Budi dio naše mreže

Spomen na Ivana Pavla II.: "Svetac odmah!"

Domagoja Pejića, dugogodišnjeg djelatnika, sada suradnika Hrvatskog katoličkog radija, mnogi pamte po hodočašću 2004. godine kada se uputio pješice iz Zagreba u Rim, u sklopu projekta "1000 kilometara za Papu", s nakanom da papi Ivanu Pavlu II. čestita 84. rođendan i zahvali mu u ime svih Hrvata katolika za sve što je učinio za hrvatski narod. Pejić je nedavno pokrenuo blog s namjerom da se očuva zahvalno sjećanje na svetog papu Ivana Pavla II.

/ mp

Pejić se na svojem blogu osvrnuo na godišnjicu smrti pape Ivana Pavla II.:

Toga petka, 8. travnja 2005. godine, Ivan Pavao II. je na sebi svojstven, veličanstven način, ponovno ujedinio sve one koje je okupljao tijekom 26 i pol godina svoga pontifikata. Promet rimskim ulicama bio je zaustavljen, poslovni prostori zatvoreni a sve sportske i kulturne manifestacije otkazane. Prema nekim procjenama misu i obrede ukopa u Rimu je pratilo oko 3 milijuna ljudi, okupljenih na vatikanskom trgu te uz 27 velikih video zidova postavljenih na brojnim gradskim trgovima.

Pogrebni obredi, zatvoreni za javnost, počeli su u bazilici prije mise. Nakon čitanja životopisa lice pokojnog Pape bijelom su svilom prekrili njegov osobni tajnik mons. Stanislaw Dziwisz i ravnatelj Papinskih bogoslužnih obreda mons. Piero Marini. Točno u 10 sati, praćeni pljeskom stotina tisuća okupljenih ispred vatikanske bazilike, dvanaestorica nosača iznijeli su pred oltar lijes od čempresa na koji je položen Evanđelistar. U trenutku početka obreda s brojnih katoličkih crkava diljem svijeta oglasila su se zvona.

Misu oproštaja predvodio je dekan kardinalskoga zbora Joseph Ratzinger u zajedništvu sa 160 kardinala i patrijarha Istočnih Crkava. Posljednji ispraćaj okupio je 15 kraljeva, kraljica, prinčeva i velikih vojvoda, 44 predsjednika i 25 premijera. Misi i obredima prisustvovali su i predstavnici Pravoslavne crkve i protestantskih Crkava, židovske i islamske zajednice, budista, hinduista i sikha.

„Možemo biti sigurni da naš ljubljeni Papa sada stoji na prozoru Očeve kuće, da nas vidi i blagoslivlja. Da, blagoslovi nas, Sveti Oče. Povjeravamo tvoju dragu dušu Majci Božjoj, tvojoj Majci, koja te vodila svakoga dana i koja će te sada voditi u vječnu slavu svojega Sina, Isusa Krista, našega Gospodina“, kazao je u propovijedi kardinal Ratzinger.

Na kraju mise nosači su podigli lijes na ramena i polako ga nosili prema ulazu u baziliku sv.Petra. Zbor je pjevao ‘Magnificat’, svečano i tužno je zvonilo zvono. Papini domari zaustavili su se i okrenuli lijes prema vatikanskom trgu. Bilo je to posljednje, nijemo obraćanje, posljednji ovozemaljski blagoslov Ivana Pavla II. ‘gradu i svijetu’. Ispraćen je sa suzama u očima, ali bez očaja, uz pljesak i poklike ‘Svetac odmah!’.

Ključne riječi:
Sveti Ivan Pavao II.

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja