Budi dio naše mreže

U posljednje vrijeme rastem u pobožnosti prema svetom Josipu, Marijinu mužu i Isusovu zemaljskom hranitelju. Sveti Josip je uzor svakom čovjeku. Ali, moglo bi se reći, tako malo znamo o njemu! Kako možemo oponašati čovjeka kojeg jedva poznajemo? Zapravo, o svetom Josipu znamo više nego što mislite. Evo 5 atributa svetog Josipa koje možemo nasljedovati.

/ dz

Sveti Josip je bio običan čovjek u kojeg se Bog pouzdao da će učiniti velike stvari. Činio je točno ono što je Gospodin želio da učini, u svakom događaju koji je činio njegov život. – Sveti Josemaria Escriva

 

1. Sveti Josip je bio pravedan

Sveto pismo spominje Josipa kao “pravednog” čovjeka (Matej 1,19). Drugim riječima, bio je svet i pobožan Židov koji je ispunio dvije najveće zapovijedi – ljubio je Gospodina Boga svoga svim srcem i snagom svojom, i bližnjega je ljubio kao samoga sebe. On je također bio čovjek molitve koji je poznavao psalme i Mojsijev zakon, i, kao i svi pobožni Židovi, molio najmanje 3 puta dnevno. Ispunio je sve što se kod njega tražilo poniznim srcem obožavanja, a ne legalizma. Za razliku od farizeja, on je razumio duh kao i slovo zakona.

Kao katolici, možemo nasljedovati svetog Josipa dajući Bogu prvo mjesto u svom životu i nesebično ljubeći bližnjega. Možemo ispuniti zapovijedi Svete Majke Crkve bez gunđanja i prigovaranja. Uostalom, zakon Crkve je nevjerojatno lako ispuniti, posebno u usporedbi s Mojsijevim zakonom. Trebali bismo biti ljudi molitve, čitati Sveto pismo i svaki dan posvećivati ​​molitvom.

2. Sveti Josip je volio Isusa

Josipu je povjerena briga o Isusu, Sinu Božjem. Iako je ovo pomisao koja izaziva strahopoštovanje, njegovi susreti s Isusom bili su susreti normalnog oca. S ljubavlju je držao Isusa u štalici u Betlehemu. Pomogao mu je da nauči hodati. Kad se Isus ozlijedio (kao i svi dječaci), utješio ga je. Zajedno su molili, razgovarali, zajedno su proveli mnoge duge sate u trgovini radeći rukama.

Ukratko, sveti Josip je imao duboku ljubav oca prema Isusu. Ako imate djecu, znate o kakvoj ljubavi govorim. I pogodite što? Isus je volio svetog Josipa, a on voli tebe i mene svom vatrenom žestinom Božanske ljubavi. Možemo nasljedovati svetog Josipa tako što ćemo žarko ljubiti Isusa i predati mu svoje živote.

3. Sveti Josip je volio Mariju

Zamislite da ste u braku sa savršenom ženom. Mogli biste reći: “Moja žena je kraljica svemira”. U jednom smislu, to je zacijelo bio najponizniji posao ikad dan čovjeku. U drugom smislu, Josip je odano volio Mariju kao svoju ženu – jer je upravo to bila. Umro bi da zaštiti njenu čast. Kad je bila izbezumljena, tješio ju je. Kad je bila umorna, naslonila se na njega. Strpljivo ju je slušao i dugo je radio kako bi joj osigurao život. Bio je najbolji muž najveće žene koja je ikada živjela.

Svaki čovjek bi trebao imati pobožnost prema Mariji (o tome ću više pisati u budućnosti). Ona je naša majka i naša kraljica. Volimo je, čuvajmo njezinu čast i dajmo joj se kao sveti Josip.

4. Sveti Josip prigrlio je rad

Sveti Josip je poznat kao “radnik”. Toliko je radio da se rad zauvijek poistovjećuje s njegovim imenom. Nije bio lijen odugovlačitelj i nije obožavao udobnost i lakoću kao što to često činimo. Trudio se svojim rukama kako bi opskrbio svoju ženu i Sina, i nijedan zadatak za njega nije bio odveć beznačajan. Svoje je tijelo i dušu ulio u svoje svakodnevne obaveze, a ovaj rad je bio i molitva.

Kao ljudi, pozvani smo prihvatiti svoj rad poput sv. Josipa, ma koliko ono bio svakodnevni. Bilo da smo poslovni profesionalci, u vojsci, obrtnici, grafički dizajneri, profesori, pisci ili bilo što drugo, možemo slaviti Boga radom svog uma i tijela.

5. Sveti Josip vršio je volju Božju

Zašto je Bog izabrao svetog Josipa? Od svih tisuća židovskih muškaraca, od kojih su mnogi nedvojbeno bili pravedni, zašto je skromni stolar izabran za zadatak da bude zemaljski otac Spasitelja? Odgovor je jednostavan: Bog je znao da će sveti Josip odmah učiniti sve što se od njega traži, ma koliko teško.

Sveci se slažu da je usklađenost s Božjom voljom kroz brzu poslušnost jedan od najsigurnijih puteva prema svetosti. Sveti Josip je dao primjer ove kreposti, a savršen primjer je bijeg u Egipat. Anđeo Gospodnji ukazao se svetom Josipu u snu, upozoravajući ga na opasnost koja dolazi. Sveto pismo nam zatim kaže: “Kad je ustao, uzeo je dijete i njegovu majku noću i otišao u Egipat.” Čim se probudio, poslušao je. Nije dopustio da ga paralizira strah od neizvjesnosti, nije trošio tjedne na planiranje i nije prvo uštedio nešto novca. Uzeo je Isusa i Mariju i otišao u Egipat, povjeravajući svoju obitelj providnosti Božjoj. To je brza poslušnost i zato je svetom Josipu povjerena najveća odgovornost koja je ikad dana nekom čovjeku.

Zaključak

Sveti Josip je bio izvanredan čovjek, sveta glava Svete Obitelji. Imao je najteži posao na planeti, a prošao je odlično. On ima posebno mjesto na nebu i posebno mjesto u srcima Isusa i Marije.

On je također zaštitnik Univerzalne Crkve i jedan od najmoćnijih zagovornika među svecima. Sv. Andre Bessette, nedavno kanonizirani brat Kanađanin, zaslužan je za ozdravljenje tisuća pojedinaca. Njegova tajna? Molio se svetom Josipu. Ako ste u nevolji, ako ste u iskušenju, ako vam uopće nešto treba, obratite se za pomoć svetom Josipu.

Saznajte više o sv. Josipu. Izvrsno mjesto za početak je enciklika Lava XIII o pobožnosti svetom Josipu, pod naslovom Quamquam Pluries. Razmislite o njegovom životu i interakciji s Isusom i Marijom. Zatražite njegov zagovor. To će vas učiniti boljim čovjekom.

Molitva

Josipe,  djevičanski Oče Isusov, prečisti zaručniče Djevice Marije, moli svakoga dana za nas istoga Isusa, Sina Božjega, da branjeni snagom Njegove milosti i dužno nastojeći u životu, možemo biti od Njega okrunjeni u času smrti. Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja