Budi dio naše mreže

Što Crkva naučava o vidovnjacima i snovima?

Donosimo promišljanje vlč. Krunoslava Pačalata, bivšeg župnika Župe blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici. Vlč. Pačalat je, nakon što je prošle godine doživio dva moždana udara, prikovan za krevet, a s vjernicima komunicira putem društvenih mreža. Nalazi se u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici gdje se uspješno oporavlja.

/ mp

Puno se čovjek današnjice propitkuje o snovima i vidovnjacima. Koji stav ima Crkva o tome? Normalno je da čovjeka zanima budućnost. No, vjernik ne smije posezati za metodologijom već nju treba prepustiti Providnosti, kaže nam Katekizam Katoličke crkve. Moramo se opredijeliti za jedno ili drugo.

Kaže Katekizam Katoličke crkve da nju Bog može objaviti svecima i prorocima. Kršćaninu je rečeno u Bibliji: „Crkva Boga živoga stup i izvorište istine” (1 Tim 3,15).

Imamo u Bibliji primjera da je Bog zbog dobra naroda objavio budućnost (prorok Danijel, Josip Egipatski, sv. Josip, Marijin zaručnik, sv. Ivan don Bosco).

To su bile izvanredne okolnosti gdje je Bog objavio konkretnu objavu o nečemu što je bilo važno da se izbjegne veće zlo. Ili da Bog nekima pokaže da je On apsolutni vladar vremena i svega i da samo On sigurno zna budućnost i kome On hoće objaviti.

Treba, dakle, odbaciti nezdravu radoznalost. Neki smatraju da astrolozi pukim slučajem možda nekada nešto i pogode, a neki čak i tvrde da možda i postoji neka osoba koja posjeduje neku prirodnu snagu. No, treba reći kako, ako se uspoređuje uspjeh i neuspjeh tih astroloških predviđanja, je to neusporedivo manji broj točnih predviđanja. Pogotovo kad se uzme u obzir astrološka općenitost.

Veću pozornost treba posvetiti i biti oprezan s onim astrolozima koji pogode neka naša stanja i daju “dobre” savjete jer se neki od njih predaju demonskim silama pa raspolažu znanjima koja su nama tajanstvena. Tu treba spomenuti da je opasno dati si izraditi “karmički” horoskop, jer to ima više bliskosti s gnozom nego s Istokom na koji se uvijek poziva.

Zbog toga je za Crkvu astrologija neprihvatljiva, i ona je za Crkvu praznovjerje

Budući da deterministička interpretacija, koja nalaže pravila ponašanja u skladu s položajem nebeskih tijela, strovaljuje u tjeskobu, to crkveno učenje moramo ozbiljno uzeti. Pogotovo u pogledu horoskopa. Naime, Katekizam Katoličke crkve kaže da je horoskop u suprotnosti s čašću i štovanjem koje pripada samo Bogu.

Neki kažu da ne vjeruju u horoskop i vidovnjacima te da to uzimaju u ruke iz šale. A ja kažem da tako iz šale popiju otrov pa će vidjeti djeluje li. Horoskop i slične stvari, kao otrov, za našu dušu. I s tim se ne smijemo šaliti ni igrati, jer ćemo “izdati” svoju vjeru u Boga i samoga Boga. Čitajući horoskop (pa makar samo iz šale) okrećemo leđa Bogu.

A znamo da je rekao sam Isus da će na Posljednjem Sudu reći: „Ne poznam vas”. I još je rekao: „Ja sam svjetlo svijeta. Tko mene slijedi, sigurno neće ići po tami, nego će imati svjetlo koje vodi u život” (Iv 8,12).

Ključne riječi:
Krunoslav Pačalat

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja