Budi dio naše mreže

Što me zoveš dobrim? Peti dan e-duhovnih vježbi

Ljetne e-duhovne vježbe zamišljene su kao poticaj na razgovor s Bogom kroz šest koraka: pripremu, uvodnu molitvu, čitanje, razmatranje, molitvu i uzimanje riječi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz ljetnih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprema

Isus je na putu i sigurno čeka i tebe da mu se približiš, da mu postaviš neka svoja pitanja, izložiš neke svoje potrebe ili pak stavove. Pripremi se za jedan takav susret. Zauzmi svoje mjesto, prostor u kojem ćeš mu se s lakoćom približiti.

Uvodna molitva

Duše sveti, povedi me u susret Isusu i pomozi mi da pred njega stanem u istini. Pokazuj mi put kojim mi je ići i učini me sposobnim da taj put s povjerenjem prihvatim.

Čitanje

Mk 10,17-27

I dok je izlazio na put, dotrči netko, klekne preda nj pa ga upita: »Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?« Isus mu reče: »Što me zoveš dobrim? Nitko nije dobar doli Bog jedini! Zapovijedi znadeš: Ne ubij! Ne čini preljuba! Ne ukradi! Ne svjedoči lažno! Ne otmi! Poštuj oca svoga i majku!«

On mu odgovori: »Učitelju, sve sam to čuvao od svoje mladosti.« Isus ga nato pogleda, zavoli ga i rekne mu: »Jedno ti nedostaje! Idi i što imaš, prodaj i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu. A onda dođi i idi za mnom.« On se na tu riječ smrkne i ode žalostan jer imaše velik imetak.

Isus zaokruži pogledom pa će svojim učenicima: »Kako li će teško imućnici u kraljevstvo Božje!« Učenici ostadoše zapanjeni tim njegovim riječima. Zato im Isus ponovi: »Djeco, kako je teško u kraljevstvo Božje! Lakše je devi kroz ušice iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.«

Oni se još većma snebivahu te će jedan drugome: »Pa tko se onda može spasiti?« Isus upre u njih pogled i reče: »Ljudima je nemoguće, ali ne Bogu! Ta Bogu je sve moguće!«

Razmatranje

Isus je mnoge ozdravio, oslobodio, usmjerio na pravi put, ali ipak nije baš svima izgovorio jednu posebnu rečenicu, a ta je: Dođi i idi za mnom. Što bi bilo da je mladić prihvatio Isusov poziv? Nažalost, ovaj evanđeoski odlomak ne završava tako. Veliko je bogatstvo mladiću vjerojatno davalo osjećaj zadovoljstva i samodostatnosti. No njegova potreba da se približi Isusu i postavi mu koje pitanje ipak govori o tome da mu je savjest progovarala, da je u srcu osjećao potrebu za nekim višim ciljevima i vrijednostima. Ipak, za takav korak nije našao hrabrosti.

Pronađi ovog mladića u sebi. Postoje stvari zbog kojih si zadovoljan u svom životu i dobro je da je tako. Ponekad to zadovoljstvo prijeđe u samodostatnost i čovjek postaje slijep za više ciljeve, za važnije vrijednosti. Tada i bogatstvo, koje samo po sebi ne mora biti zlo, postaje problem. No hod za Isusom uvijek traži korak više, žrtvu više. Sigurno ti Bog po tvojoj savjesti progovara gdje bi to mogao od sebe dati nešto više nego što si do sada. Nasljedovanje je Isusa hod koji nema svoj kraj, barem ne na ovoj zemlji. Uđi u razgovor s Gospodinom, dopusti mu da te zavoli i potrudi se, prihvati izazov koji stavlja pred tebe. Tebi štošta u životu nije moguće, ali ne i Bogu! Ta Bogu je sve moguće!

Molitva

Isuse, htio bih te slijediti, ali toliko puta nisam u stanju dati nešto više od sebe, učiniti žrtvu više za tebe. Pomozi mi, ta tebi je sve moguće, ako već meni nije.

Uzmi riječ

Prođi još jednom evanđeoski tekst i pronađi riječ koja dopire do tebe na osobit način. Možda će to biti pitanje mladića: Učitelju dobri, što mi je činiti? Ili Isusovo pitanje: Što me zoveš dobrim? Ili pak Isusov zaključak: Jedno ti nedostaje! Možda će to biti neka druga riječ. Izdvoji je i prepiši te postavi na vidljivo mjesto svog radnog prostora ili dnevnog boravka, ili tamo gdje tvoj pogled često svrati.

Ključne riječi:
ljetne e-Duhovne vježbe

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja