Budi dio naše mreže

Riječ "škapular" označava komad platna koji su monasi stavljali preko redovničkog odijela kad bi obavljali fizičke poslove. S vremenom je poprimio simboličko značenje: nositi križ dan za danom kao učenici i nasljedovatelji Isusovi. U pojedinim redovničkim obiteljima, kao u Karmelu, škapular je postao znakom identiteta i načina života.

/ hk

Škapular je znak pripadnosti Mariji i zalog njene zaštite. Dakle, vanjski znak želje da se vlastiti život posveti služenju Kristu i Mariji. Škapular izriče posebnu povezanost karmelićana s Marijom, a obilježava ga viđenje sv. Šimuna Stocka i Dekret pape Pavla V., kojim Crkva jamči svojim autoritetom da se oni koji nose Škapular, sukladno odredbama, mogu nadati posebnoj Marijinoj pomoći za spasenje u zajedništvu s Bogom ili – kako se to prije znalo reći – za “što brži izlazak iz čistilišta”.

Ovaj dekret je i danas važeći i vjernici koji nose Škapular ili Škapularsku medaljicu pripadaju velikoj i brojnoj Škapularskoj bratovštini, ali time nisu i članovi Svjetovnog reda, piše na mrežnim stranicama Karmelskog svjetovnog reda.

Znakovi u kršćanskom životu

Isus je veliki dar i znak Ljubavi Očeve. On je ustanovio Crkvu kao znak i oruđe svoje Ljubavi. U životu kršćanina također postoje znakovi. To su znakovi koje je Isus upotrebljavao – kruh, vino, voda – da bi nas uputio u stvarnosti koje ne vidimo i koje ne možemo dodirnuti.

U euharistiji i slavlju sakramenata (krštenje, potvrda, pomirenje, ženidba, svećenički red, bolesničko pomazanje) znakovi – voda, ulje, polaganje ruku, prsteni – izražavaju značenje sakramenta i uvode nas u odnos s Bogom koji je po njima prisutan.

Osim liturgijskih znakova, postoje u Crkvi i drugi znakovi, povezani s kakvim događajem, predajom ili osobom. Jedan od tih znakova je Karmelski Škapular.

Škapular – marijanski znak

Jedan od znakova crkvene predaje već sedam stoljeća je Škapular Gospe Karmelske. Taj je znak odobren od Crkve i prihvaćen od Karmelićanskog reda kao vanjski pokazatelj ljubavi prema Mariji, sinovskog pouzdanja u nju i nasljedovanja njezinog života.

Riječ “škapular” označava komad platna koji su monasi stavljali preko redovničkog odijela kad bi obavljali fizičke poslove. S vremenom je poprimio simboličko značenje: nositi križ dan za danom kao učenici i nasljedovatelji Isusovi. U pojedinim redovničkim obiteljima, kao u Karmelu, škapular je postao znakom identiteta i načina života.

Škapular je označavao posebnu povezanost karmelićana i Marije, Gospodinove Majke. Izražavao je povjerenje u njezinu majčinsku zaštitu i želju da se nasljeduje njezin život u darivanju Kristu i ljudima. Tako je postao marijanski znak.

Karmelska (Škapularska) bratovština nije Svjetovni red

Karmelskoj bratovštini pripadaju svi vjernici koji su primili Škapular, a Svjetovni red bosonogih karmelićana je udruženje vjernika koji nastoje postići evanđeosku savršenost u svijetu, nadahnjujući i hraneći svoj kršćanski život duhovnošću i vodstvom Terezijanskog Karmela.

Svjetovni karmelićani i karmelićanke, vjerni primjeru i Gospodinovom pozivu na neprestanu molitvu, izabiru iznad svega biti u Božjoj prisutnosti neprestano vršeći Njegovu svetu volju.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja