Budi dio naše mreže

Adventske e-duhovne vježbe žele razmatrati različita Božja imena koja nalazimo u Svetom pismu kroz četiri koraka: pripravu, čitanje, razmatranje, molitvu. E-duhovne vježbe organiziraju pazinski fratri, a žele svima koji će sudjelovati pomoći u osobnoj pripravi za Božić. Čitatelji mrežne stranice Hrvatske katoličke mreže mogu svakodnevno pratiti izvadak iz e-duhovnih vježbi. Autor teksta razmatranja je fra Marinko Klaić.

/ dt

U dogovoru s franjevcima iz Pazina, prenosimo isječke iz adventskih e-duhovnih vježbi 2019. Ako već niste, svakako preuzmite mobilnu aplikaciju e-duhovne vježbe za Android i iOS.

Priprava

Dok izgovaraš Božje ime, zazivaš njegovo spasenje. Zaustavi se u svom već odabranom vremenu i prostoru, pripremi se u tišini i sabranosti. 

U ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

„Ne skrivaj lica svoga od mene. Ne odbij u gnjevu slugu svoga! Ti, pomoći moja, nemoj me odbaciti! I ne ostavi me, Bože, Spasitelju moj!“ (Ps 27,9)

Dopusti mi Svevišnji da ti se u ovom susretu približim i spoznam dar tvoga spasenja te svjestan toga dara koračam kroz život.

Čitanje (Iz 43,1-8)

Sada ovako govori Gospodin, koji te stvorio, Jakove, koji te sazdao, Izraele: »Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao: ti si moj! Kad preko vode prelaziš, s tobom sam;
ili preko rijeke, neće te preplaviti. Pođeš li kroz vatru, nećeš izgorjeti, plamen te opaliti neće. Jer ja sam Gospodin, Bog tvoj, Svetac Izraelov, tvoj spasitelj. Za otkupninu tvoju dajem Egipat, mjesto tebe dajem Kuš i Šebu. Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim. Stog i dajem ljude za tebe, i narode za život tvoj. Ne boj se, jer ja sam s tobom. S istoka ću ti dovest’ potomstvo i sabrat ću te sa zapada. Reći ću sjeveru: ‘Daj mi ga!’ a jugu: ‘Ne zadržavaj ga!’ Sinove mi dovedi izdaleka, i kćeri moje s kraja zemlje, sve koji se mojim zovu imenom, i koje sam na svoju slavu stvorio, koje sam sazdao i načinio.«

Razmatranje

»Ja sam Gospodin, Bog tvoj, Svetac Izraelov, tvoj spasitelj.« Ono što Bog stvara na svoju sliku to želi zadržati za sebe po cijenu žrtve svojega Sina na križu. Ono što je za sebe stvorio to svojom krvlju i otkupljuje. Takav je tvoj Bog spasitelj! Možeš li, promatrajući povijest, spoznati upravo to da je Bog neumoran u spašavanju čovjeka koji se gubi? Jedno, napose, drago ime Božje otkriva tu njegovu strpljivu ljubav. Ime Ješua – Bog spašava. Ime je to koje nosi sam Božji Sin, druga božanska osoba –Isus, ime koje ti je toliko puta na usnama. Ime Isus izvedeno je od imena Ješua. Pod tim se imenom krije lice Očevo i poslanje Sina, ime koje puno govori o Ocu i o Sinu, ime koje na koncu donosi nadu i tebi – čovjeku.

Isus za sebe veli: »Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!« (Lk 19,10) Ime je to koje ti otkriva nakanu Isusova dolaska na zemlju. Čitavo je Sveto pismo prožeto ovim imenom, tim Božjim naumom da spasi ono što je izgubljeno. Prorok Izaija tako svečano prenosi uvjerljivu Božju nakanu. Poslušaj, naviješta prorok: „Sada ovako govori Gospodin.“ Kao da traži da zašutiš i pozorno poslušaš istinu o Bogu, ali i o sebi. Uvjerava te kako te nikakvo zlo ne može nadjačati jer »ti si moj…dragocjen si u mojim očima, vrijedan si i ja te ljubim«, veli Gospodin. On, čini se, ima tisuću razloga da te spasi, stoga i ti imaš tisuću razloga za prihvatiti spasenje, živjeti dostojanstveno i u svijesti da si spašen žrtvom na križu, najvećim izričajem Božje ljubavi.

Molitva

Isuse, Ješua, Spasitelju, dopusti mi da ti srcem i ustima iskažem zahvalnost za tvoj spasiteljski naum, za tvoju stvaralačku moć i otkupiteljsku ljubav prema svijetu, prema čovjeku i prema meni. Probudi u meni tu svijest da se tvojim imenom zovem, da sam vrijedan i da me ljubiš.

Na kraju osobne molitve lagano i mirno moli: Oče naš…

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja