Budi dio naše mreže

Sudac - Osmi dan adventskih e-duhovnih vježbi

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže moći će svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Josip Vlašić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Pronađi mjesto gdje ćeš u miru moći moliti. Umiri svoje tijelo i svoje osjećaje. Uskladi svoje disanje s otkucajima svoga srca. 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Bože, priteci mi u pomoć svojom milošću. Prosvijetli me svojim Duhom Svetim i ražari mi srce ljubavlju. Vodi me u ovoj molitvi.

Čitanje

Iz Knjige postanka

(Post 18,17-32)

Jahve pomisli: »Zar da sakrivam od Abrahama što ću učiniti kad će od Abrahama nastati velik i brojan narod te će se svi narodi zemlje njim blagoslivljati? Njega sam izlučio zato da pouči svoju djecu i svoju buduću obitelj kako će hoditi putem Jahvinim, radeći što je dobro i pravedno, tako da Jahve mogne ostvariti što je Abrahamu obećao.« Onda Jahve nastavi: »Velika je vika na Sodomu i Gomoru da je njihov grijeh pretežak. Idem dolje da vidim rade li zaista kako veli tužba što je do mene stigla. Želim razvidjeti.«

Odande ljudi krenu prema Sodomi, dok je Abraham još stajao pred Jahvom. Nato se Abraham primače bliže i reče: »Hoćeš li iskorijeniti i nevinoga s krivim? Možda ima pedeset nevinih u gradu. Zar ćeš uništiti mjesto radije nego ga poštedjeti zbog pedeset nevinih koji budu ondje? Daleko to bilo od tebe da ubijaš nevinoga kao i krivoga, tako da i nevini i krivi prođu jednako! Daleko bilo od tebe! Zar da ni Sudac svega svijeta ne radi pravo?« »Ako nađem u gradu Sodomi pedeset nevinih«, odvrati Jahve, »zbog njih ću poštedjeti cijelo mjesto.«

»Ja se, evo, usuđujem govoriti Gospodinu«, opet progovori Abraham. – »Ja, prah i pepeo! Da slučajno bude nevinih pet manje od pedeset, bi li uništio sav grad zbog tih pet?« »Neću ga uništiti ako ih ondje nađem četrdeset i pet«, odgovori. »Ako ih se ondje možda nađe samo četrdeset?« – opet će Abraham. »Neću to učiniti zbog četrdesetorice«, odgovori.

»Neka se Gospodin ne ljuti ako nastavim. Ako ih se ondje nađe možda samo trideset?« – opet će on. »Neću to učiniti«, odgovori, »ako ih ondje nađem samo trideset.« »Evo se opet usuđujem govoriti Gospodinu«, nastavi dalje. »Ako ih se slučajno ondje nađe samo dvadeset?« »Neću ga uništiti«, odgovori, »zbog dvadesetorice.« »Neka se Gospodin ne ljuti«, on će opet, »ako rečem još samo jednom: Ako ih je slučajno ondje samo deset?« »Neću ga uništiti zbog njih deset«, odgovori.

Razmatranje

U biblijskom ulomku pratio si razgovor između Gospodina i Abrahama. Mogao si uočiti kako je Bog milosrdan sudac. Dopušta da ga Mojsije moli za milost i ublažuje svoj gnjev. Ali Bog je i pravedan sudac. Opakost zaslužuje da bude kažnjena. Zapravo, opakost sama sebe kažnjava. Na koncu tvog života bit ćeš suđen. Stat ćeš pred Boga i zajedno s njim pogledat ćeš unatrag: što si činio, kako si živio? On će te suditi milosrdno. Sudit će te da te spasi. Bojiš li se toga trenutka ili mu se raduješ? Bog je dobar. On te stvorio jer te voli. Voli te više nego ti sam sebe voliš. Kada misliš o njegovoj ljubavi, sjeti se da nisi ti sam sebe pozvao u postojanje, nego te je on stvorio. Da te nije želio i volio, ne bi te stvorio. On će te suditi u ljubavi. Ne može drugačije.

Promotri svoj život. Što ti kaže tvoja savjest? Taj nutarnji glas ne smije biti rigorozan, tj. strog, nego on treba biti blag i milosrdan, upravo onakav kako Bog sudi. Tvoja savjest ne smije biti skrupulozna i preosjetljiva pa da u svemu vidiš grijeh i zbog grijeha sebe kažnjavaš i zlostavljaš. Bog to ne želi. Bog želi da spoznaš svoj grijeh kako bi ti udijelio oproštenje i uveo te u radost. Tvoja savjest ne smije biti niti popustljiva pa da za ono što je grijeh i nije dobro ti kažeš da to nije grijeh i da je to dobro. Promotri svoju savjest. Promotri kako sebe sudiš. Savjest ti pomaže da čuvaš svoju slobodu i čistoću života. Ovo je lijepa prilika da ispitaš svoju savjest i dobro se pripremiš za ispovijed koju ne trebaš odgađati za zadnje dane došašća.

Molitva

Bože, Suče živih i mrtvih, hvala ti za dar savjesti. Ona je tvoj glas u meni. Ona me uči što je dobro, a što zlo. Oprosti mi što nisam uvijek bio vjeran svojoj savjesti. Oprosti mi što je nisam slušao. 

Oče naš…

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja