Budi dio naše mreže

Neovisno o motivu pristupanja, zasigurno je svatko od nas barem jednom odlučio napraviti ispit savjesti. Ipak, ispit savjesti koji vam donosimo u nastavku nije klasičan; ne odnosi se isključivo na pripravu za sakrament ispovijedi, već je usmjeren ka boljem upoznavanju sebe i Božjeg milosrđa.

/ mdj

Sveti Ignacije inzistirao je na tome da se nikada ne zanemarimo dnevni ispit savjesti. Ovaj veliki svetac ne bi opravdao preskakanje i zanemarivanje ove najvažnije molitve. Sv. Ignacije naglasak ne stavlja toliko na grijeh, koliko na one okolnosti koje nas dovde u grijeh. Drugim riječima, ovaj nam ispit savjesti pomaže razlučiti poticaje koje nam dolaze kroz dan u raznim prigodama i oblicima.

UVOD

Ulazim u molitvu na način da pobudim svijest o Božjoj ljubavi s kojom me gleda dok započinjem ovu molitvu. Time posvješćujem kako ova molitvena vježba nije samo moje djelo, nego djelo Božje, tj. djelo Duha Sv. u meni.

Prvi korak: ZAHVALNOST

U ovom koraku pozvan sam usmjeriti pozornost na darove i  dobročinstva kojima me je obdarila Božja dobrota kroz protekli dan. Nastoji posebno uočiti ono što ti je pričinjavalo radost, što te veselilo. Osvrni se na poslove koje si napravio, ljude s kojima si se susreo. Što si dobio od tih ljudi? Što si njima dao?

Posebno posveti pozornost na male stvari koja su ti pričinjavala zadovoljstvo: susret s nekim, detalj iz prirode, vrijeme… Ne zaboravi da je sve to Bog stvorio! U kratkoj molitvi zahvali Gospodinu na tim darovima i dobročinstvima. Neka zahvalnost bude temelj tvog odnosa s Bogom, kako u ovoj duhovnoj vježbi, tako i u cjelokupnom duhovnom boju.

Drugi korak: MOLITVA

Molim Gospodina za nutarnji uvid, tj. molim za svjetlo Duha Svetoga da mi pomogne spoznati moje slabosti i grijehe, tj. da mogu uvidjeti kako sam, ili kako nisam, ili u kojoj sam mjeri odgovarao na poticaje Njegove milosti.

Treći korak: ISPIT  SAVJESTI

Pod vodstvom Duha Svetoga ispitujem protekli dan; najprije misli, riječi a onda i djela. Ovdje je od Gospodina potrebno tražiti jasnoću i razumijevanje.

Budi pozoran na poticaje koje ti je Bog nadahnjivao, ali i na one koji nisu dolazili s Božje strane, nego od neprijatelja. Ispitaj svoje odgovore i odluke na poticaje koji su dolazili s obje strane.

U tom ispitivanju pokušaj pratiti i uočavati stanja duha i raspoloženja koje si u svom djelovanju često doživljavao: je li to mir, radost, zahvalnost, suosjećanje, povjerenje; ili pak nemir, ozlojeđenost, tuga, ljutnja, bijes, dosada… To će ti pomoći da razlučiš s koje strane poticaji dolaze: od Boga ili od neprijatelja.

Budući da ispituješ gdje u svojim mislima, riječima i djelima nisi dobro odgovorio na  poticaje Božje ljubavi, Bog će ti preko njih najvjerojatnije pokazati na određene manjkavosti u propuste u tvom načinu djelovanja. Nastoji identificirati te nedostatke i promašaje. Ali istražuj i dublje, tj. i druge moguće implikacije. Nije li možda neki od tih stanja duha ili osjećaja (npr. nemir, frustracija, ozlojeđenost…), znak da Bog možda želi da preispitaš ili pokušaš neki drugi put ili način za neka od svojih djelovanja?

Četvrti korak: MOLITVA ZA OPROŠTENJE

Ovdje molimo Gospodina za skrušeno i iskreno žaljenje i kajanje za nemar i zatvorenost spram poticaja Njegova Duha. Zatim moli Njegov ozdravljajući dodir koji očinskom ljubavlju i pažnjom oslobađa tvoje srce tereta grijeha. Može se izabrati jednu točku ili značajku, dakle nešto što te se na poseban način dojmilo u tom danu.

Peti korak: PLAN ZA BUDUĆNOST

Ovdje stvaram konkretan plan s obzirom na ono na čemu bi htio poraditi u sutrašnjem danu, ili u narednom periodu, do sljedeće ispovijedi. Preciznije utvrđujem djelovanje, korake koje kanim poduzeti s obzirom na poteškoću ili poteškoće koje sam u ispitu savjesti identificirao, kao one koje me posebno koče u mojem duhovnom napredovanju. Sve to s ciljem kako bi što bolje živio u suglasju s onim što je Božja volja za mene.

ZAKLJUČAK

Zahvalan za ljubavi, kojom me Bog pratio u ovoj duhovnoj vježbi, završavam je molitvom Oče naš.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja