Budi dio naše mreže

Vlč. Giuseppe Tedesco uzeo je minibus i iz sjeverne Italije vozio 20 sati kako bi stigao na poljsku granicu i preuzeo ukrajinske izbjeglice, uglavnom djecu iz Černobila.

/ im

Vlč. Tedesco jedan je od mnogih koji su bez razmišljanja poduzeli akcije pomoći Ukrajincima koji bježe pred ruskom invazijom. Naime, ovaj je talijanski župnik iz Busto Arsizija vozio 20 sati minibus ravno prema poljskoj granici kako bi pokupio i zbrinuo osam ukrajinskih izbjeglica, prenosi Katolički tjednik.

Na tisuće osoba napustilo je Ukrajinu, a mnoge talijanske biskupije mobilizirale su se kako bi ih ugostile. Vlč. Giuseppea na njegovu putu pratilo je nekoliko volontera, a zbrinuo je šestero djece u dobi od devet do 15 godina i majku s njezinom 18-mjesečnom bebom u rukama. O nakani svojeg putovanja župnik je govorio na nedjeljnoj svetoj misi u crkvi Sv. Josipa, te su se vijesti ubrzo proširile među narodom… Na iznenađenje mnogih, tako je i domaći gradonačelnik Emanuele Antonelli dočekao minibus s izbjeglicama usred noći.

Neki od njih su nam se vratili u posjet čak i za Božić, a kad sam ih čuo telefonom, prestravljene bombama, odmah mi je palo na pamet krenuti na ovo putovanje.

Veza između Busta Arsizija i Ukrajine posebno je bliska. Naime, djeca koju je vlč. Giuseppe doveo u Italiju iz blizine su Černobila, a u ovom su gradu već gostovali nekoliko puta ranije tijekom ljetnih praznika ili drugih prigoda. “Neki od njih su nam se vratili u posjet čak i za Božić, a kad sam ih čuo telefonom, prestravljene bombama, odmah mi je palo na pamet krenuti na ovo putovanje. Zamolio sam svoje župljane prije svega da se mole za mir. Ali ovo je još jedan konkretan znak bliskosti za ljude koji su u poteškoćama”, rekao je vlč. Giuseppe za La Repubblicu.

Kako sam ih mogao ostaviti tamo s ratom?

Policijska postaja u Bustu u rekordnom je roku pripremila potrebnu dokumentaciju za ulazak ukrajinskih izbjeglica u Italiju. “Župljani su održali akciju prikupljanja sredstava za financiranje našeg putovanja, a siguran sam da će u sljedećih nekoliko dana stići i druga gospodarska pomoć. Mislim da ne radim ništa iznimno. Kako sam ih mogao ostaviti tamo s ratom?”, poručio je župnik Giuseppe.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja