Budi dio naše mreže

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Dok izgovaraš Božje ime, pred Bogom si samim. Zaustavi se u svom već odabranom vremenu i prostoru i pripremi se u tišini i sabranosti. 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

»S kime ćete prispodobit’ Boga? I s kakvim ga likom usporedit’? S kime ćete mene prispodobit’, tko mi je ravan?« kaže Svetac (Iz 40,18,25). Pred tobom, Sveti, pred tobom velikim i nespoznatljivim stojim ja, tvoje stvorenje, nečistih usana i srca stisnuta.

Čitanje (Iz 6,1-13)

One godine kad umrije kralj Uzija, vidjeh Gospoda gdje sjedi na prijestolju visoku i uzvišenu. Skuti njegova plašta ispunjahu Svetište. Iznad njega stajahu serafi; svaki je imao po šest krila: dva krila da zakloni lice, dva da zakrije noge, a dvama je krilima letio. I klicahu jedan drugome: »Svet! Svet! Svet Jahve nad vojskama! Puna je sva zemlja slave njegove!« Od gromka glasa onih koji klicahu stresoše se dovratci na pragovima, a Dom se napuni dimom. Rekoh: »Jao meni, propadoh, jer čovjek sam nečistih usana, u narodu nečistih usana prebivam, a oči mi vidješe Kralja, Jahvu nad vojskama!« Jedan od serafa doletje k meni: u ruci mu žerava koju uze kliještima sa žrtvenika; dotače se njome mojih usta i reče: »Evo, usne je tvoje dotaknulo, krivica ti je skinuta i grijeh oprošten.« Tad čuh glas Gospodnji: »Koga da pošaljem? I tko će nam poći?« Ja rekoh: »Evo me, mene pošalji!« On odgovori: »Idi i reci tom narodu: ‘Slušajte dobro, al’ nećete razumjeti, gledajte dobro, al’ nećete spoznati.’ Otežaj salom srce tom narodu, ogluši mu uši, zaslijepi oči, da očima ne vidi, da ušima ne čuje i srcem da ne razumije kako bi se obratio i ozdravio.« Ja rekoh: »Dokle, o Gospode?« On mi odgovori: »Dok gradovi ne opuste i ne ostanu bez žitelja, dok kuće ne budu bez ikoga živa, i zemlja ne postane pustoš, dok Jahve daleko ne protjera ljude. Haranje veliko pogodit će zemlju, i ostane li u njoj još desetina, i ona će biti zatrta poput duba kad ga do panja posijeku.
Panj će njihov biti sveto sjeme.«

Razmatranje

»Svet! Svet! Svet Gospodin nad vojskama!« Stojiš pred imenom Svetoga, stojiš pred Svetim i skupa s Izaijom slušaš kako te poziva da i ti sebe posvetiš pred Neizrecivim. Svet – Kadoš, jedno je možda najneshvatljivije, ljudskom poimanju sasvim onostrano Božje ime. Sva njegova imena, da bismo ih shvatili, sadrže ljudske osobnosti. Dobri, Milosrdni, Pravedni…osobine su koje i ti imaš u sebi ili se barem trudiš živjeti ih. Riječ kadoš na hebrejskom označava nešto izdvojeno od svega drugoga, posebno, drugačije. Svako je Božje ime jedan osobit poziv čovjeku da ga slijedi. Danas čovjek pod riječju „svet“ podrazumijeva nešto drugačije stvarnost, prilagođene više ljudskoj perspektivi koje po sebi nisu nužno krive. Izaija u svom viđenju opisuje nešto puno uzvišenije – osobinu nedokučivu malenu čovjeku.

(…)

Danas se nemoj truditi shvatiti Božje ime jer ime mu je Sveti. Ostani pred Njim, ti maleni proroče nečistih usana iz naroda nečistih usana, i duboko mu se pokloni. Pokušaj to više puta kroz dan, srcem, cijelim svojim bićem pa i tijelom koliko ti je moguće, izgovoriti dostojanstveno: »Svet! Svet! Svet!« i pokloniti mu se do zemlje. Druga će te imena približiti tvom Gospodinu poput zaručnice zaručniku, a ime Svet poziva te da staneš na svoje mjesto i bez razloga, koristi i bilo koje druge potrebe priznaš Bogu njegovu veličinu i duboko mu se pokloniš. On je Sveti Bog, a ti si čovjek.

Molitva

Klanjam ti se, Sveti, i koliko je očima moga srca moguće, divim se i u divljenju šutim. Ako mi dopustiš, čežnjom i suzom izustit ću tek nešto što toliko i bitno nije jer što bih ti mogao reći a da tebi poznato nije.

Oče naš…

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja