Budi dio naše mreže

Svi želimo biti ljubljeni, prepoznati, važni i posebni! Bogu to i jesmo!

"Bog misli na vas i nikada mu ne napuštate misli. On uvijek misli na vas. Misli na vas i sada. Stvorio vas je na svoju sliku i priliku, i božanski otisak u vama je specifičan za svakoga od vas i povjeren vam je na poseban način. (…) Od svih stvorenja samo vi možete ljubiti svim srcem i vi ste jedini koji možete ljubiti Boga svim srcem, a On čezne za tim. Vaš život je dar, vi ste dar", rekla je s. Bethany Madonna u Krakovu 2016. tijekom nagovora na Svjetskom danu mladih.

/ hk

S. Bethany Madonna pripada Sestrama života (Sisters of Life), poznatom redu sestara iz Sjedinjenih Američkih Država u središtu čije je karizme borba za zaštitu života od začeća do prirodne smrti i služenje trudnicama. S. Bethany je na Svjetskom danu mladih u Krakovu 2016. održala mladima blizak i poticajan nagovor promišljajući o tri nužna elementa istinske slobode – identitetu, sposobnosti odabrati ono što činimo i zvanju.

“Služimo ženama koje su trudne, ali jedan od naših samostana je uz osnovnu školu i sestre su često pozvane da dođu i budu s djecom, da ručaju i odmore se s njima. Morate nas vidjeti na košarkaškom igralištu. Mislim, obruč je ovdje, a sestre zakucavaju. Čini mi se kao da je Isus ostvario sve naše snove. Naša omiljena konverzacija je s petogodišnjacima, najviše zato što oni nemaju osjećaj za to što je prikladno, a što neprikladno pitati sestre”, započela je s. Bethany.

“Tako je jednog dana malena djevojčica gledala u sestru i pitale je – Što ti je to na glavi? Svi su gledali u sestru i čekali odgovor. Ona je počela govoriti o nevjesti i vjenčanju. Rekla je – Znate, kao sestra nosim veo jer sam udana za Isusa. A ova je mala djevojčica naglo lupila rukama, pogledala je i rekla – Tebe je odabrao? Hvala malena, mislite da ne pitam samu sebe to isto pitanje svako jutro”, kroz smijeh je rekla s. Bethany.

Vaš život je dar, vi ste dar!

Naglasila je kako u srcima svakoga od nas postoji želja da budemo izabrani podsjećajući kako je Bog taj koji nas uvijek ponovno izabire.

“On želi da iskusite kako vas On čeka, zahvaća vas i ima nove darove i milosti koje vam želi udijeliti u izobilju. Znate, može postati jako gadno. Osjećamo da ne možemo nositi skrivene rane, anksioznost, depresiju i strah. Ali Bog vas je doveo ovamo i želi da iskoračite u ovo doba svjetlosti, mira i milosti”, istaknula je s. Bethany.

Nadalje je govorila o tri nužna elementa istinske slobode – identitetu, sposobnosti odabrati ono što činim i pozivu.

“Bog misli na vas i nikada mu ne napuštate misli. On uvijek misli na vas. Misli na vas i sada. Stvorio vas je na svoju sliku i priliku, i ovaj božanski otisak u vama je specifičan za svakoga od vas i povjeren vam je na poseban način. (…) Od svih stvorenja samo vi možete ljubiti svim srcem i vi ste jedini koji možete ljubiti Boga svim srcem, a On čezne za tim. Vaš život je dar, vi ste dar”, naglasila je.

Promišljajući o identitetu i kulturi koja nam nameće da bude nešto drugo od onoga što jesmo, istaknula je kako u krštenju dobivamo svoj pravi identitet.

Kada odlazimo na ispovijed, skidamo sa sebe terete koje nikada nismo htjeli nositi i On nam daje snagu da ljubimo njegovom ljubavlju!

“U krštenju postajete jedno s Isusom, pripadate mu, prihvaćeni ste, ljubljeni, niste sami. Bog vas je učinio vlastitim djetetom, svojom voljenom kćer, svojim voljenim sinom. A njegova odluka o tome nije nasumična i slučajna. Bila je potpuno namjerna. To ste vi – oni koje se ljubi, kojima se oprašta, koje se čeka. To se nikada neće promijeniti, bez obzira na ono što učinite vi ili vam učine drugi”, rekla je s. Bethany.

“Sloboda nam je dana zbog ljubavi kako bismo mogli izabrati ljubav jer smo iz ljubavi stvoreni. I svi želimo biti ljubljeni. To je duboko u nama – želimo da nas se poznaje, da smo važni, da nas se pronađe, da smo posebni. (…) Kada odlazimo na ispovijed, skidamo sa sebe terete koje nikada nismo htjeli nositi i On nam daje snagu da ljubimo njegovom ljubavlju”, rekla je.

Potičući svakoga na promišljanje o njegovo zvanju, s. Bethany je istaknula da Bog ima plan za život svakoga čovjeka.

“To što ti postojiš znači da Bog ima plan za tvoj život. To zovemo zvanje. Ta riječ znači poziv. Mi ne stvaramo svoju svrhu, nego nam se ona obznanjuje. Otkrivamo je i u slobodni biramo suradnju”, pojasnila je.

Prisjetila se i svojih strahova kada je ona razmišljala o svome pozivu.

“Sve je bilo jako zbunjujuće. Nisam znala kako će Bog zadovoljiti moje želje za ljubavlju -romantičnom, strastvenom i vječnom, moje želje za majčinstvom, da imam vlastitu lozu svetaca. Bila sam uplašena, ali kad sam mu se približila u molitvi shvatila sam da mi Isus ništa od toga ne želi uzeti, nijednu od tih želja u mome srcu, nego ih On želi ispuniti”, prisjetila se.

Bog te je izabrao sada, obitelj te treba, društvo te treba, Crkva te treba!

Istaknula je da u Crkvi trebamo dobre očeve i muževe koji služe svojim obiteljima te svete žene i majke koje će širiti svoju majčinsku nježnost. Trebamo, naglasila je, i svete svećenike te redovnike – muškarce uz Isusovo srce – koji nam daju Isusove riječi i  sakramente, koji ljube Crkvu i dosljedni su njihovom stadu. Trebamo i svete redovnice i žene posvećene Bogu koje su duhovne majke, svima dostupne i prisutne u životima drugih.

“Sveci nikada nisu krivili ili optuživali Boga za zlo oko njih. Oni su znali da ih je pozivao u to vrijeme povijesti da se pridruže njegovom djelu spasenja. Bog te je izabrao sada, obitelj te treba, društvo te treba, Crkva te treba. I drugi te trebaju. Kada hrabro kažeš ‘da’ Božjem pozivu, to potiče hrabrost u drugima, tako da i oni mogu reći ‘da'”, rekla je.

“Vaša ljubav može promijeniti svijet, izdignuta iznad bezvrijednih standarda koje vam drugi propisuju. Sposobni ste za velike, herojske vrline, za zadivljujuću žrtvu. Da, ljubav je zahtjevna ako je stvarna i ništa nije vrjednije od nje. Ništa vas više od nje neće nagraditi”, zaključila je s. Bethany Madonna.

Cijeli video s prijevodima na hrvatski jezik, koje je pripremila Splitsko-makarska nadbiskupija, možete pogledati ovdje.

Ključne riječi:
Božja ljubav S. Bethany Madonna

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja