Budi dio naše mreže

Daj nam snage da na zlo ne uzvraćamo zlom! Subota petog tjedna e-Duhovnih vježbi

Korizmene e-Duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz pet koraka: pripremu, čitanje, razmatranje, korak “Još malo” i molitvu. Autorica teksta razmatranja petog tjedna e-Duhovnih vježbi je s. Nela Veronika Gašpar.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz duhovnih vježbi za korizmu 2019. U njih se možete uključiti preuzimajući mobilnu aplikaciju za Android i iOS.

Uvod

Približavamo se Velikomu tjednu koji ćemo započeti izvješćem o Lazarovu uskrsnuću. Danas slušamo o odgovorima onih koji su bili svjedoci toga velikoga Isusova znaka. Oni bi htjeli život, ali ne i odnos s Bogom, koji je jedini izvor vječnoga života i koji jedini može unositi preobražaj u naš svakodnevni zemaljski život. Želiš li i ti puninu života, ali bez Isusa Krista, onoga koji ju daje i koji ne odustaje od istine da je put do nje nasljedovanje njega u svemu?

Priprema

Pokušajte sebe pronaći u mnogim likovima o kojima govori današnji tekst evanđelja. Ispred svih njih stavi Isusa koji daje znak života i čeka od tebe odgovor. Hram si Duha Kristova i on ima zadaću u tebi oblikovati njegov lik.

Čitanje: Iv 11, 45-56

Mnogi Židovi koji bijahu došli k Mariji, kad vidješe što Isus učini, povjerovaše u nj. A neki od njih odu farizejima i pripovjede im što Isus učini. Stoga glavari svećenički i farizeji sazvaše Vijeće. Govorili su: »Što da radimo? Ovaj čovjek čini mnoga znamenja. Ako ga pustimo tako, svi će povjerovati u nj pa će doći Rimljani i oduzeti nam ovo mjesto i narod! « A jedan od njih – Kajfa, veliki svećenik one godine – reče im: »Vi ništa ne znate. I ne mislite kako je za vas bolje da jedan čovjek umre za narod, nego da sav narod propadne! « To ne reče sam od sebe, nego kao veliki svećenik one godine prorokova da Isus ima umrijeti za narod, ali ne samo za narod, nego i zato da raspršene sinove Božje skupi u jedno. Toga dana dakle odluče da ga ubiju.
Zbog toga se Isus više nije javno kretao među Židovima, nego je odatle otišao u kraj blizu pustinje, u grad koji se zove Efrajim. Tu se zadržavao s učenicima.
Bijaše blizu židovska Pasha i mnogi iz toga kraja uziđoše prije Pashe u Jeruzalem da se očiste. Iskahu, dakle Isusa te se stojeći u Hramu zapitkivahu: »Što vam se čini? Zar on ne kani doći na Blagdan?«

Razmatranje

Izvješće o Lazarovu uskrsnuću čut ćemo na početku Velikoga tjedna. Međutim, premda Ivan piše da su mnogi Židovi povjerovali u Isusa, evanđelje današnjega dana donosi opširno izvješće o suprotnomu učinku Isusova čuda na Židove – a taj mu negativan učinak u središtu današnjega evanđelja služi kao prijelaz i uvod u izvješće o Isusovoj muci.
Zamislite kako li su to svjedoci Lazarova uskrsnuća pričali o tomu događaju da je on izazivao negativan učinak!
Koliko puta i tvoje pričanje izaziva loš učinak kod onih kojima pričaš? I ne samo loš odgovor, nego i činjenje zla drugima o kojima govoriš?
Zašto Veliko vijeće na čelu s velikim svećenikom odlučuje ubiti Isusa?
Ostani u šutnji i moli za one kojima si svojom pričom učinio zlo. Moli i za one koji su to tebi učinili.

Još malo

Ironično je da je nakon Isusove smrti nastupilo upravo ono što je politička mudrost i pametan ljudski savjet želio spriječiti: razaranje Hrama i nacionalne neovisnosti židovskoga naroda.
Nakon ovih događaja Isus se povukao iz javnosti na mjesto zvano Efraim, koje se vjerojatno nalazilo dvadesetak kilometara sjeveroistočno od Jeruzalema. Čini se da je tamo namjeravao dočekati blagdan Pashe, koja je trebala biti njegova smrtna Pasha. O njoj će biti govora idućega tjedna, to jest u Velikomu tjednu, a o njemu govori 12. poglavlje Ivanova evanđelja.
Evanđelje današnjega dana završava oslikavanjem raspoloženja i ugođaja u glavnomu gradu za vrijeme Isusove odsutnosti. Već danima prije blagdana Pashe ljudi su sa sela bili na putu prema gradu kako bi se tamo mogli priključiti propisanim blagdanskim pravilima o čistoći. Tema razgovora bio je odsutni Isus. To nagoviješta zanimanje, a možda također i naklonost naroda te priprema Isusov uzbudljiv ulazak. Vlasti su, međutim, pripremale njegovu osudu i uništenje.
Kada ostavljajući Isusa ili udaljavajući se od njega ti misliš da sebi i drugima činiš dobro, ili u najmanju ruke nešto bolje i važnije? Ostani u tišini i razmisli o tome kako često u svojemu životu nešto krivo raspoređuješ, ne stavljaš najvažnije na pravo mjesto.

Molitva

Gospodine, bolno je iskustvo dati nekomu znak života, a onda uvidjeti da mu smetaš i da je njemu dobro da te nema u njegovoj blizini. Koliko to puta i mi osjetimo od onih kojima smo činili dobro, za koje smo živjeli i koje smo mnogovrsnim dobrima darivali. Daj nam snage da ne odustanemo od činjenja dobra i služenja životu. Daj nam snage i da nas doživljeno zlo ne uvede u napast da uzvratimo zlom. Neka svaki naš dan bude uspinjanje na brdo susreta s tobom, a onda silazak među ljude kojima ćemo davati i darivati ono što si ti nama dao. To te molimo po Kristu, izvoru punine života. Amen.

Ključne riječi:
korizmene e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja