Budi dio naše mreže

Početkom ovog mjeseca proslavili smo spomendan svetih anđela čuvara. Ovaj blagdan često prođe nezapaženo, međutim, sveci su tijekom života često osjećali zahvalnost prema svojim anđelima čuvarima. Sv. Padre Pio rekao je: “Nitko nije sam! Za svaku osobu postoji anđeo čuvar."

/ dz

Poseban odnos koji su mnogi sveci imali sa svojim anđelom čuvarom govori o većoj istini: nismo sami u tome. Naš Gospodar nas nije stvorio i ostavio same na ovome svijetu. Kao što je sveti Padre Pio proglasio: “Nitko nije sam! Za svaku osobu postoji anđeo čuvar”, piše Michael J. Lichens s portala Catholic Exchange.

Vrlo je utješno znati da ovaj anđeo neprestano moli za nas i nudi Bogu sva naša dobra djela, naše misli i naše želje, ako su čiste.

Sveti Padre Pio i njegov anđeo čuvar

Sveti Pio iz Pietrelcine imao je poseban odnos sa svim Božjim stvorenjima, pa tako i s anđeoskim bićima. Svećenik je upitao jesu li oni jedini koji stoje oko oltara na misi. Padre Pio je odgovorio: “Cijeli nebeski dvor.”

Sveti Pio je svakako bio zahvalan na molitvama svog anđela čuvara. Kako je napisao u jednom pismu, “vrlo je utješno znati da ovaj anđeo neprestano moli za nas i nudi Bogu sva naša dobra djela, naše misli i naše želje, ako su čiste.”

Padre Pio je također mogao čuti molitve svoje duhovne djece preko njihovih anđela čuvara. Često bi im govorio: “Pošalji mi svog anđela!” Tijekom cijeloga dana svetac je preko anđela čuvara čuo njihove nakane i odmah bi molio za njih. U jednoj izvanrednoj priči, Padre Pio je čak posredovao za neke hodočasnike čiji je autobus zahvatila oluja nakon što su ga anđeli probudili da moli.

Prijateljstvo svete Gemme Galgani s njezinim anđelom čuvarom

Kao čovjek koji pati od čestih bolova u leđima, često sam se obraćao svetoj Gemmi Galgani, koja je zaštitnica onih koji pate od ozljeda ili bolova u leđima. Njezina vlastita patnja nije bila ograničena na bol. Poput svetog Padre Pija, sveta Gemma iskusila je samu bol našeg Gospodina u stigmama.

Iako je odmalena iskusila patnju, prijateljstvo i utjehu pronašla je u svom anđelu čuvaru.

Sveta Gemma Galgani prvi put je vidjela svog anđela čuvara sa sedamnaest godina. Kako su se njezina bolest i patnja povećavale, pronašla je utjehu u vodstvu ovog anđela. Kako kaže u svom Dnevniku, “Od trenutka kad sam ustala iz bolesničke postelje, moj anđeo čuvar je postao moj gospodar i vodič.” Anđeo svete Geme pružao je vodstvo i pouku, ali i veliku utjehu. Jednom joj je njezin anđeo čuvar čak donio šalicu kave.

Vjerojatno nećemo imati mistična otkrivenja koja je imala sveta Gemma. Ipak, možemo se utješiti da imamo i anđela čuvara koji nas jednako pazi na našem putu prema svetosti.

Sveti Ivan Maria Vianney

“Dobra večer, moj anđele čuvaru, zahvaljujem ti što si pazio na mene ovaj dan. Ponudi sve svoje otkucaje srca Bogu dok spavam. Amen.”

Večernja molitva Johna Marie Vianneya svom anđelu

Župnik Arški je vjerovao da svaku osobu posebno pazi njezin anđeo čuvar kada ide na svetu pričest. Sveti Ivan Vianney također bi tražio zaštitu svog anđela čuvara i propovijedao da bi i drugi trebali učiniti isto. “Da naši anđeli čuvari nisu blizu nas da nas brane”, rekao je sveti Ivan u propovijedi, “podlegli bismo svim napadima koje nam đavao daje.”

Kao dio svojih dnevnih molitvi, sveti je župnik svake večeri zahvaljivao svom anđelu čuvaru. Također je podsjetio vjernike da su naši anđeli čuvari naši “najvjerniji prijatelji”. Oni ostaju s nama dan i noć i takve nas misli potiču na istu zahvalnost koju je izrazio sveti Ivan Vianney.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja