavaju. Ali ono što bih istaknula jest činjenica da je Bog svakoga od nas izabrao iz redova običnih ljudi. Osobno, pohađala sam školu kao i svi vi, no život mi je donio određene situacije, pa i izbore na koje sam trebala odgovoriti. Moj odgovor vidite i sami. I sada kada bih se trebala prisjetiti cijelog puta, vidim da nije bilo ‘odjednom’. Postojao je razvoj, a ono što mogu istaknuti jest trenutak odluke kojeg povezujem uz susret mladih Srijemske biskupije u Sotu”, rekla je s. Franciska.

Istaknula je da život jedne redovnice nije jednostavan, ali i da je sve to stvar navike. “Samostanski život donosi određeni red i dnevna pravila i na to se treba naviknuti. Međutim, sada mogu reći da je taj i takav red jedno posebno iskustvo koje osobu formira i daje joj usmjerenje. Pitali ste me je li mi teško držati red i raspored kakav mi nameće redovnički život. Mogu reći da je donekle bilo teško na početku. Međutim, danas je potpuno drugačije, jer s tim redom računam od ranoga jutra”, poručila je s. Franciska Ulrika Sajdl.

Okupljeni mladi pažljivo su slušali mladu redovnicu te su se nakon njezinog svjedočanstva interesirali za određene teme vezane uz samostanski život kao i put do odgovora na poziv.

Susret mladih za studente i radničku mladež specifičnost je Župe Sveti Dimitrije, đakon i mučenik u Srijemskoj Mitrovici. Ovakvi susreti se u Srijemskoj biskupiji organiziraju samo u srijemskomitrovačkoj župi i to je već duga tradicija. Nažalost, šest godina (2013.–2019.) je bilo prekinuto.

Osvrćući se na susrete i rad s mladima, vlč. Ivica Zrno ističe kako je “vjerom, ustrajnim radom i lijepom ponudom puno toga moguće. Svjedočanstvo tome su i ovi susreti koje smo, Bogu hvala, ponovno oformili i s njima nastavili.”

Prema svjedočanstvu samih mladih veoma je lijepo da u njihovoj župi postoji ponuda rasta u vjeri, jer bez ‘vjerničkog kompasa’ čovjek je, a osobito mlada osoba, u trajnoj opasnosti da odluta s pravoga puta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja